hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴793開辦及795X、N796提升服務消息
開啟左側

[路線消息] 新巴793開辦及795X、N796提升服務消息

nwfb1001 發表於 2022-8-30 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2022-8-30 03:04
夠快咪work

你搭黨鐵紫色線去油尖旺呢三個站咪又係過兩次海

講緊「柴小有東廊線唔搭,為咗張紅色膘走去過兩次海嘅搭車方法你都諗到」,將南出城為咗張膘唔搭屎水/鐵你實諗到方法
kentbryo 發表於 2022-8-30 11:07 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-8-30 00:20
咩啊,有板友話兜九商唔會跌客架。
坐得巴士就預左兜,差5-10分鐘唔會care架。
...

人地搭巴士係想貴D, 慢D, 兜D
詳情睇#572 reply
stevechau 發表於 2022-8-30 12:30 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-8-27 21:53
有冇方法令到795X唔洗陪塞死亡交叉

有~ 塞其他位&好可能仲慢過而家之嘛

stevechau 發表於 2022-8-30 12:34 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2022-8-27 22:43
如果睇閣下795x嘅表現,都幾替795x前途擔心喎

我又唔擔心, 因為搭得巴士係要有D心理準備~
要睇同預期時間差幾遠, 肯用咩價錢去換咩服務
比得11.7咁大把, 我真心唔預期佢可以door to door+同鐵鬥快
咁既情況下, 我係願意搭795X來回MK一帶的~
更甚者, 11.7我係願意由九龍灣搭返長沙灣的~
stevechau 發表於 2022-8-30 12:41 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-8-28 00:19
而家更可悲既係唔少人日日有人數時間,
793 龍尾去到太平道、而 795X 龍尾只係歐化慢車(唔塞果隻),
將 ...

其實之前796C從來都唔係主打長深荔, 唔明你呢個"主打"concept何來~

而家咁拆法, 793就擺明唔係同你追時間, 係唔要玩時間去做覆蓋, 然後睇下做到幾多~
795X都係同理, 佢個X係東行太子打後, 咁佢而家同796C做到既時間差唔多, 就保到個X資格~
無理由796C同樣車程返到去就話特快, 795X行另一條路差唔多時間返到去就唔係特快咁雙重標準的~

你仲要講九龍中流水的話, 我只能夠講, 文明里一站幾乎全日都無邊條線靠佢~
而你亦都好明顯搞錯左流水CONCEPT, 流水唔係會有某個站特別多客去某個位的, 而係站站停下有幾個上落係咁換客~
誠然795X係零宣傳效果下, 而家真係無乜咁既客啫, 補唔補得錢比巴士公司唔係考慮範圍, 我只是乘客, 唔係巴士公司股東~

一有咩事淨係識諗將軍澳橙巴攬少, 果陣796C都係咁ga啦, 有咩事淨係將軍澳會出事, 講到好似而家D巴士線得單邊總站咁~
陳太 發表於 2022-8-30 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-8-30 12:34
我又唔擔心, 因為搭得巴士係要有D心理準備~
要睇同預期時間差幾遠, 肯用咩價錢去換咩服務
比得11.7咁大把 ...

搭得巴士預咗慢,東方富豪有296C,793,796X,啲人睇完ETA都係見車就上,旺角要快一早搭咗鐵。
stevechau 發表於 2022-8-30 12:54 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-8-28 01:17
難道傍晚 6-7 點亞太區唔係應該更慢?明明亞太區先多西隧車嫁。
我成日話,亞皆老街朝早根本唔塞,但下繁 ...

唔係, 咁好明顯你唔熟車流!
朝早ARGYLE唔塞唔限東行, 呢點我可以firm你只要無交通意外, 接近廿年都無塞過咁滯~
但下繁之前, 有幾多客要坐舊796C入TKO, 又係果句, 心照吧......
到下繁西行的確唔一定無客出城, 但基本上都倒走晒去靠鐵, 將隧線出去比較好客既得返98D, 連296CD都係收晒皮的, 呢樣野我試過5-6PM呢D時間要出去, 796P/(好似)796E尾班車已走, 我企左係POPCORN諗左陣唔搭鐵根本點出去都死~

西行過早繁之後, 下繁之前除左放學時段, 中午至3點呢段時間仲係會有一段例塞返上中電橋~

直D講句, 呢兩個星期日日係將隧塞車望過對面線, 東行既793出隧道其實同296C一樣~
795X就同296D一樣, 運凳入黎TKO的~
但偏偏我每朝都見西行係有人拎黎當區內流水坐而唔拍分段, 而TKL又會有人企係站頭等793呢D車坐區內流水~

下繁ARGYLE出去係穩定地龍尾塞死係接近中電, 加士居道就......塞緊幾組, 6:30打後過呢段的確有大約半個至一個鐘左右時段, 巴士要預接近半小時去行完死亡交叉~
但只限下繁果1-2個鐘~
stevechau 發表於 2022-8-30 13:00 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2022-8-28 11:33
5690@795X  1038 將軍澳站+5(上客前14人,換司機)
1047 健明邨+2
1052 將轉+7

唔好理, 巴迷話死城就死城, 慢左就慢左, 無客就無客......含笑接受啦XDD
stevechau 發表於 2022-8-30 13:02 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2022-8-30 12:43
搭得巴士預咗慢,東方富豪有296C,793,796X,啲人睇完ETA都係見車就上,旺角要快一早搭咗鐵。 ...

係咁上下心態, 快又唔快得幾多, 慢又唔係預唔到時間, 30幾度有車唔上等8-10分鐘班特快??
焗傷風睇次私家醫生都3-400蚊啦, 真係特條命咩......我都係早D上車涼冷氣等同樣時間過吧
stevechau 發表於 2022-8-30 13:03 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-8-28 11:38
795X暫時收視都係好差,將旺之間的行車時間也不比796C快,所以今次重組很大程度上失敗收場,日後需要再做多 ...

無辦法, 一路靠舊客左手倒右手, 真係唔知捱幾耐先會儲得多~
但唔係咁樣帶風向話重組失敗的~