hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵為 洪水橋站 設立官方網頁
開啟左側

港鐵為 洪水橋站 設立官方網頁

SLsTuDiO 發表於 2022-8-20 14:05 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-8-20 13:37
輕鐵站改做洪元路或者丹桂村都可以

洪元路都有一段距離, 丹桂村就隔左個青山公路, 仲要系好入

用洪堤路可能仲好, 系正隔離
ryandroid 發表於 2022-8-20 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-8-20 13:47
我由#42開始都只係話洪水橋有可能改名,而港鐵亦有亂改名嘅例子,然後你就死拗洪水橋唔會改名
洪水橋站呢 ...

咁事實係
一係西鐵站改名
一係輕鐵站改名
我喺#43 已經講咗輕鐵站改名機會大啲
但你喺#44打後都淨係講重鐵站改名
咁你又冇對輕鐵站改名冇回應過喎
咁我自然會問你點解一定係西鐵站改名吧?

正如大把營運中鐵路站改名嘅例子
輕鐵站改名都唔奇㗎喎
係咪先?
吳宗錡 發表於 2022-8-20 14:31 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-8-20 13:47
我由#42開始都只係話洪水橋有可能改名,而港鐵亦有亂改名嘅例子,然後你就死拗洪水橋唔會改名
洪水橋站呢 ...

而美孚西鐵站更加就喺正荔枝角嘅實地部分
ryandroid 發表於 2022-8-20 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層

SLsTuDiO 發表於 2022-8-20 14:05
洪元路都有一段距離, 丹桂村就隔左個青山公路, 仲要系好入

用洪堤路可能仲好, 系正隔離

洪元路係去洪福邨必經之路
丹桂村路係丹桂村必經之路
而且丹桂村鄉事會分區劃界係去到青山公路側邊
覆蓋埋麗虹花園對面
所以洪水橋輕鐵站都算係丹桂村範圍
不過起咗樓先剔除咗
得返丹桂村路入口隔離個棕土係丹桂村範圍

揀呢兩條路名會比較有代表性啲
洪堤路亦都無話唔得嘅
ryandroid 發表於 2022-8-20 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-8-20 14:31
而美孚西鐵站更加就喺正荔枝角嘅實地部分

美孚西鐵站隔離座山係叫九華徑。。
真荔枝角係荔枝角消防局
eternalflame 發表於 2022-8-20 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
膠talk兩大特色:冧巴膠與站名膠

評分

參與人數 3aPower +5 HugeC +25 收起 理由
matthew1009 + 2 + 10 精闢見解
aaron + 2 + 10 不能同意更多
cky + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

cky 發表於 2022-8-21 03:27 來自手機 | 顯示全部樓層

認真
如果真係洪水橋要二揀一
咁一定係輕鐵站要改名
參考豐景園、美樂、澤豐等例子
我估可能用翠珊園機會大啲
話晒近輕鐵站又係建成時間較耐
雖然外人未必識
丹桂村我覺得反而未必會採用

用路名
洪堤路都得
反正有豐年路、大棠路同康樂路做先例
而且都係元朗區
甚至用番洪天路都可以
但緊急月台或者又要改名
lsc04d11 發表於 2022-8-21 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層

名我諗點都要改 起碼屯馬綫往屯碼方向 嘅屯門站下一站唔會係呢個名囉  輕鐵站改名亦真係冇乜出奇
最”出名”應該係洪福 (反正啲人成日話屯門泳池 濕地公園站都唔係最近)
或者創個名叫”洪水市”(洪水橋市中心/市集/超市簡稱)

改乜名 港鐵會自己出奇不意諗的了
正如康城大家估澳南,將軍澳南
土瓜灣宋皇臺堆站都改到亂左
而且輕鐵站上次改名都一次過講四個站
屯門泳池站都要等改名嫁啦....改啦改啦
鴨咀帽 發表於 2022-8-21 12:33 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-8-20 14:38
洪元路係去洪福邨必經之路
丹桂村路係丹桂村必經之路
而且丹桂村鄉事會分區劃界係去到青山公路側邊

或者洪水橋大街, 雖然有少少距離, 但算係當區地標街道 & 配合當居民認知
cky 發表於 2022-8-22 02:55 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-8-21 07:58
名我諗點都要改 起碼屯馬綫往屯碼方向 嘅屯門站下一站唔會係呢個名囉  輕鐵站改名亦真係冇乜出奇
最”出名 ...

屯門泳池當年旁邊啲私樓都未起
宜家又起插針公屋又起延線
應該會改名㗎喇