hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X vs 6C 油麻地去長沙灣商貿區比拼
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X vs 6C 油麻地去長沙灣商貿區比拼

neoplan720p 發表於 2022-8-31 00:09 | 顯示全部樓層

元州街、青山道日頭同夜晚完全兩個世界。
我自己就好厭倦日間既元州、青山,寧願坐行經長沙灣道既路線好過。

至於795X既前途,
歷史自會有公論,
我都費事不斷重覆,
就即管睇下係咪某d板友講到咁好景囉。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
j6ny 發表於 2022-8-31 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層
油麻地、旺角去美孚,795x係特快之選

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
tomy2001 + 10 精闢見解
Happypig375 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

Gary_B 發表於 2022-8-31 00:41 | 顯示全部樓層
j6ny 發表於 2022-8-31 00:23

是之選 但不是首選

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Happypig375 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2022-8-31 02:27 來自手機 | 顯示全部樓層

誠然,我覺得呢個測試有少許誤導成份,行車時間比併,終點定喺其中一條線既巴士站,另一條路線落車後要行,其實唔係理想做法
今次 795X 落車後要行 5-6 分鐘去大南西街,6C 一落車已經係大南西街,明眼人一睇都已經知咩事;用呢個結果推至質疑 795X 特快效果,就算係純粹巧合,難免比人偏幫 6C、踩低 795X 嘅結果

更好嘅做法係終點訂喺一個同兩個巴士站都有段距離嘅地方,可以係你會合朋友之後去嘅目的地,邊個更快去到嗰度
(約朋友的確會邊個早到就去車站接對方落車,但呢個唔係交通時間測試既應有做法)

至於將來選擇,個人揀彌敦道流水,如果車程相若,考慮嘅不外乎到站時間(邊架到站就上邊架),同站位同目的地之遠近(如果我去昇悅居、宇晴軒,咁會揀 6C;去荔枝角段青山道、長沙灣廣場,就搭 795X)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL448-CTB2289 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

932gz6061 發表於 2022-8-31 08:24 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2022-8-30 21:28
但你去美孚就唔同計法
當然鐵係最快

795X只要係油地等5分鐘車以內,去美孚同地鐵係差唔多
GK3258 發表於 2022-8-31 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-8-30 22:17
795X 要先入埋美孚停站, 想快都唔易

美孚又交到客出黎嗰下呢,班班都有人等
arfung 發表於 2022-8-31 09:14 | 顯示全部樓層

下繁彌敦道北行左轉亞皆老街的燈位都幾重口味。
前幾日見住部63X<好乖>在雅蘭對出已在慢線排隊慢碌,前面有齊1/3C/3X/9等巴士,然後排到奶路臣街站上客,再繼續排到燈口,用了四或五轉燈時間才能成功轉左。

反而見到9/95果d,停完雅蘭會抽頭去到路口再切入左線,避免比上客中的1A/63X/268X等阻塞寶貴的左轉放燈時間。

不過呢個燈口極重口味,無奈。795X想做呢段特快,呢個位唔生性效果會打折扣。

後來見到50,用同一方法<半插隊>叫做積極點,但快極都要2轉才過到燈。

評分

Happypig375 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

48x 發表於 2022-8-31 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-31 02:27
誠然,我覺得呢個測試有少許誤導成份,行車時間比併,終點定喺其中一條線既巴士站,另一條路線落車後要行, ...

標題寫目的地係長沙灣商貿區,點知佢會去咗家禽批發市場側邊,仲要795X嗰個行返轉頭去個巴士站
要比較嘅係都搭6/102/171/970X呢啲長沙灣道落嘅車啦
M722 發表於 2022-8-31 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
j6ny 發表於 2022-8-31 00:23

搭地鐵好過,唔駛夾時間 美孚<>油麻地$6.7 ,車程15分鐘內。
S3BL448-CTB2289 發表於 2022-8-31 09:44 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-8-31 02:27
誠然,我覺得呢個測試有少許誤導成份,行車時間比併,終點定喺其中一條線既巴士站,另一條路線落車後要行, ...

樓主用大南西街比的確奇怪, 人地795X特快美孚, 如果比較點用美孚可以見到795X 快6C十多分鐘以上.
如果我要去既位置同條線站位唔夾, 都唔會揀黎搭啦
若早知最壞 尚能更壞