hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關注組指今晚31M葵芳站嚴重溜後
開啟左側

有關注組指今晚31M葵芳站嚴重溜後

GA6072 發表於 2022-9-3 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2022-9-3 10:36
ATSE載客量仲少過ADS

你以為2+2ADS會真係有幾打得爆104人咩

如果唔睇法定載重
淨以車箱空間計
ATSE估計上到110-115人左右
KW2523 發表於 2022-9-3 12:48 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2022-9-3 12:46
你以為2+2ADS會真係有幾打得爆104人咩

如果唔睇法定載重

12.8其實都係125人左右已經頂閘
ATSE要塞到110人恐怕需要縮骨功
GA6072 發表於 2022-9-3 13:01 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-9-3 12:48

ATSE個載客數係比較貼近現實

你出部E6M,肯定車車上到125人?

至沙甸魚咪至多上到110人

分分鐘ATSE個水塘企得多過E6M個水塘
S3bl430 發表於 2022-9-3 13:12 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-9-3 12:48

12.8米仲有能力迫多10個8個既...
尤其是用埋"尾閘上車"等方法

至於ATSE, 應該迫到30幾個企位,40就要視乎乘客身材

985初開線時,我坐過一班企左45個人的3ASV,
當然,只有"返工時段","超特快","唔上車就遲到",先會激發縮骨功潛能

31M果種班次密度就應該唔會有人咁做
錯字連篇
AVCBWU469 發表於 2022-9-3 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
SLsTuDiO 發表於 2022-9-1 00:20
無12米加班車? 之前唔係興咁樣清客

有 不過節日限定
AVCBWU469 發表於 2022-9-3 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
B.B.B. 發表於 2022-9-1 15:54
不如俾條線新巴做當懲罰啦

對北葵居民就真係懲罰啦 相信真俾嘅日日會幾乎全線38XX之餘仲會經常拆樓脱班🤭

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GW4866 + 1 經典相片

查看全部評分

石頭 發表於 2022-9-4 00:42 | 顯示全部樓層

其實應該固定在繁忙時間開31P,葵芳開只到大隴街唔去梨貝街,

咁大部份人都係商場附近落車,就能夠疏導左D人潮先~

如果咁都要死等M車,或者上梨貝街,

就唔好意思,繁忙時間等多一陣咯~

俾到咁密車,梨貝街都負荷唔到啦~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
GW4866 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

GW4866 發表於 2022-9-4 00:46 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-9-3 10:01
九巴點都應該正視 31M 派車問題,你唔加班,都應該用盡所有方法疏導乘客。

1.  假如出咩車都會留後,就應 ...

事實上31M大部份位置可分別選乘43A或235M,住咗咁耐上葵都識變通呀?
同d人淨係識搭地鐵有咩分別?
我就唔信全部都係搭上山頂,正常石籬都落咗大半
本身葵芳已足夠選擇,你睇下荃灣返黎先真係叫無車
明明荃灣多野行咁多又有西北轉乘(比起同區BBI呢個真係多人用架)

我都有話過搞唔掂既就應該開返石佳短棍出大車
而唔係堅持非E6M不可

掛果兩三部E400就瓜瓜嘈
本身都無人嘈,個問題亦都係死症,係某d人見掛咗牌走黎無限放大不斷煲大
就算堆E6M無比人拎走果兩三部,難保堆車唔會壞唔使做檢查留廠?咪一樣有機會出到E400
而且即班上唔到亦唔一定關部車事,晚繁葵涌道多車同新都會一帶多私家車等入停車場而搞到回切車咪堆人
永遠只係關注部車有幾大,又唔諗下會唔會其他原因導致出現問題
條路就係得咁大,比你倒多幾部車落去咪又係無咗,反而留意到58M車多過密等開,經常性塞住咗葵芳
講起葵芳站塞車,千祈唔好拉條43A兜入去,盞捉蟲又搞到無車累街坊
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2022-9-4 00:54 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2022-9-3 10:08
以前行ADS無問題,用ATSE就有,唔通31M沿線人口多左
如果真係咁計

人係多咗
但條路亦一樣塞咗,回唔切車咪留後

睇返過去十年上葵主要都只係多咗石歡樓,但果到明顯係235M做
打開門,行出去,去遠啲!
samuelho668 發表於 2022-9-4 09:19 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-9-4 00:42
其實應該固定在繁忙時間開31P,葵芳開只到大隴街唔去梨貝街,

咁大部份人都係商場附近落車,就能夠疏導左D ...

如果下繁開 31P, 最好開 葵芳至大隴街 (循環線) 好過私走, 我諗到有兩個方案:
1. 葵芳開, 光輝圍後跟 43A 沿路去大隴街上埋石佳樓, 之後跟足 40P (中途加停石蔭東村 或 北葵涌街市) 落返昌榮路返葵芳, 但咁樣可能要係235M抽大車做, 蔭居民自行選擇搭定唔搭
2. 葵芳開, 直接上昌榮路天橋飛到去藍田街, 打磚坪街, 大隴街, 落返雍雅軒再原線去葵芳。但咁樣就唔知大車從何來, 兼做唔到石佳樓, 亦同 31M 重疊。

兩個方案都可以惠及葵芳返雍雅軒的乘客。方案1 我覺得較好:
一來葵芳返雍雅軒較快
二來做埋石佳樓落車, 或石佳樓站直接上車落葵芳, 唔洗行去圍乪街搭 31M
三來就算抽左235M大車做, 亦蔭石蔭落葵芳影響不大 (少左架 235M 但多返架 31P)
四來10座11座重建同石排街起多五座樓之後, 方案1直頭要全日, 淨靠 235M 絕對唔夠, 一定要加車落 235M 同 31P 共用車隊

同意樓上絕對唔可以拉 43A葵芳站