hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議61X假日改為61,經旺角及亞皆老街往返土瓜灣慈雲山 ...
開啟左側

建議61X假日改為61,經旺角及亞皆老街往返土瓜灣慈雲山

qunow 發表於 2022-8-22 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

- 61X主要服務屯門往返黃大仙、新蒲崗、九龍城、土瓜灣區域
- 由於現時屯門區已經有另外三條全日服務路線途經黃大仙,而屯馬線亦讓屯門乘客可透過鐵路直達宋皇臺站往返九龍城及土瓜灣以及鑽石山站往返新蒲崗,屯門區對路線61X的依賴減低
- 而星期六日及公眾假期,往返新蒲崗等區域的需要較低
- 因此建議在星期六日修改走線,擴大服務範圍至慈雲山、九龍醫院、大角咀等區域,並提供屯門市中心一帶直達旺角的特快服務,以方便九龍更多區域的居民於假日往返屯門消遣,以及方便屯門居民於假日時往返旺角進行消閒活動,同時善用巴士資源減少重疊,以及維持直達新蒲崗、九龍城、土瓜灣的巴士服務

建議時間表與61X星期六日現時班次相同
建議走線:
屯門區與61X相同
經快速公路直達大角咀奧運站一帶,然後直行至亞皆老街方向
後沿203E走線至彩虹總站
ate214 發表於 2022-8-22 21:53 | 顯示全部樓層

垃圾
成個十三街零補償抽走一條線
黃大仙又抽走平個條之餘
平過63X做旺角特快更加無可能

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 精闢見解+英雄所見略同

查看全部評分

HB00610 發表於 2022-8-22 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2022-8-22 21:53
垃圾
成個十三街零補償抽走一條線
黃大仙又抽走平個條之餘

一睇就知係搗亂建議
JX9097 發表於 2022-8-22 23:28 | 顯示全部樓層

Are you kidding?
cky 發表於 2022-8-23 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層

屯門區對路線61X的依賴減低
呢句完全唔敢認同囉

62X 客量仲少過 61X
同埋你都識講
62X 258D 259D 大部份都相同
61X 寧寧舍舍唔一樣
點可能攪呢條?
同埋又係搵慈雲山笨?
乜線攪唔掂就拉上去?
tonychow 發表於 2022-8-23 08:52 | 顯示全部樓層
咪玩,奧運站兜內街行出去本身唔快,加上道路網限制只能經亞皆老街以北,站位根本唔吸引;
而你都識講同 203E 重疊,咁大西北線加個 203E BBI 咪得
 樓主| qunow 發表於 2022-8-23 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-8-23 01:19
屯門區對路線61X的依賴減低
呢句完全唔敢認同囉

上慈雲山係因為本身61X都有掂到邊
tina 發表於 2022-8-23 21:39 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-8-23 16:15

其實個邊都只係鳳德,有心擺擺鑽石山就得
先不理價錢牌問題

你自己都講新蒲崗有鐵同埋3條屯門線,你上去有咩用?
班客搭62X唔好咩?
要做最多九碼開,行返上去亞皆老街之後跟返你條線

265B 22年不變
HB00610 發表於 2022-8-24 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-8-23 16:15

刷邊仲要單向嗰一個站做理由,就將新蒲崗土瓜灣十三街唯一屯門直車零補償抽走?

仲有2F同3C已經可以喺黃大仙同向屯門車有轉乘優惠,而且走線亦遠比你口中嘅61直接,所以方向錯哂

反而另一點係考慮亞皆老街九龍城九龍醫院一段巴士方向單一,嗰邊要唔要屯門直車,有繁時直車唔反對但拉全日線嘅,其實點講都唔到61X囉
HB00610 發表於 2022-8-24 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2022-8-23 08:52
咪玩,奧運站兜內街行出去本身唔快,加上道路網限制只能經亞皆老街以北,站位根本唔吸引;
而你都識講同 20 ...

真係上慈雲山都唔需要出旺角BBI,61X本身就同2F/3C同站+轉乘優惠,路線亦比較直接

反而如果話轉乘係去九龍醫院,個人唔反對