hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴將增設78B特別線由皇后山前往粉嶺南及上水 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴將增設78B特別線由皇后山前往粉嶺南及上水

0q9w8e 發表於 2022-9-2 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-9-2 17:08
交都無用 , 嗰幾條線九巴定城巴做都係死
只係城巴做係雪上加霜
九巴做就同其他北區線攬炒

同其他北區線又冇咩關係
但我信會多啲人搭79X/ 78X 係青沙/ 大老山轉車
tommy14D 發表於 2022-9-2 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-9-2 17:15
皇后山出九龍返學?
而且679/979同非繁78X客量慘淡
唯一係可以延遲79X尾車

冇人坐城巴返工真惨
0q9w8e 發表於 2022-9-2 17:17 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-9-2 17:15
皇后山出九龍返學?
而且679/979同非繁78X客量慘淡
唯一係可以延遲79X尾車

諗下點開線去大埔沙田好過
KW2523 發表於 2022-9-2 17:17 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-9-2 17:13
我覺得幾樣野

1)運吉點解無一個廣闊啲嘅視野係要到1/9 先覺有問題?

本身78A都係直接比九巴, 78B搵佢開好合理
就算56拉到入去都係以西北線身份入
kay 發表於 2022-9-2 17:17 | 顯示全部樓層

皇后山依家個款
其實無城巴個4條78X 79X 679 979
似乎都無咩大不了
無城巴就78A 503 503K

世界很簡單 人類很複雜
樂仔〞 發表於 2022-9-2 17:17 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2022-9-2 17:16
同其他北區線又冇咩關係
但我信會多啲人搭79X/ 78X 係青沙/ 大老山轉車

車個餅就得咁多
叫九巴做 78X 79X 679 979 , 咪等同係其他線搶車
而家開 277A 278A 都唔算抽好多車
要做哂嗰 4 條嘅話 , 其他線好難唔受災
jocosben 發表於 2022-9-2 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得幾樣野

每年rpp九巴都有開大量分枝線,都係無招標,呢個唔係唔常見既做法
tommy14D 發表於 2022-9-2 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2022-9-2 17:16
講真合埋眼都知會出事啦,去華明要排 78A 再穿過火車站人流去排已經好爆嘅273系,去清河要上到503再喺醫 ...

其實係由水泉澳開始每個新公屋區都面對呢啲問題
sunhoo 發表於 2022-9-2 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得幾樣野

我估運知道國松有加車,想睇下只靠佢加車解唔解決到問題,所以埋拖到而加囉。
jocosben 發表於 2022-9-2 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-9-2 17:16
冇人坐城巴返工真惨

新邨常見係咁,當年清河邨都係區內線爆哂但唔show長途線