hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東方揭皇后山乏配套 開學日跨區出門塞爆 運署懶理:交 ...
開啟左側

[報刊新聞] 東方揭皇后山乏配套 開學日跨區出門塞爆 運署懶理:交通暢順

jocosben 發表於 2022-9-1 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-9-1 20:37
可能到時反口呢,運吉都講過安達臣冇可能有條巴士線去觀塘, 結果過兩三年求其拉咗條11X上去撳住佢哋把口 ...

安達臣個例子,其實到今日都係無一條全日巴士線正正經經係做觀塘
leungky0528 發表於 2022-9-1 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
即係運吉未必無錯,但見皇后山呢啲想攞哂咁多區直線就可以上唔同媒體狂loop,同期後患無窮嘅將軍澳拆線就無所謂關注民生嘅媒體理會,真係好公平。
ksmbh 發表於 2022-9-1 20:49 | 顯示全部樓層
開村巴輔助通常係得繁時多客
小巴公司唔會肯點加車的路線
真正爆瀉的路線
都冇批平行村巴
kay 發表於 2022-9-1 20:49 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2022-9-1 20:45
即係運吉未必無錯,但見皇后山呢啲想攞哂咁多區直線就可以上唔同媒體狂loop,同期後患無窮嘅將軍澳拆線就無 ...

皇后山有N贏局面
運吉就唔駛理

巴士公司都想做大佢
居民想多D車
政黨要交功課做靚PORTFOLIO預備出年

否則都好難諗點解可以無限LOOP

反而係政黨攻勢下
羅庭德應該壓力唔細

世界很簡單 人類很複雜
S3bl430 發表於 2022-9-1 20:50 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-9-1 13:14
之前有人講過國松會加車行走503系

運輸署不想捲入城巴和九巴鬥爭之中

認同,
依家依個情況運輸署都唔知點樣才可以平衡到國松. 善水和九巴利益

想像到善水話佢投標中皇后山線所以有優先權開線
九巴就會講明明依堆客就係由78A處理,無可能讓善水開線分薄客源
國松就話我會自己搞掂,唔好阻止自己發達

結果應該繼續維持原狀,又或者搵79K兜下皇后山總站當有舒緩方案
拉上水/粉嶺線可能性不大
錯字連篇
mckhgc 發表於 2022-9-1 21:01 | 顯示全部樓層
當年牛下牛上清拆,原址重建公屋,賣過百份既報紙(又係):浪費市區靚地,檀香當爛木
公屋起到冇雷公咁遠:偏遠乏配套,幾萬人陷孤島
最差配套 狗也不D
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-2 04:48 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-1 20:50
認同,
依家依個情況運輸署都唔知點樣才可以平衡到國松. 善水和九巴利益

如果淨係返放學問題,最後好大機會揾紅巴開一兩班類似14D、31A嘅物體,冇得全日、企到車頂先有得加班、學校假期停開,咁樣係最快解決兼爭議算係最少
皇后山雖然食鬼中標,但全部係港九對外線,同去上水大纜都扯唔埋,連轉乘都唔到,理論上唔會有利益所損
10598C 發表於 2022-9-2 06:49 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-1 20:50
認同,

其實好視乎運吉點樣解畫皇后山堆線(講到底咪搬龍門)
城巴固然係投到皇后山,但佢投嘅四條線都係出市區,但區內同出新界西(荃灣)係九巴做

不過唔係好明白點解呢到剛講講下講到 79K 兜皇后山嘅呼聲咁高
最理想其實係九巴搵條 276 延長,然後城巴照版煮碗 73B 整條皇后山經龍山去大埔嘅非繁忙巴士,再逐步延長服務時間,其實都夠玩
GD1570 發表於 2022-9-2 07:30 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2022-9-1 15:19
俾九巴做,開條276系入嚟,然後屈人貴價去上水

北區有分段機,想屈無咁易。
你有你可愛,我有我好笑。
HR1377 發表於 2022-9-2 09:12 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-9-2 06:49
其實好視乎運吉點樣解畫皇后山堆線(講到底咪搬龍門)
城巴固然係投到皇后山,但佢投嘅四條線都係出市區 ...

276延長去皇后山九巴未必有足夠短車,二來行車里數增加有機會加價(77K亦會出現這樣情況)

至於城巴有關注組不斷FF 56延長去皇后山

另外有人曾提及城巴想開79P去尖沙咀,到現在未有消息