hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關注組指今晚31M葵芳站嚴重溜後
開啟左側

有關注組指今晚31M葵芳站嚴重溜後

toyl 發表於 2022-9-2 09:50 | 顯示全部樓層

leefung 發表於 2022-9-2 09:44
ASV爬林錦得個位數,唔水滾跪低算執到.....都唔知邊個叻人派佢行64K....

以前91M一樣,鄭植芝對面最斜個位一樣個位數
hihiman 發表於 2022-9-2 10:08 | 顯示全部樓層
raymond5b03 發表於 2022-9-1 11:17
龍運轉會同屯廠以舊換新同時又食新車好似唔同,更何況屯廠好似一間龍運車都唔使食 ...

全廠 全力打屎水

呢D 舊野, dirty 野, 踢出去俾九龍吧
反正20A , 793 睇死佢都做唔起架啦
HB00610 發表於 2022-9-2 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層
SLsTuDiO 發表於 2022-9-2 01:51
爬山能力係勁既話之前就唔會調走曬唔行64K 可況批車已經行左咁耐

其實以前膠牌ATS上斜仲大鑊過ASV,ASV最多話扯爆高轉嘈,但膠牌ATS頂閘上大斜係仲慢過ASV,甚至極端嘅情況係會喺大斜路大斜起唔到步(當然出現機會比對面海少)。

So far ASV我都搭過64K,我都覺得會吃力,但差距同ATS比相對冇咁大嘅,尤其同KC/KD牌ATS比,講真上嘉道理農場1X同22/23比,差距真係咁大?
(上呢段其實G牌ADS反而仲好過ZF短躉外任何金車)

基本上話係:全香港三波躉除咗矮躉外都有類似問題,細牙大斜路起動力唔夠,對面海炮台山道同西貢公路+/-坑口道嘅問題,林錦公路一樣存在
HB00610 發表於 2022-9-2 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層

raymond5b03 發表於 2022-9-1 11:17
龍運轉會同屯廠以舊換新同時又食新車好似唔同,更何況屯廠好似一間龍運車都唔使食 ...

U廠係咁要12.8時,你整架12仲要行李架甚至再加埋低載,用唔著好正常,君不見一架LN6140係由頭俾人省到落腳......

雖然我都係覺得E5T係適合行中低客量公路線,雖然有安全帶問題
HR1377 發表於 2022-9-2 10:46 | 顯示全部樓層

以前1XX, 2XX屯廠有食

只不過近期龍運轉會車喺轉會初期未拆行李架,而據聞未拆行李架前龍運車行走路線有限制,尤其是大部份公路線

有錯請指
toyl 發表於 2022-9-2 10:52 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-9-1 10:36
10,2D只能使用11米或以下的車輛

以春秋二祭計算,九廠有足夠ATSE俾2D, 10

其實91掛E400都係留嚟比人搶車或泳季紅日同91M交換用,就好似2D/10咁,春秋二祭就要奉獻短單層出嚟攞ASV/ATSE嚟替。

GW4866 發表於 2022-9-3 03:16 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2022-9-2 08:49
如果唔駛擔心既話我諗琴日就唔會特登全出E6M

我諗你誤會咗我既意思
我意思唔使驚話佢唔出E6M出哂E400

就算本身無E400掛牌都有機會出E400
係某班友係又嘈唔係又嘈,執著果三部過渡性既掛牌E400

而出咩車根本都會留後,搞唔掂咪出大車行石佳短棍
大部份居民亦可乘43A/235M,樓上已經有一位棄31M乘235M

解決方法總是多,唔係非要E6M不可
打開門,行出去,去遠啲!
KM8453 發表於 2022-9-3 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-9-3 03:16
我諗你誤會咗我既意思
我意思唔使驚話佢唔出E6M出哂E400

九巴點都應該正視 31M 派車問題,你唔加班,都應該用盡所有方法疏導乘客。

1.  假如出咩車都會留後,就應該加班。叫人搭其他線係不負責任。

2.  如果 E400 係過渡性,要過渡幾耐呢?幾個月?好似過渡性房屋咁搞你幾年?第二個廠對 E6M 係咪有逼切需求?點解唔等到更多 E6M 落地先再重新分配資源,點解需要幫條唔夠載嘅 31M「過渡」?

3.  居民角度,上唔到車一日都嫌多,特別係側邊其他線(包括 36M / 235M,未計大西北車海)都做到即班上車,最低限度起碼仲有位企,唔會好似 31M 咁嚴重爆滿。
GA6072 發表於 2022-9-3 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層

以前行ADS無問題,用ATSE就有,唔通31M沿線人口多左
如果真係咁計

31M用12米
至少有減一車既空間
HT408 發表於 2022-9-3 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2022-9-3 10:08
以前行ADS無問題,用ATSE就有,唔通31M沿線人口多左
如果真係咁計

ATSE載客量仲少過ADS