hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有民間組織發起要求274P全日的聯署
開啟左側

[經歷分享/報告] 有民間組織發起要求274P全日的聯署

ky927 發表於 2022-8-20 16:43 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-8-20 16:38
諗吓當日點解招標26同806系小巴先

厹都應該從來冇諗過沙田/馬鞍山-大埔有得做

806 事件我都想問點解九巴唔做就唔用專利巴士做投標,放左落去小巴做?!
jocosben 發表於 2022-8-20 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-8-19 23:38
好客唔代表274P唔可以全日或者取代26喎,你究竟搭過未?佢經白石角嗰段路夠有806系啦,806系之前都收過投 ...

你搞清楚自己想拗咩先啦,唔睇清楚人講咩就覆
我邊隻字反對你274P全日?一路都係話就算274P全日,26都唔會收檔
取代26?又黎巴迷式FF
kay 發表於 2022-8-20 16:56 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2022-8-20 16:49
你搞清楚自己想拗咩先啦,唔睇清楚人講咩就覆
我邊隻字反對你274P全日?一路都係話就算274P全日,26都唔 ...

一句講晒(概括該版友理論)
26/806服務唔好交牌一天都光晒巴士取代晒佢地
融合晒幾個邏輯

世界很簡單 人類很複雜
sunhoo 發表於 2022-8-20 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-8-20 16:43
806 事件我都想問點解九巴唔做就唔用專利巴士做投標,放左落去小巴做?!
...

係唔係當年行緊地區專利,唔可以有其它巴士公司踩入九巴地頭?
edhong 發表於 2022-8-20 18:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ky927 發表於 2022-8-20 18:32 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-8-20 18:07
係唔係當年行緊地區專利,唔可以有其它巴士公司踩入九巴地頭?

唔係黃大仙條806M喎,石門個條806AB 喎
😂😂😂😂😂😂

兩三年前,新城入左九龍新界好耐,行投標好耐架啦
edhong 發表於 2022-8-20 18:34 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
213D 發表於 2022-8-20 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得,即使274P全日,除非班次係15分鐘一班甚至更密,冇乜可能鬥過26,最主要係26真係快,即使難等,都係快過巴士/轉車,呢個就係香港常態,巴士比小巴鬥冧,小巴就好少比巴士鬥冧(九龍7號同新界34、619之外都唔係好數到),小巴天然就係比巴士快,「睇落去」密D同「睇落去」容易上D,有D甚至平過巴士,所以先造成咁嘅局面。要改善?可能要大改整個制度囉,巴士改成台北個種聯營制度,小巴限速降到70,或者迫佢地改用有企位嘅小巴(日本製,19座長少少既size但係載到30幾人,唔明香港點解唔用),拉慢小巴,係巴士引入更多競爭,先可以徹底改善呢D問題,否則乜都係空講做唔成。
BlackBird 發表於 2022-8-20 22:02 | 顯示全部樓層

FB page留言: 大力支持274P全日
italk 留言: 各種啊之啊左

笑死人咩巴士小巴正面對決例子多不勝數, 唔明點解有小巴就唔可以有巴士

P960早日摺線
YY487 發表於 2022-8-20 22:07 來自手機 | 顯示全部樓層