hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦58A線【兆康站北~青衣邨】
開啟左側

建議開辦58A線【兆康站北~青衣邨】

Lkopm 發表於 2022-8-18 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為方便屯門人前往青衣,建議開58A線

詳細建議睇下文

樓主| Lkopm 發表於 2022-8-19 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
58A線:兆康北至青衣邨

往青衣邨:$11.8
1.兆康站北  2.菁田邨  3.塘享路
4和田邨  5.盈豐園    6.青田遊樂場   7.石排站  
8.嗚琴站   9.青雲站  10.聖彼得堂
11.屯門公路轉車站
12.青宏苑$5.4  13.灝景灣  14.青衣鐵路站總站  
15.宏福花園  16.青衣邨巴士總站
星期一至五:         06:00~09:00:15
                                09:20~19:00:20
                                19:30~23:00:30
星期六:                 06:00~21:00:20
                                 21:30~23:00:30
星期日及公眾假期:06:00~21:00:25
往兆康:$11.8
1.青衣邨  2.青衣街市  3.青衣運動場  4.盈翠半島
5.青衣站巴士總站  6.長安邨安眉樓
7. 屯門公路轉乘站
8.青雲站$5.4  9. 鳴琴站  10. 石排站
11 何壽基小學12. 寶田  13 和田邨 14.塘亨路
15. 紫田村 16.兆康站北
星期一至五:         06:00~09:00:15
                                09:20~19:00:20
                                19:30~23:00:30
星期六:                 06:00~21:00:20
星期日及公眾假期:06:00~21:00:25

轉乘優惠跟68A

kitarolo 發表於 2022-8-18 16:52 | 顯示全部樓層
收費詳程? 屯赤如僅作轉車
而沒有BBI都應可適用於龍運
A線轉九巴6蚊為上限的回贈吧。
 樓主| Lkopm 發表於 2022-8-18 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2022-8-18 16:52
收費詳程? 屯赤如僅作轉車
而沒有BBI都應可適用於龍運
A線轉九巴6蚊為上限的回贈吧。 ...

打漏咗$15.6全程
往屯門:屯門$5.4
往青衣:青衣$5.4
HB00610 發表於 2022-8-18 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層

先生你係來亂的嗎?
屯門青衣直車唔係咁玩,你個玩法,又慢過68A轉,又貴過68A轉青衣兩M(講緊兩M俾正價都貴過)仲貴過去機場架A車

建生學960轉左出唔做,轉右兜去麒麟圍紫田,完全係為兜而兜玩大家。

仲有明明北岸公路直上汀橋快靚正又要兜屯赤上,去青馬白行多十幾分鐘,得去蝴蝶快但你拉到屯門段咁長。

另外青衣邨冇位,41M未走,而且唔好唔記得用車限制
 樓主| Lkopm 發表於 2022-8-18 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-8-18 17:15
先生你係來亂的嗎?走線,班車,用車,完全冇任何合理性咁玩,連交通game都唔可能咁定線 ...

我不是亂來的,經屯赤及青嶼幹線比經屯門公路繁忙時間有機會更快
班次問題可以修改
 樓主| Lkopm 發表於 2022-8-18 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-8-18 17:15
先生你係來亂的嗎?
屯門青衣直車唔係咁玩,你個玩法,又慢過68A轉,又貴過68A轉青衣兩M(講緊兩M俾正價都 ...

1.根據收費表,其實68A係可以收15.6
呢條線都可以收16個幾

2.青衣邨有條備用車坑

HB00610 發表於 2022-8-18 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Lkopm 發表於 2022-8-18 17:25
我不是亂來的,經屯赤及青嶼幹線比經屯門公路繁忙時間有機會更快
班次問題可以修改 ...

你走線呢,繁時整來回一兩班,只係去到碼頭山景,都仲可一試,但非繁就完全冇任何合理性可言。

而你定線總站位同屯門段係都有必要大改,擺兆康/兆康北又好,縮到山景/大興/入碼頭又好,都遠比你而家咁玩人法
 樓主| Lkopm 發表於 2022-8-18 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Lkopm 發表於 2022-8-18 17:32
呢條線都可以收16個幾

3.其實條線想服務埋菁田和田邨,但箐田遲啲放埋50/M,55,56會冇位,所以放建生
kitarolo 發表於 2022-8-18 17:40 | 顯示全部樓層

有兩個問題: 1)就算呢條線有
天降資源不用從其他線抽車做,
68A做緊屯轉即係有屯門客用緊
佢來往青衣,條線本身已經疏車再
整條58A爭食九汽祗會進一步減班

2) 建議中58A經青馬係轉到R8
但有城巴時段,點樣維持所有班次
都係BBI合計後18蚊往返老鼠樂園?
HB00610 發表於 2022-8-18 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Lkopm 發表於 2022-8-18 17:32
呢條線都可以收16個幾

你唔好玩收費表,睇返現實組合先,15.6話你知一定唔係青衣去屯門嘅合理車費,68X同268X都15蚊,就算260X都15.9咋,拎收費表拗有咩意思?

貴過而家既有唔理想嘅組合就係問題 (更加唔好講本身真係快得過而家嘅搭車方法,呢點非常可疑),紙上談兵唔係辦法