hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關注組指今晚31M葵芳站嚴重溜後
開啟左側

有關注組指今晚31M葵芳站嚴重溜後

FD5410 發表於 2022-9-4 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2022-9-4 00:46
事實上31M大部份位置可分別選乘43A或235M,住咗咁耐上葵都識變通呀?
同d人淨係識搭地鐵有咩分別?
我就唔信 ...

其實講真,以31M 36M 235M下繁咁爆
然後光輝圍 昌榮路迴旋處又塞到嘔
好心九巴就開堆特車飛橋啦
samuelho668 發表於 2022-9-4 10:29 | 顯示全部樓層
FD5410 發表於 2022-9-4 10:09
其實講真,以31M 36M 235M下繁咁爆
然後光輝圍 昌榮路迴旋處又塞到嘔
好心九巴就開堆特車飛橋啦 ...

235M 真係應該抽一兩班做 235P 葵芳開之後飛橋, 直頭考慮唔入北葵涌街市而係跟足 40P 去梨貝街做循環點
回程又係跟足 40P 落返去石歡樓再出昌榮路天橋去葵芳
GA6072 發表於 2022-9-4 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-9-4 00:54
人係多咗
但條路亦一樣塞咗,回唔切車咪留後

短途線,開關閘上落客對一程車時間都好大影響

好似以前ADS,同樣六部車
一個鐘可以做到24班車
而家用E6M分分鐘一個鐘只係做到16班車
都已經夠留後496人

不過實際上
ATSE一頂閘,部車人數唔會少過ADS
回車唔夠ADS快,同道落車閘有關

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HR9710+KU1391 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

HR9710+KU1391 發表於 2022-9-4 12:26 | 顯示全部樓層

我會諗邊D係塞車位回車慢。235M的慢位係北葵涌街市,光輝圍係塞車位之一。
下繁應開31P,以石佳樓為總站,入梨貝街,一來得返唔夠半車人,二來慢。而且要上橋避免塞光輝圍。應抽35A車做。
今次調E6M太急,為何唔等到新一批E6M出牌才調,調安全帶都咁急,又唔係多人用。
以九巴性格,左袋袋右袋唔休做。
KM8453 發表於 2022-9-4 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
事實上31M大部份位置可分別選乘43A或235M,住咗咁耐上葵都識變通呀?
我就唔信 ...

本身都係簡單覆一覆,塘邊鶴一隻,點知要長覆。

1.  住上葵就要變通?用呢啲邏輯,下次係咪可以開 948 / 948E 乘客火:「你港島返青衣,一向都知條線服務唔夠好,大部分位置都可以搭地鐵轉葵芳小巴 / 248M / 249M,同 d 人淨係識搭地鐵有咩分別」。簡單一句,服務不足就唔該加班加車,點解要將唔夠載合理化?

2.  成日狡辯 E6M 無用,用意何在?明明 E6M 肯定比 ATSE 多 10 個位。用呢啲邏輯,唔爭在比較埋九十年代,以前用雞鴨短蘭咪又係咁;中巴年代,720 直頭得兩繁服務,疫情期間開 40 分鐘一班,點解要計較?

3.  重點,紅色公司又唔係無 E6M,既然識得優先派 269M,點解唔識派落 31M?掛左唔派係另一回事,但係有得安排掛牌點解唔做?

4.  你口中嘅山腰特車,幾時會出現?葵芳站日日排長龍,紅色公司有無心解決?議員都仲爭取緊 31P 回程,與此同時點解唔可以做好啲 31M?與其搵藉口,點解唔落力?除非你就係有份操刀嘅車務,蠢左當然唔想認。
poondriver 發表於 2022-9-4 20:02 | 顯示全部樓層
我就唔信 ...

呢D 言論同高官話冇電話可用手機真係有異曲同工之妙 好波好波

31M 唔係新路線 相信坐開都熟路有咩車係做後備唔駛大家講
自從有E6M 之後見31M都係E6M為主E400係副
比兜廠搶完車之後出細車玩到留後 然後幾日都特登全出E6M
相信狗巴都知衰所以先咁派車 唔係既話都唔駛特登掉晒D車落去

然後呢度D 巴膠竟然係怨D客唔識坐車 真係神奇

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
rusf101001 + 1 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

gu9434@24 發表於 2022-9-4 20:40 | 顯示全部樓層

我就唔信 ...

調番轉問 點解佢地寧願死等31M都唔肯上235M先?
真係有心搞 下繁整條235P

葵芳站>光輝圍飛橋>石蔭東邨>石排街 石佳樓後跟31M返葵芳站

就撈堆願意行既安蔭+石籬客

GW4866 發表於 2022-9-6 00:08 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-9-4 19:49
本身都係簡單覆一覆,塘邊鶴一隻,點知要長覆。

1.  住上葵就要變通?用呢啲邏輯,下次係咪可以開 948 / ...

我都唔想長回架...硬係有d人要非E6M不可,好似其他車就唔搭得咁
由頭到尾我主要都係針對呢樣

首先,你要人轉多次車已經唔同講法
轉搭43A/235M一樣都係一程車,唔好混為一談

住咗係當區咁多年總識搭下其他車掛?
打風撞車塞車果時無車到咪企哂係到?
好彩,都有班居民醒,識走下搭下其他車例如43A
你葵芳都叫有得揀,好似荃灣得31/235咁咪生不如死?

拿,我無講過E6M無用,但少果兩三部E6M係咪真係咁大問題,加上本身算係密
短棍車呢係E6M出現之前都有,宜家主要係大斷欖時拉到車先會有
其實講真就應該係要常規返

31M加班加車,你講就容易,以31M密度,加完塞一塞車都無咗啦
條路唔係得31M行架
與其加落31M,搞返好堆西九線倒少d人轉鐵好過啦

最後,派車果個唔我,我無咁有本事
我只係一個小小既前線兼當區居民,所以比較了解實質個情況係咁
即係呢唔係話搵藉口,事實就係如此,唔係有人講開我都廢事出聲講咁多
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2022-9-6 00:28 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2022-9-4 20:02
呢D 言論同高官話冇電話可用手機真係有異曲同工之妙 好波好波

31M 唔係新路線 相信坐開都熟路有咩車係做 ...

家陣31M唔係無車比你搭,係有人一定要E6M先得
咁我咪提供建議話大部份位置都可以搭43A或235M
無話怨唔怨班客識唔識搭車

咁之前全E6M就唔會留後?講到出幾部E400就會肚痾賴屎?

而開學日呢d日子盡量派足載客量較高既車(宜家就E6M啦)係例牌,無人出聲都係咁出
GW4866 發表於 2022-9-6 01:25 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2022-9-4 20:40
調番轉問 點解佢地寧願死等31M都唔肯上235M先?
真係有心搞 下繁整條235P

以235M呢個例子,有部份人會嫌兜石蔭,同埋落車要過馬路
咁講真,住二邨既見到31M咁長龍,走去搭235M仲有so,起碼你都快d上到車
諗起個心態有d似牛池灣入西貢果班,死等小巴見到有92埋站都唔上,因為諗住小巴(=31M)車程快你過巴士(=235M)

我個人意見就唔反對開31P回程/235P既物體
只係樓上有d人先入為主覺得我話乜都唔使做,我話開返短棍應付就好似當睇唔到,一味只求E6M為乜

講返235P,開31P回程就實際d,我唔記得以前有無提過:
葵芳>天橋>和宜合道>石籬>石佳樓>石歡樓>石蔭東直接落返去