hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 譴責九巴沒有加車行走948E,導致多位乘客無法登車 ...
開啟左側

譴責九巴沒有加車行走948E,導致多位乘客無法登車

FBI2 發表於 2022-8-31 23:19 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2022-8-31 23:08
條線無特見到應該至少加到3班

我認為九巴應在回程加設長期加班車,開1830,因為1820真係上唔晒.

101X又識開加班車,948E就唔識,係乜野道理?

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
12Lane 發表於 2022-8-31 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2022-8-31 22:47
咪落禁令.禁止特別車型行繁線

真陰公,買部新車番黎呢度唔行得果度唔行得,不如以後規定新車只準行少客廢線,到時某些巴迷又喺道嘈咩咩廠咩咩線食柴,隔離廠又新車行廢線…
派下新車服務下唔同路線乘客,仲要係高載車,就好心做壞事,你話呢個世界係咪好人難做啦…
nwfb1001 發表於 2022-8-31 23:33 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2022-8-31 20:06
D 巴士迷就唔啱啦. 明知部車多人仲去坐

如果有俾錢,有咩問題?
 樓主| ATE7025 發表於 2022-8-31 23:39 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-8-31 22:21
所以吹水會有街坊投訴, 已被巴迷一嘢壓落去,
特見無罪, 派車有理

其實派特見唔係問題,問題係個安排可以做得好少少

之前3ASV臨退役嘅時候想掠水,都識當係加班車咁開,確保原有乘客不受影響

今次借紅Man收集數據都唔係問題,但應該攝係中間開,唔係直接當係常規班次咁開,反正呢啲益車寫字樓班友個個爭住揸,所以唔會搵唔到人做,到時寫字樓開心,巴膠坐得開心,其他乘客又唔受影響,巴士公司又賺得開心,話晒$22一位都幾和味
tina 發表於 2022-8-31 23:41 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-8-31 23:06
1)有咩必要要派M6FX ?2)又有咩必要要追影一條得一兩班嘅車?

我唔明

架新車唔係問題,948E都唔係問題
架車走去948E就係問題
就算佢唔開948E去開948都會出事

兼且948E係尾班車仲要造成留後,就爆大件事

265B 22年不變
nwfb1001 發表於 2022-8-31 23:47 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2022-8-31 22:28
班巴迷都唔會care 夠唔夠載
嚴重留後收車等問題影響唔到佢地就唔care影響佢哋坐特見就反咬你製造問題
...

俾錢搭車點解要care夠唔夠載? 自己上到車咪得
 樓主| ATE7025 發表於 2022-8-31 23:51 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-8-31 20:45
家陣948E回程已出哂事, 仲要救948西隧口朋友,
不如兩巴日日派屯廠MAN同6090去迫畀啲壓力上面加班,
之後某 ...

琴日九巴拎架Man行948,結果永吉街頂閘,皇后街同西隧都上唔到車

Btw 九巴自從七月尾開始就收起晒 948下繁啲加班車,淨係留返一架18:05,結果日日爆鑊。依家西隧口上車返青衣簡直係惡夢,一走咗大約17:35 到站嘅新巴 948之後,最壞情況係要等到頭班 948E 先上到車返青衣。
最唔明白係點解要收起17:48嗰班,結果依家17:53日日都同前面隔10分鐘開,41A班S佬又行得慢,結果好多時永吉街已經頂閘,西隧冇一日係上到呢班車,啲客送晒俾後面嗰班新巴。17:33 嗰架九巴亦都唔好得去邊。

明明東鐵過海咁多車剩,但九巴仲要走去收走啲加班車去趕客⋯⋯

聽聞最近TD負責948系列嗰個運輸主任好似辭咗職(?)唔知係咪收投訴收得多得滯,頂唔順呢

nwfb1001 發表於 2022-8-31 23:53 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-8-31 23:41
架新車唔係問題,948E都唔係問題
架車走去948E就係問題
就算佢唔開948E去開948都會出事

948E冇批12.8? 有乜問題?
tina 發表於 2022-9-1 00:00 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-8-31 23:53
948E冇批12.8? 有乜問題?

咁呢架車擺明會吸到巴士迷坐
呢個咪問題

九巴就唔解決呢個問題
265B 22年不變
groom1002 發表於 2022-9-1 00:30 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-8-31 23:19
真陰公,買部新車番黎呢度唔行得果度唔行得,不如以後規定新車只準行少客廢線,到時某些巴迷又喺道嘈咩咩 ...

新車首航咪規定先行普通線,過一段時間咪行繁線,特見行繁線只准行頭車,避免返工客等唔到直車