hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴35X改道及減班、35A加班
開啟左側

[路線消息] 九巴35X改道及減班、35A加班

Snoopy@FB8617 發表於 2022-8-18 12:55 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-8-18 09:23
咁係分工有問題而已。
35X專攻石蔭、石蔭東同安蔭;
36X主打石籬同梨木樹。

問題係除非36X有得一齊提升服務仲要拉返出彌敦道
否則石籬點都唔會再俾35A過資源俾35X
相反而家同路先有機會拉35A既車過35X
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
neoplan720p 發表於 2022-8-18 13:05 | 顯示全部樓層
Tre89 發表於 2022-8-18 12:55
32就真係算吧啦,九龍段啲站位差到爆。多數人出深長荔要去嘅位就集中喺長沙灣道沿線,要人專登來回都行一 ...

32條線行成點,大家心照。
但無論點都好,
講旺尖特快既話,
我從來無預象山同石圍角份。

講白d,我覺得當初936都唔應該預呢兩條邨。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2022-8-18 13:14 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-8-18 12:55
問題係除非36X有得一齊提升服務仲要拉返出彌敦道
否則石籬點都唔會再俾35A過資源俾35X
相反而家同路先有 ...

做得特快,就係想用車程吸客,
咁無理由玩一線走天涯,好似40P、936漫遊成個東北葵。
如果用一線走天涯,咁不如索性唔好提供任何偽特快服務,撥返d車落35A同36B算。
如果要做到特快效果,
就點都要35X同36X好好分工。
36X改入去凱婷本身就係錯(旺角點都多客過果個大角咀位啦……仲要遲下287D都好似要咁改?……),好應該拉返出彌敦道。
石蔭同石籬本身都應該係頭站,
而安蔭就點都要經左石蔭或石籬先去到,
同樣梨木樹亦無可能夠客直出直入九龍,一定要either搭石蔭或石籬。

所以而家個討論點,
應該係:
PLAN A:35X 安蔭 + 石籬 + 青山上路;36X 梨木 + 石蔭 + 葵涌道直飛
抑或
PLAN B:35X 安蔭 + 石蔭 + 葵涌道直飛;36X 梨木 + 石籬 + 青山上路

Tre89 發表於 2022-8-18 13:28 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-8-18 13:05
但無論點都好,
講旺尖特快既話,

石圍角同安蔭人口數量差唔多,只要唔係過份兜路、目的地站位正常,理論上客量應該可以同安蔭相約,當然如果又好似936咁要兜晒成個東北葵先出去就梗係少人啦。不如嘗試設身處地調返轉諗吓,如果有一條線係由石籬開,兜晒成個安蔭、石蔭、梨木樹、石圍角、荃富街先至出去,你覺得頭段啲人會唔會受落/仲會唔會咁多人搭?

講白啲,而家一係就過份兜路(936)、一係就站位唔正常(32),仲要全部都做緊頭站行埋人哋邨先走,根本試唔出呢區真正嘅客量,單憑呢啲線就下定論係有失公允。都仲未計石圍角部分座數可以行落黨鐵站(每朝都有源源不絕嘅人行落荃灣站,點解唔肯試吓從0066手上搶返呢班人去巴士度?),而剩返嘅象山邨同鄉村地帶人口又太少,影響唔到成個大局。

我甚至覺得,越近鐵嘅地方就應該做尾站直出公路,同0066鬥搶得客多(只要運吉唔用保鐵政策為名阻撓),就好似930B之於大窩口邨咁。相反,完全冇鐵到嘅地方先應該做頭站,因為只要唔慢得過本身轉車嘅用時太多,單憑直車呢點就已經有一定吸引力。
Snoopy@FB8617 發表於 2022-8-18 13:40 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-8-18 13:14
做得特快,就係想用車程吸客,
咁無理由玩一線走天涯,好似40P、936漫遊成個東北葵。
如果用一線走天涯, ...

現實問題
40P/936都一樣拆唔開

九龍段拆新界段又拆
咁班次都會一齊拆
而家35X個情況就係出現係快左
但又無咩人特登等既情況

一去到全日化既位
車程同班次之間點都要take一個balance

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
neoplan720p 發表於 2022-8-18 14:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-8-18 13:40
現實問題
40P/936都一樣拆唔開

所以我唔贊成現階段就全日拆咁冒險(你估好似793、795X咁樣一開波就全日15/20分班咩……),
甚至上繁都未必拆,
最重要係下繁至夜晚(~2200)呢段時間:
35X、36X做好分工;
35A、36B縮去太子開
neoplan720p 發表於 2022-8-18 14:51 | 顯示全部樓層

Tre89 發表於 2022-8-18 13:28
石圍角同安蔭人口數量差唔多,只要唔係過份兜路、目的地站位正常,理論上客量應該可以同安蔭相約,當然如 ...

最尾果段係認同既,
就如我一直提倡277E應該係上水站做尾站,而非清河邨一樣。(當然現實來講就好難再改)

但除左單單對比人口數量外,
我認為都要考察埋人口年齡同需求。
睇返資料,石圍角都有40年樓齡,而安蔭就不足30年,
呢個亦會對需求產生一定影響。(i.e. 石圍角成日俾人既感覺就係老人村)
天空之神 發表於 2022-8-18 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-8-18 13:05
但無論點都好,
講旺尖特快既話,

936 就擺明插旗唔比對家 930 再做大
Tre89 發表於 2022-8-18 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-8-18 14:51
最尾果段係認同既,
就如我一直提倡277E應該係上水站做尾站,而非清河邨一樣。(當然現實來講就好難再改 ...

我覺得呢啲始終係外界嘅刻版印象。講真,如果要講「老人邨」,我相信除咗水泉澳呢類新移民比例稍高(據聞,有錯請指正)沖淡咗少少老人比例同埋近期新落成嘅樓宇之外,喺2022年嘅香港好多屋邨都已經變成廣義上嘅「老人邨」。更何況,近年社會運動同而家嘅高壓政治環境亦都令一批年輕人走咗,又變相加快咗香港嘅人口老化進度。相信下次中期人口統計會得出成個香港人口結構都會更加趨向老化,而唔係剩係個別邨獨有嘅問題。

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 4 + 10 都係…個大環境應該係會令中後生代人口劇減.

查看全部評分

rusf101001 發表於 2022-8-18 20:05 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2022-8-18 10:37
安蔭人應該唔會兜大圈返總站先落車啦.

唔大改就咁改一改
235X 安蔭+石蔭
36X 梨木樹+石籬

936收皮935全日