hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有民間組織發起要求274P全日的聯署
開啟左側

[經歷分享/報告] 有民間組織發起要求274P全日的聯署

kay 發表於 2022-8-19 23:15 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2022-8-19 22:06
我講一句,比成班FF巴迷係咁咬住唔放

其實九巴有講如果同小巴鬥佢無興趣所以踢走26都係諗下算
咪睇下最後爭取D咩返黎
但九巴對汀角路/大埔工業邨/教大/科學園
都係HEA HEA地
應該都唔會有太多人唔認同

九巴肯做都唔會招埋D咩806ABCM比小巴自肥

世界很簡單 人類很複雜
edhong 發表於 2022-8-19 23:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
YellowWorksheet 發表於 2022-8-19 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2022-8-19 22:05
我上面咪講左,26喺有274P既時段點解仲咁好客?

好客唔代表274P唔可以全日或者取代26喎,你究竟搭過未?佢經白石角嗰段路夠有806系啦,806系之前都收過投訴啦,兩者夠一樣喺白石角多客支持,有衝突?
呢度啲人成日唔知頭唔知路俾一堆離地建議,然後話被人圍攻,都係嗰句,呢個邏輯嘅話大家唔好日日係度投訴邊間做得好做得差啦,反正原來係啲客趕唔走,唔使改善、唔使諗點做得好、唔使俾建議㗎啦
巴士的膠 發表於 2022-8-20 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層

YellowWorksheet 發表於 2022-8-19 23:38
好客唔代表274P唔可以全日或者取代26喎,你究竟搭過未?佢經白石角嗰段路夠有806系啦,806系之前都收過投 ...

問題係中低密度嘅區,如果同時有大巴、小巴,大巴非繁完全無優勢,繁時都係執雞咋。

咁有得㨂,梗係投資獨市線啦。
YellowWorksheet 發表於 2022-8-20 01:23 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-8-20 00:07
問題係中低密度嘅區,如果同時有大巴、小巴,大巴非繁完全無優勢,繁時都係執雞咋。

咁有得㨂,梗係投資 ...

我當然明白巴士公司唔係開善堂,非必要都唔會作正面競爭,
但若果地區人士都已經投訴過好多次服務唔夠,咁係咪好似大家所講應該「交返個牌」出嚟呢,
講真嗰句,26唔係無人唔俾機會佢喎,但佢做到點,心知肚明啦,
加價已經無得say no,咁俾你加完價係咪提供返合理嘅服務呢?
但呢點我相信大埔、馬鞍山人都睇唔到有囉,淨係見到不斷脫班,
廣福道差唔多全日有半日等2、3班都上唔到車,馬鞍山尾車都可以有客留後,咁點解唔可以要求274P全日/取代?
kay 發表於 2022-8-20 08:37 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-8-20 01:23
但若果地區人士都已經投訴過好多次服務唔夠, ...

咁有無案例可依?

另外講講下都唔跟隊形
#2話26壽終正寢
你第一篇回覆話點解唔可以收檔
第三個回覆都仲係講274P取代26
然後最後個回覆叫人交返個牌

好似搬左龍門喎

叫人交牌但人地可以有權唔交
運吉亦唔會忽然釘人牌

如果274P全日前提係26自己交牌/釘牌
有幾大可能性自己諗

明明前面就係講274P全日砌死26
叫得小巴佬自己交牌
即係話你對274P能否打敗26你自己都答唔出

打唔敗又憑咩叫人交牌

世界很簡單 人類很複雜
hihiman 發表於 2022-8-20 16:09 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-8-19 20:13
老九當初唔肯蝕住加班
放生左 26 806ABCX 29
返唔到轉頭架啦

因為呢堆小巴背後的金主不是屎水資本
天空之神 發表於 2022-8-20 16:20 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-8-20 01:23
但若果地區人士都已經投訴過好多次服務唔夠, ...

咁巴士公司無下限收車減班

交左牌未?
.
Fuk19805 發表於 2022-8-20 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-8-19 12:54
如果九公真係想做,前年嘅274S仲唔狗衝開全日咩,可惜一個鐘一班嘅274S日間載空氣量相當可觀,巴膠page都係 ...

274S死因係客源窄,同改道前嘅A47X一樣大埔墟直出,但係大埔嘅客源係大埔中心同廣福道,呢班客係唔會特登坐程K巴/行去火車站

另外當時冇乜宣傳,好多人都唔會知有呢條線;如果開常規一定老狗鋪天蓋地咁貼poster,然後大埔FB group又一大堆打手推條線

不過坐完條又碌車又兜白石角嘅線會唔會返去綠小就另一回事喇
sq285 發表於 2022-8-20 16:38 | 顯示全部樓層

諗吓當日點解招標26同806系小巴先

厹都應該從來冇諗過沙田/馬鞍山-大埔有得做
廿年前馬鞍山仲發展緊都話睇定啲先
錯過咗一次,廿年後餵埋都唔識食就抵死啦
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤