hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 怕皇后唔識搭車:78A 廣播更新
開啟左側

[經歷分享/報告] 怕皇后唔識搭車:78A 廣播更新

hoaaa 發表於 2022-8-24 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-8-24 13:16
78K 夠同 270B 唔同站啦,九巴咪又係照喺沙公掛 Banner 叫佢哋喺「粉嶺站轉車站」轉車。

況且皇后山總站 ...

粉嶺站轉車站系包括百和路兩方向的巴士站,總共4個。
ahken 發表於 2022-8-24 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層
servenge 發表於 2022-8-24 12:49
所以住皇后山一定要有城巴app

未至於
FBI2 發表於 2022-8-24 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-8-24 09:46
唔夠膽開277A全日,搞埋啲咁嘅嘢

277A根本不值得全日,連而家既服務時間我都覺得開多左。
lsc04d11 發表於 2022-8-24 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

我都搭過一架98聽過類似廣播 但最後唔見有大量應用......
 樓主| asv98.kw131 發表於 2022-8-24 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層
hoaaa 發表於 2022-8-24 17:58
粉嶺站轉車站系包括百和路兩方向的巴士站,總共4個。

所以咪話所謂囉
由祥華邨去蓬瀛仙館差唔多要行 15 分鐘,穿過 3 條行人天橋 + 1 個商場+ 1 條行人隧道。

(BTW 之前第一個講「粉嶺站轉車站」嘅 Post 其實係我出)
ryandroid 發表於 2022-8-24 20:12 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-8-24 11:25
九巴:503 78X 679 979 都唔可以搭,要搭 78K 277X 673!270B?乜我有呢條線嘅咩?

或者九巴都知 270B 慢 ...

下一站 粉嶺中心
前往深水埗、油尖旺及荃灣嘅乘客
請上天橋跨過火車軌到牽晴間轉車

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
asv98.kw131 + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| asv98.kw131 發表於 2022-8-24 21:20 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-8-24 20:12
下一站 粉嶺中心
前往深水埗、油尖旺及荃灣嘅乘客
請上天橋跨過火車軌到牽晴間轉車

前往深水埗、油尖旺及西區海底隧道嘅乘客,請上天橋穿過商場跨過火車軌到蓬瀛仙館對面 / 粉嶺站 D1 月台轉車。(荃灣就直接 SELL 278A 啦)

又或者好似港鐵咁樣「下一站係粉嶺名都,乘客可以轉乘 270A 線往尖東麼地道沿途各站、270B 線往奧運站沿途各站、978 線往灣仔北會展站沿途各站或 W3 線往佐敦西九龍站。 The next stop is Fanling Town Centre. Interchange station for route 270A towards East Tsim Sha Tsui, route 270B towards Olympic Station, route 978 towards Exhibition Centre Station Wan Chai North or route W3 to West Kowloon Station Jordon. 沙以爭是粉年免嘟,趁喀旮以慳請 270A 腥還精東麼啲䛠贏逃加爭、270B 腥還拗玄贏逃加爭、978 腥還灣債比瀤井爭贏逃加爭賀 W3 腥還助噸師槁龍爭。」

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
Waiyin12 + 3 Mandarin

查看全部評分

忍一時之氣 滅自己威風
ricky 發表於 2022-8-25 00:12 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-8-24 18:24
277A根本不值得全日,連而家既服務時間我都覺得開多左。

為防止對家改行觀塘道,無法﹗
前荃葵青區居民
Choi 發表於 2022-8-25 09:07 | 顯示全部樓層
唔知67A有無相類似報站
新造的人、如鷹展翅上騰。
HV7967 發表於 2022-8-27 21:50 | 顯示全部樓層

腥港人多數保鐵,邊識撘巴土
平客就唔想做,有客就亂咁做