hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)
開啟左側

[經歷分享/報告] 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)

stevechau 發表於 2022-11-7 16:27 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-11-7 14:40
我好鐘意講一個故事,如果你望吓 795X 既班次,
我係隔離文咪講過,795X 收車先谷到部 795X 坐滿窗口。

其實又咁講, 九龍流水九龍灣呢邊繁時已經幫左好多~
唔能夠怪晒美孚唔BUY, 當等車時間擺埋入黎計車程果陣, 795X出MK-YMT對比6/6C都無乜優勢可言~
淨低多客位就係山谷道+EMAX兩個站, 但問心呢兩個站非繁幫到幾多客??

795X現時要諗既的確係做大做長繁時, 甚至東行去到平時夜晚7點打後已經開始要諗加密到15MINS一班試下做大佢, 同時793跟返以前796C咁做返20MINS一班~
stevechau 發表於 2022-11-7 16:43 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-28 19:24
795X始終對西九客感覺係向下兜左一大個圈
中間路況且仲要未必穩定
除左一程過外就其他野都好難比

其實個問題唔完全係向下兜POLY既問題, 而係本身美荔長深舊路出太子旺角本身觀感就唔好既問題~
當TKO人個個都話比將隧塞到怕既時候, 其實旺角道&太子道路口回流倒灌呢個多年問題都好影響呢度既人搭車出行的~
疫情之後的確係塞少左好多, 但好多人既觀感仲係停留左係疫情之前~
講緊果種塞係拉手制三五次轉燈架車都係無得郁果種塞, 將隧果邊無意外更衰更塞都仲只係極慢溜~
但795X就算行維景出去都係避唔開觀感最差果個路口~

而另外一點795X想做大西九流水客但絕不具備既條件係班次......
西九呢邊要做得起, 班次係極重要~
上左車比左錢先係客, 但呢班客價錢高係未必趕到佢地走, 但班次不理想就好難起死回生~
795X行緊咩班次/有咩條件令到美荔兩地既客要逆向死等佢一條線, 而唔係行去九巴慢線/過海車果邊連地鐵最密1MINS密到隧道塞車都望塵莫及既車海級出入??
變相佢唯一可靠既獨市流水客就得返九龍灣果個站
stevechau 發表於 2022-11-7 16:46 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2022-10-28 20:44
回程咪有客 相信非繁美孚長廣都可以各執幾個
但蘇屋方向我諗要去美孚就算撞正都唔會上你架車 大把車去你 ...

又未必既, 撞正就會肯上, 反而撞正但唔識搭既情況會多得多~
反正795X站位除左雅蘭, 根本上全部都唔算係西九客回家上車熱點位黎~

但其實留意到下繁係有客肯坐佢入美荔的, 只係一過埋荔枝角就吉車返SOUK咁滯~
stevechau 發表於 2022-11-7 16:53 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-10-28 02:10
我覺得啦,美孚班客根本唔想搭巴士,

直接放棄更好~

蘇屋出唔行東京街/欽洲街出唔到長沙灣道東行的, 咁呢樣野比793食埋就得, 唔需要795X~而家795X行興華街出已經係做緊另一邊長沙灣道~
甘泉街個位其實都唔算好得過SOUK幾多, 車程&客量計其實擺兩邊都係差唔多, even 970X搬左過去後cover係好左但客量&車程都唔見得有咩好&多左~

但明顯SOUK&LCK係唔慣795X呢種倒行逆走既方式~
li1872903 發表於 2022-11-7 16:54 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-11-7 16:43
其實個問題唔完全係向下兜POLY既問題, 而係本身美荔長深舊路出太子旺角本身觀感就唔好既問題~
當TKO人個 ...

將隧塞嗰種根本唔叫塞車 最多叫慢車
stevechau 發表於 2022-11-7 17:00 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-10-26 18:40
岩岩下繁約 6 點15 分起理工對出見到有部蘇屋方向既 795X 塞緊,車上大約有 30 人,估計唔少都起九展上車 ...

應該無......但有版友講過早繁喜字堆果邊係有客肯上795X的~
至於你見到果班795X, 我平時坐開早一兩班左右返SOUK......客量都係差唔多~
而我坐開既795X, 平均係EMAX站上緊20個客左右, 客量持續但緩慢地增加中~
而且照平時所見, EMAX呢班客分兩班, 地盤客果班通常雅蘭前落得7788, EMAX班OFFICE客反而會坐到美孚甚至LCK落車
(個人懷疑晚晚LCK落車果D係會行入四小龍返屋企) 而你見果30個客入面, 大約有接近一半係會係美荔兩站落車的~
KU_7002 發表於 2022-11-7 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-11-7 16:53
蘇屋出唔行東京街/欽洲街出唔到長沙灣道東行的, 咁呢樣野比793食埋就得, 唔需要795X~而家795X行興華街出 ...

795X係荔枝角既對手就係鐵,而班客上番地面就真係考新巴既宣傳功力。至於蘇屋,795X西行係油旺唔係跟970/X停都係一個因素令到無咩人用
stevechau 發表於 2022-11-7 17:07 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2022-11-7 16:54
將隧塞嗰種根本唔叫塞車 最多叫慢車

係......將隧大部份時間既塞其實都係行5-20km/h果種慢溜黎, 而且有唔少都係因為工業區出黎既大車由最右塞返入最左而成~而且平日車流十分時段性, 早繁過後應該到下午4-5點打後, 工業區堆大車再殺返出黎先會再塞過~

基本上就同好多版友成日提既POLY死亡交叉一樣, 不足為懼......咁都算死亡既, 咁呢班幸福人真係"未死過"~

老實講, 除左假日自己出車果陣見3條路都塞果陣會煩燥之外, 其實我驚對面線返TKO多D~
平時早收坐巴士返TKO拎車再出返黎反而遇唔到咩塞車的~

但親身經常性感受過疫情前青山道一帶&出到旺角附近果種點避都塞死動彈不能果種, 將隧塞塞得到我燥底主要都係我近年耐性開始下降既問題更大XDD
stevechau 發表於 2022-11-7 17:12 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2022-11-7 17:01
795X係荔枝角既對手就係鐵,而班客上番地面就真係考新巴既宣傳功力。至於蘇屋,795X西行係油旺唔係跟970/ ...

呢個位都無乜好辦法, 尤其LCK仲要係對家地頭, 插到站牌都被對家既站海淹沒, 佢做宣傳係真心難~
又煩在795X既走線, 除左兩繁都難有大量客源, 最近假日越來越多人流既文青市集場, 饒宗頤, D2PLACE, 大南街佢又可以話連一個都掂唔到~
附近又無旺位可以比新記搞定牌擺架死車係度上客當宣傳~
Choi 發表於 2022-11-7 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-11-7 16:53
蘇屋出唔行東京街/欽洲街出唔到長沙灣道東行的, 咁呢樣野比793食埋就得, 唔需要795X~而家795X行興華街出 ...

其實793同795X可以直通運轉,譬如793去到蘇屋做795X,反之亦然,咁就做埋西九短途流水客之餘,荔枝角唔駛過對面搭倒頭車往將南。