hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)
開啟左側

[經歷分享/報告] 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)

JX9097 發表於 2022-11-7 19:49 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-11-7 15:00
星期日晚係開20嘅,唔覺得係收車谷,反而真係時段同日子問題。795X星期六日旺場過平日 ...

彌敦道(旺角/ 油麻地)一定係咁六日相對會較多人出去行街食飯

dennis28a 發表於 2022-11-7 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-11-7 15:00
星期日晚係開20嘅,唔覺得係收車谷,反而真係時段同日子問題。795X星期六日旺場過平日 ...

唔太關事,795X 班次不穩問題比大家想像中嚴重。
而家咩事都無,但七半將轉相隔拉到 15/30/10。

793 其實一樣出現咁問題,
好彩咪 10/20 分鐘間距,唔好彩咪變成 0/30。

雖然任何巴士線都一樣有依個問題,
弊在橙巴為左令 793 跑到 15 分鐘一班,
倒左更多既車落場去跑呢,根本遠遠唔止 11 部車。

同隔離個白痴 272X 重組一樣,浪費資源。
koneotis 發表於 2022-11-7 20:06 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-11-7 19:50
唔太關事,795X 班次不穩問題比大家想像中嚴重。
而家咩事都無,但七半將轉相隔拉到 15/30/10。

都話睇ETA係20分鐘一班無脫班下,都可以有20個人等車,點解你仲會扯落去脫班呢

我唔係想話795X表現好,純粹係指出周末晚間795X東行可以坐滿上層,呢段時間亦唔太存在咩將隧塞車問題,其他時間就交比其他版友分享
koneotis 發表於 2022-11-7 20:11 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-11-7 19:49
彌敦道(旺角/ 油麻地)一定係咁六日相對會較多人出去行街食飯

的確係,而795X相比起其他彌敦道車亦唔太失禮,最少周末係有存在價值
JX9097 發表於 2022-11-7 20:37 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-11-7 16:46
又未必既, 撞正就會肯上, 反而撞正但唔識搭既情況會多得多~
反正795X站位除左雅蘭, 根本上全部都唔算係西 ...

去蘇屋就一定唔會搭佢
彌敦道大把線太子直入
將軍澳本身又有793
JX9097 發表於 2022-11-7 20:51 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-11-7 19:15
其實793同795X可以直通運轉,譬如793去到蘇屋做795X,反之亦然,咁就做埋西九短途流水客之餘,荔枝角唔駛 ...

直通運轉都冇用
始終要屈入去蘇屋,又要等開車
dennis28a 發表於 2022-11-7 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-11-7 20:06
都話睇ETA係20分鐘一班無脫班下,都可以有20個人等車,點解你仲會扯落去脫班呢

我唔係想話795X表現好, ...

我正正就指出緊,再上個星期日,
795X 唯一一班車坐得滿上層只有 2214 離開文明里果班車。

30/10/2022 795X 文明里上客 / 離站大約客量
2035 (5564) +0 / 大約 20 個客
2053 (5773) +0 / 大約 15 個客
2122 (5567) +1 / 大約 35 個客
2142 (5839) +1 / 大約 20 個客
2214 (5835) +1 / 坐滿兩邊窗口

當時西行 20 分鐘一班,
東行完全無收車,但 0-3 咁多個客離開文明里,
但實際上蘇屋已經開緊 25,行行上變 20/30。

而由 10 月底開始,由蘇屋開既 795X,一唔對路,9 點後晚間非繁已經開過 25+ 一班。
MANN1579 發表於 2022-11-7 22:00 | 顯示全部樓層
有時得閒,都會睇下 ETA 795X的班次
好多時都會睇到來回方向,都各有3班車營運中

加上有不下 5次到蘇屋站頭望下,多數有795X車泊係總站
同時睇埋個 ETA ,所以數到最少有7部車 (工業村有無車休息就不肯定)

Italk 經常有 post 話額外倒多 11 部車 落 793/795X 這組線
又話新巴會抽 798 同 796P/X 車以穩定 793/795X 班次
如果這些係事實,就唔會懷疑新巴想做好 793/795X 嘅誠意

上星期某天晚上,ETA 有出現過 25+ 以上班次

至於繁忙時間造唔到 20分鐘一班其實唔出奇
壞車,車長唔舒服臨時缺勤亦常有發生

dennis28a 發表於 2022-11-7 22:27 | 顯示全部樓層
MANN1579 發表於 2022-11-7 22:00
有時得閒,都會睇下 ETA 795X的班次
好多時都會睇到來回方向,都各有3班車營運中

今晚 795X 8 點先玩完非常有趣班次,
10 / 5 / 15 / 30 / 20 / 25(未開)。

但隔離 796P 就開緊 30 / 20 / 30,
有趣有趣。
惡意回復是不道德的行為。
石頭 發表於 2022-11-8 01:50 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-11-7 17:00
應該無......但有版友講過早繁喜字堆果邊係有客肯上795X的~
至於你見到果班795X, 我平時坐開早一兩班左右 ...

咁其實795X不如改去四小龍做總站更好,

反正蘇屋唔接受咁既回頭走線,改去海達可能更有客~