hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)
開啟左側

[經歷分享/報告] 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)

932gz6061 發表於 2022-11-10 08:31 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-11-10 02:09
我成日都倒轉一個問題,咁登打士街做緊咩野客?
咪就係菜街南、兆萬、潮特、家樂坊、廣華,我諗依點無大 ...

原來795X旺中下個站已經係登打士街啦?ok
932gz6061 發表於 2022-11-10 08:33 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-11-10 00:48
依度有人圖左 Cap 過,我客又數過,難道大家望 ETA 都見到鬼?

另外登打士街班人做緊班客係旺角南定油麻 ...

重點係795X係星六日開20分一班順向時段都真係有30 or above人上 (講夜晚番去,由1700-2200)
佢跳制開10/30 咪可能一多一少,其實唔難明?
ATSE40 發表於 2022-11-10 08:56 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-11-10 02:34
唔好誤會……我其實上文意思唔係話你錯,亦都唔係話上面位板友錯,而係無需要分得那麼細,當你分得細就自 ...

唔硬生生咁切割,又點樣切到符合到佢講嘅「油麻地無客」同「旺角南去先達附近(旺角道)搭車都得」嘅立論呢

班客只要夠近就會搭,邊個會理個站喺油麻地定旺角(或者係呢度某啲版友有自己嘅分法啦)?

有啲人為咗夾硬切割,將喺同一邊馬路隔離嘅廣華同家樂坊都要分開做兩區。可能佢覺得多人啲就叫旺角,少人啲咪叫油麻地
腦補當真,真要補腦
stevechau 發表於 2022-11-10 09:56 | 顯示全部樓層

manhon951 發表於 2022-11-9 15:19
據聞796C未拆線前上繁客量好似都已經唔多掂,出城方向得半滿多D

唔係據聞, 呢廿年來上繁入城都係唔掂......出城就唔敢講, 有見過好似坐滿, 又有見過無乜客~

stevechau 發表於 2022-11-10 09:58 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-11-10 00:48
依度有人圖左 Cap 過,我客又數過,難道大家望 ETA 都見到鬼?

另外登打士街班人做緊班客係旺角南定油麻 ...

咁又難怪, 登打士街 - 碧街呢段仔又真係咸淡水交界, 又係近油麻地MTR多過MK MTR~
stevechau 發表於 2022-11-10 10:01 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-11-10 01:31
關於呢個定義問題,

小弟上網實在揾唔到政府地政總署官方定義,唯有退而求其次沿用2019年區議會既定義去 ...

朋友, EAC區界唔好太認真去用黎劃分地理同區名, 唔係咁樣劃&定義出黎的
利申: 直接為EAC serve過一屆DC劃界
stevechau 發表於 2022-11-10 10:09 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-11-10 02:09
我成日都倒轉一個問題,咁登打士街做緊咩野客?
咪就係菜街南、兆萬、潮特、家樂坊、廣華,我諗依點無大 ...

又咁講, 菜街南、兆萬、潮特、家樂坊、廣華其實行前一個站去荷李活都得, 又唔一定係登打士街站客黎~
本身登打士街站客仲可能包緊咸美頓街、碧街-上海街果邊既客, 每個幅射範圍唔係細的~

尋晚係碧街落車行街, 過到登打士街站咁岩就係795XP聯合到站果個時間, 見排隊班客已經排到路口想轉埋灣阻住行人了......
p.s.架795P睇落真係好吉
stevechau 發表於 2022-11-10 10:11 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-10 02:19
行寶輪街出美孚調頭都得的......

反正海達海麗嘈過冇快車去美孚。

咪一樣係慢......果邊唔係無快車去美孚, 而係根本無快又唔兜既路去美孚~
寶輪街真心唔覺有咩咁好使~
 樓主| Citcalag 發表於 2022-11-10 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-11-10 10:01
朋友, EAC區界唔好太認真去用黎劃分地理同區名, 唔係咁樣劃&定義出黎的
利申: 直接為EAC serve過一屆DC劃 ...

呢個我都明,不過除左區議會地界外,根本難以找到油麻地既官方定義
而區議會以登打士街為界,相信都符合唔少人定義既
JX9097 發表於 2022-11-10 13:08 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-11-10 02:19
行寶輪街出美孚調頭都得的......

反正海達海麗嘈過冇快車去美孚。

咁荔枝角商貿區呢?