hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有民間組織發起要求274P全日的聯署
開啟左側

[經歷分享/報告] 有民間組織發起要求274P全日的聯署

石頭 發表於 2022-8-21 01:49 | 顯示全部樓層

咁其實26自己都做唔切咁多客,多條線做又點話,

274P要兜科學園架~咁要快既都係上返26丫~

何況26做大埔區內都做到笑,274P可以放棄教院一段唔做,

去市中心就算~咁就無直接競爭啦~
ky927 發表於 2022-8-21 08:36 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-8-20 23:59
我知講緊石門果組806AB。頭先check過巴典,原來呢條線係2018年嘅idea,我以為好早之前就有呢組線,sorry. ...

歡迎加入巴迷行列

其實同期已經有好多投標出黎嘅產物,798/290/214 rtc 係差在邊間中而已。
YellowWorksheet 發表於 2022-8-21 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-8-20 22:19
https://www.facebook.com/groups/3526145497396975/posts/5722594177752085/
投左啦, 不過都唔係好多票 ...

你同呢度班人講嘥氣,仲有人話因為28K其他埔公線收晒檔,
連28K服務咩客都唔知係度衝出嚟,我搭咁多次28K埔公根本唔多人,火炭上落就一大堆,72、73A埔公落車仲多過28K。

274P全日完26收唔收檔咪睇吓點囉,淨係知自己做唔嚟死攬條線,
FB又唔睇、地區意見又唔睇,一味話人巴膠、超前一截,巴典都引證咗唔同時期都有人要求佢取代26㗎啦,
話完人又係度賣慘被人圍攻,外界意見唔睇一味離地扮當區居民,
隔離屯元天呢度咪一樣一堆人贊成巴士取代輕鐵,又唔見去話嗰堆人係巴膠嘅?
kay 發表於 2022-8-21 18:44 | 顯示全部樓層

YellowWorksheet 發表於 2022-8-21 18:19
連28K服務咩客都唔知係度衝出嚟,我搭咁多次28K ...

咁你20號又叫人做交返個牌?

仲有,超前無屈人
#1個篇FB文章內文隻字不提26收檔

地區搞聯署當然睇返人地聯署內容做辦
你可以話其他人有意見
但人地搞聯署無就無

世界很簡單 人類很複雜
sunhoo 發表於 2022-8-21 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-8-21 08:36
歡迎加入巴迷行列

其實同期已經有好多投標出黎嘅產物,798/290/214 rtc 係差在邊間中而已。 ...

我印象中最先出現有人開辦全線在對家地頭嘅線路,係新巴投得西九龍(海麗)果組招標線。
不過九巴至今未有全線在港島嘅線路。
pcckw 發表於 2022-8-21 23:42 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2022-8-20 21:47
我覺得,即使274P全日,除非班次係15分鐘一班甚至更密,冇乜可能鬥過26,最主要係26真係快,即使難等,都係 ...

還有九龍綠小10A,10M,西鐵延長至紅磡後少了一大堆九龍塘(又一城)往來南昌站/南昌邨的直達客,結果結束服務後改由新巴702延長至又一城。
ky927 發表於 2022-8-22 01:30 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-8-21 20:14
我印象中最先出現有人開辦全線在對家地頭嘅線路,係新巴投得西九龍(海麗)果組招標線。
不過九巴至今未 ...

宜家邊啲線攞出黎投邊啲唔攞,運吉都無透明指標
近年港島新線只有 33X/49X

X8當8X 支線,X9/X15 係支線之餘,九巴車型又真係support唔到。

不過港島大區發展又真係未有(唔知華富重建到時拎唔拎出黎);同時間港島攞出黎投,營運上兩家巴士公司都無好處。

城巴又少忽肉,九巴又未必容易調度資源(起碼九巴係港島無廠)。

我只可以話,道理上港島新線係要投,但實際上投左又兩家雙輸。

cky 發表於 2022-8-22 01:34 來自手機 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-8-21 18:19
連28K服務咩客都唔知係度衝出嚟,我搭咁多次28K ...

你一架 72 同 73A 嚟
之前都唔知嚟咗幾多架 K 車 S 車呢
其餘你自己諗出嚟啲推論就回應都徒氣

係囉
「好多屯天元人」要求拆咗輕鐵喎
試下叫班禮義廉做民調
睇下啲居民係想咪拆輕鐵變巴士?
506 變番鐵定做番巴士都咁多聲音
全廢我估佢地先唔夠膽做

定又搵啲扮公交其實只係保巴嘅 FB 專頁帶風向?
魔雪巴士頻道 發表於 2022-8-23 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-8-22 01:30
宜家邊啲線攞出黎投邊啲唔攞,運吉都無透明指標
近年港島新線只有 33X/49X

33X/49X拎出嚟投, 正常都係屎水中返
如果屎水咁都唔中, 基本上可以交牌
(如果厹好似投88咁曬冷就另計啦)
kay 發表於 2022-8-23 08:51 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-8-22 01:34
你一架 72 同 73A 嚟
之前都唔知嚟咗幾多架 K 車 S 車呢
其餘你自己諗出嚟啲推論就回應都徒氣

其實一個社區本身已經有3類人
邊一派講既野
其實都唔會係社區拿到最大公約數
參考就得
但唔好講到成個區都好支持騎劫晒所有人
世界很簡單 人類很複雜