hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴793開辦及795X、N796提升服務消息
開啟左側

[路線消息] 新巴793開辦及795X、N796提升服務消息

stevechau 發表於 2022-8-30 13:05 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2022-8-28 12:00
將轉上車的付全費還是轉乘費?我認為值得深究。

真......我早繁係將轉聽人地上車拍8達通, 堅唔係個個都分段轉乘聲黎
stevechau 發表於 2022-8-30 13:08 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-28 12:54
既然 795X 快唔過 796C,即係 795X 應該做入九商果條慢線,796C 做返快線角色。蘇屋交比 795X,796C 直行 ...

咪住, 點解795X做新位都同796C相若既時間下, 會得出個咁既結論??
而且795X而家對比緊既時間, 已經係大家口中既快線時間喎~
陳太 發表於 2022-8-30 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-8-30 13:02
係咁上下心態, 快又唔快得幾多, 慢又唔係預唔到時間, 30幾度有車唔上等8-10分鐘班特快??
焗傷風睇次私家 ...

不過呢度好多人仲係唔明。大家都知屎水垃圾,但係油尖旺區往返將軍澳收$8.8/$8.9/9.4真係低利潤,既然加多十架車做有平有貴有快有慢,可以睇多幾個月先下結論。尋日下繁5832@793喺九龍灣一共上咗30人左右去蘇屋。
stevechau 發表於 2022-8-30 13:14 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-8-28 15:04
20A都係行曬成條彌敦道
795X最大問題在於基本上佢主攻果幾個位都係觀塘線直達區域

true, TKL都仲係觀塘線總站
795X只能執唔想企地鐵既TKO客~
但班次又真係死穴黎, 本身已經唔夠密~

我諗既已經未去到搭緊鐵既客會唔會回流, 而係搭緊鐵既客有幾多知道其實有呢條線存在~
stevechau 發表於 2022-8-30 13:18 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-8-28 16:24
觀塘線只係直達調景嶺
795X次序上係調景嶺》尚德》將軍澳站》至善街
當中只有頭站同黨鐵踩到正

下繁開始調轉班次值得諗, 甚至類似於796P咁, 吉架車出去MK起載返去~
另一個諗過既方案係, 跟晒796P咁行~
stevechau 發表於 2022-8-30 13:19 | 顯示全部樓層
win350 發表於 2022-8-28 18:09
仲有,我發覺795X的車長冇意識有短途客。今日我在女拔,想搭795X去荔枝角地鐵站,係站牌等車,佢係兩架巴士 ...

唔係無意識有短杗客, 係tune唔返個心態去離開左TKO之後都仲會有客上~
795X係九展都見過想咁飛站~
stevechau 發表於 2022-8-30 13:27 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-8-29 02:35
如果橙巴有遠見,根本應該殺埋 701A,
扮晒野 796C 分屍,793 就旺角打後經大角咀直去四小龍,全日 20 分 ...

雖然個人會覺得成個西九海皮應該掉比將來既795P, 但你呢個諗法又真心有得諗喎, 甚至個總站殺埋入海盈果頭擺街就算都好~
但咁玩法795X拉左去甘泉街, before黃金呢段係比較應該入青山道盡量靠近舊區客源, 然後欽洲街長沙灣道出MK死過~
stevechau 發表於 2022-8-30 13:29 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2022-8-29 14:14
795X客量增長快過中港城年代嘅796P,意想不到係美孚荔枝角都有全費客上車。 ...

LCK有客唔奇, MF都出到客??
我成日都覺得行入MF係運吉的
stevechau 發表於 2022-8-30 13:30 | 顯示全部樓層
wing 發表於 2022-8-29 15:19
條條都改哂下路去填海區,舊區唔駛搭車?

又咁講, 留到一條15-20MINS既TKO都還可以既~但可能最後見無左條793, 連條795X都拉返慢變795
stevechau 發表於 2022-8-30 13:33 | 顯示全部樓層

陳太 發表於 2022-8-29 21:52
其實依家793做青山道,296C做荔枝角道各有各做咪幾好,上面FF應該去F1版。

唔好理啦, 總之793轉796C就跌左好多好多客, 瀕死階段啦
事實上到而家點數都數唔到793比起796C跌左幾多客, 然後個個都人云亦云執口水尾帶晒風向話跌好多好多客~
我都唔明, 796C呢廿年來, 何來有咁多客可以跌, 有既都唔使頹左咁多年啦