hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴793開辦及795X、N796提升服務消息
開啟左側

[路線消息] 新巴793開辦及795X、N796提升服務消息

stevechau 發表於 2022-8-30 13:34 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-8-30 00:13
60幾人應該係返將軍澳方向?

同796P一樣,出九龍方向好似點都差d

新界市區特快線, 基本上接近條條夜晚都都係單邊客量ga喇~
stevechau 發表於 2022-8-30 13:43 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-30 03:37
想改善一條路線的營利能力,首先唔應該倒走原本客底。嫌 796C 賺唔夠多,最簡單係兩邊延長,將工去美孚, ...

其實一早就已經咁樣做過, 只係果陣796C咁樣拉長, 拉長左果段直頭拍烏蠅啫~

而本身新記就認為796C收費過平, 先搞到開新線分拆全段收$11.7~
靠每次加價, 都唔知幾時先加得到去12蚊, 當98C都收到$11.1果陣, 我就唔係好明追和收費會係咩問題~

又或者咁講, 比返條796C佢地, 就咁加價上$11.7, 而家鬧緊班人咪又係鬼殺咁嘈~
根本上呢班係咁話唔掂既人, 就係想有MK仔一站直到將轉, 連燈都唔使停, 仲收$5咁大把既將隧線
stevechau 發表於 2022-8-30 13:47 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-8-30 01:32
佢醒未就算 796C 本身客量唔算標青,但都絕不失禮
睇住佢周末由旺角坐滿變成依家 793 得返十幾個客,真係 ...

想當年我係度話796C客量一D都唔失禮果陣, 都唔知係咪同一班人好似拎住巴士公司本數簿咁數796C客少又呢樣果樣~
到而家改左喇, 一條慢左一條原有時間收貴D喇, 就係度話以前咁咁咁不知幾好

但昨日今日既人, 都唔知有幾多個真係有比錢拍8達通上車, 甚至真係有上過車的

而家開左條793/795X, 如小弟之前所言, 計埋796PX在內, 可能有一條線係值得考慮清半上將轉而唔使兜將南的~
stevechau 發表於 2022-8-30 13:48 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2022-8-30 11:07
人地搭巴士係想貴D, 慢D, 兜D
詳情睇#572 reply

快得黎有客咪得囉, 而家咁搞, 咪即係以前果條舊線無/唔夠多, 人地咪搞你囉
陳太 發表於 2022-8-30 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-8-30 13:29
LCK有客唔奇, MF都出到客??
我成日都覺得行入MF係運吉的

一班車年代美孚上落多數係厹寫字樓員工,依家全日就真係有街客搭,日間計平均一班車兩三個左右...
stevechau 發表於 2022-8-30 14:00 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2022-8-30 13:12
不過呢度好多人仲係唔明。大家都知屎水垃圾,但係油尖旺區往返將軍澳收$8.8/$8.9/9.4真係低利潤,既然加 ...

邊有客真正鍾意快車改慢, 鍾意被加價??
咁以往有條快線, 仲要收得平, 又打唔爆架車, 人地收唔係收得客貴......
到頭來人地想自保諗條橋, 拖慢果條加兜既路收單邊新界價劏盡, 又做一條行唔同位但旺區返屋企原來時間相若既加價線出黎
就鬼殺咁嘈, 明明多左車, 區區有線搭, 但反而走去嫌/擔心巴士公司蝕錢咁大愛既~

然後吹埋D咩跌客, 也許吧, 但咁講既話閣下見到上車果30個客全費客, 應該係撞鬼了~
我自己呢D時間坐796C出九龍, 倒也唔見得成個將軍澳坐到30個客出隧道呢, 都仲未計下繁塞大老山仲慘過塞死亡交叉既時間

然後793因為班次甩左而少客等, 就講到呢樣野以前796C係無咁......
想當年無ETA, 將南都未發展好果陣, 35-45MINS先見車, 呢D客量係等閒事啦~
而家只係有ETA都費事係街度等巴士啫~
stevechau 發表於 2022-8-30 14:01 | 顯示全部樓層

陳太 發表於 2022-8-30 13:55
一班車年代美孚上落多數係厹寫字樓員工,依家全日就真係有街客搭,日間計平均一班車兩三個左右... ...

呢樣又估唔到喎
JX9097 發表於 2022-8-30 14:18 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-8-30 13:29
LCK有客唔奇, MF都出到客??
我成日都覺得行入MF係運吉的

睇番98C
美孚真係有客上落
nwfb1001 發表於 2022-8-30 14:33 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-8-30 13:43
其實一早就已經咁樣做過, 只係果陣796C咁樣拉長, 拉長左果段直頭拍烏蠅啫~

而本身新記就認為796C收費過 ...

796C當年標書就寫去「荔枝角」,印象中好似係收$11;後尾新巴驚太貴冇客先縮去蘇屋兼減價
Mercer 發表於 2022-8-30 15:17 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2022-8-30 14:33
796C當年標書就寫去「荔枝角」,印象中好似係收$11;後尾新巴驚太貴冇客先縮去蘇屋兼減價
...

荔枝角係6號總站, 定係荔枝角站即係214 970X 果度?

新巴竟然放棄插到市區盡頭既機會
十四鄉準居民 恭喜晒!