hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴再更新報站顯示屏幕上車長資料顯示方式 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴再更新報站顯示屏幕上車長資料顯示方式

Mueller 發表於 2022-8-25 00:03 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-8-24 23:41
成個砍掉重練算啦,見到“請緊握扶手”係同一個screen出現兩次真係嘔血...
...

不能同意更多, 成個報站系統應該砍掉重練, 同埋連續兩個隧道轉車站真係好怪.
當初九巴想用報站機自動轉八達通分段又係冇咗件事.
個凱倫GPS報站機間中都漏報站, 用佢嚟轉分段唔可靠.

有啲好奇, 九巴個報站LCD通常第一個站 (即係第一個上客站) 同第二個站係同一個站名, 例如上面40P幅圖, 第一個第二個站都係敬業街.

(再耐啲之前第一個站名係顯示 "歡迎乘搭九龍巴士")

但好似見過有啲巴士係可以正確顯示第一個站站名, 唔知有冇記錯?

samuelho668 發表於 2022-8-25 09:21 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2022-8-24 23:23
不如將呢行字改做 “下一站”/“本站” 仲有用

左上角有“下一站”
wesleyyc 發表於 2022-8-25 11:11 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2022-8-25 00:03
不能同意更多, 成個報站系統應該砍掉重練, 同埋連續兩個隧道轉車站真係好怪.
當初九巴想用報站機自動轉八 ...

因為凱倫個套嘢將“歡迎乘搭九龍巴士”當係第一個站,應該fix 唔到呢個問題,唯有show 下一個站頂住...
wesleyyc 發表於 2022-8-25 11:12 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-8-24 23:41
成個砍掉重練算啦,見到“請緊握扶手”係同一個screen出現兩次真係嘔血...
...

佢依家呢個mon 係夾埋落車門個screen 同 車頭LCD 報站mon姐
起碼新城個個真係show 曬要有嘅嘢出黎...
toyl 發表於 2022-8-25 11:22 | 顯示全部樓層
搞咁多嘢 然後個mon仲係跟唔到報站機同步
koneotis 發表於 2022-8-25 11:26 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2022-8-25 11:22
搞咁多嘢 然後個mon仲係跟唔到報站機同步

其實應該咁講,成個報站系統技術上唔suppose搞咁多野,厹格硬塞一堆咩 “巴士即將通過轉車站”,又嘗試將唔同system integrate落去套虧到爆嘅凱倫,其中一個位爛咗就成套野壞
wesleyyc 發表於 2022-8-25 12:22 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-8-25 11:26
其實應該咁講,成個報站系統技術上唔suppose搞咁多野,厹格硬塞一堆咩 “巴士即將通過轉車站”,又嘗試將 ...

懷疑凱倫根本冇能力support 到咁多功能,佢套嘢淨係好似個checkpoint 咁detect 到部過左個站就報下一個,到今日仲會出現卡死係某一個站唔識得繼續報
Mueller 發表於 2022-8-25 21:50 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2022-8-25 12:22
懷疑凱倫根本冇能力support 到咁多功能,佢套嘢淨係好似個checkpoint 咁detect 到部過左個站就報下一個, ...

所以十年前即係2012年嗰陣九巴試用Telargo之後試用凱倫套GPS報站機都幾令人O嘴, 九巴嫌Telargo做唔到全線車隊ETA唔緊要ge, 但都應該搵過另一個供應商提供一個可以support多啲功能ge乘客資訊系統, 而唔係繼續用個功能有限ge純GPS報站機.

凱倫GPS報站機用咗都有十年, 係時候砍掉重練.

依家市面上都有唔少選擇, 例如新巴2016年試用ge Trapeze同INIT喺世界唔同各地都有巴士或鐵路公司用緊.
wesleyyc 發表於 2022-8-25 23:28 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2022-8-25 21:50
所以十年前即係2012年嗰陣九巴試用Telargo之後試用凱倫套GPS報站機都幾令人O嘴, 九巴嫌Telargo做唔到全線 ...

咁依家做eta 個套ZF 有冇能力做到
反正佢有埋上網功能,可以做到新城show 轉車站嘅eta

s20131417 發表於 2022-8-25 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

wesleyyc 發表於 2022-8-25 11:11
因為凱倫個套嘢將“歡迎乘搭九龍巴士”當係第一個站,應該fix 唔到呢個問題,唯有show 下一個站頂住...
...

現時報站機將「歡迎乘搭九龍巴士」設定為「000」站
001起方為中途站