hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴56延長路線計劃暫時擱置
開啟左側

[服務調整] 城巴56延長路線計劃暫時擱置

ryandroid 發表於 2022-9-13 02:23 來自手機 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-9-13 02:21
真係佳績就唔會攪到而家又業權問題,天價維修,立案法團越揭越多臭史啦
...

所以咪兩睇囉
出售公屋當時係百年難得一遇俾低下階層上流嘅機會
但可一不可再
我本身都唔同意出售公屋嘅
不過人哋同我咁講,我照recap 啫
da93 發表於 2022-9-13 02:42 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-9-13 02:23
所以咪兩睇囉
出售公屋當時係百年難得一遇俾低下階層上流嘅機會
但可一不可再

其實又唔見得係上流,但叫做晌一個有限嘅時間內,令到一班人安居樂業。

但呢個有限時間之後,就衍生左各種問題,退回一萬步咁諗,如果公屋政策上人性化多d,又係咪唔能夠做到安居樂業嘅效果?

而政府面對嘅係,公屋流轉嘅障礙,而呢個問題係長期問題。

當其時唔少Y型屋邨係賣走左,而呢d Y型屋邨好多時都係以中小型單位為主,咁晌當時個人口預測,對住屋供應個需求又係點又係一個疑問,但大概可以由林鄭嘅房屋政策內睇到端倪。

而公屋流轉慢,邨內人口一直老化,先至引伸出而家咁多晌八九十年代嘅屋邨交通問題嘅其中一個原因。

所以好多野本身就一環扣一環。
da93 發表於 2022-9-13 03:17 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-13 00:20
所以而家河水不犯井水算(相對)公平,大家冇得互踩,只係乘客唔係最大得益
當然78A/78B係有爭議 ...

晌我角度,我想請問78A/78B有咩爭議?至少我又唔會話九巴做有咩問題。

而,點為之乘客有最大得益?就算俾晒兩三間公司行埋一模一樣嘅線都好,乘客夠選擇,但變成點?九十年代超市減價戰。
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-13 03:44 來自手機 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-9-13 03:17
晌我角度,我想請問78A/78B有咩爭議?至少我又唔會話九巴做有咩問題。

而,點為之乘客有最大得益?就算 ...

78A咁嘅走線同停站比九巴其實冇問題(屎粉唔係咁諗),但九公78A轉乘紅巴真係唔夠吸引,大部份都係轉鐵。既然係咁就唔應該內定78A比九公,如果話沙公停各站同78K有衝突,咁就應該沙公沿線不停站入埋車站路專心轉鐵然後拎埋出嚟招標。而另外開一條停沙公沿線甚至更遠比九公不為過。
班屎粉成日最眼紅話油水78A比曬九公,自己要食逆走同市區偏安走線坐/企唔滿嘛
不過過咗去嘅嘢冇如果啦
da93 發表於 2022-9-13 04:59 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-13 03:44
78A咁嘅走線同停站比九巴其實冇問題(屎粉唔係咁諗),但九公78A轉乘紅巴真係唔夠吸引,大部份都係轉鐵。 ...

我又唔係咁諗,但如果聽你咁講,就說明左其實九巴自己晌皇后山其實都冇贏過,以至成個皇后山冇人係贏家。尤其是78A呢d未必真係咁旺財,但要投放嘅資源可以係不成比例地多。

第一,就算俾城巴做都好,頂多轉火車減$2
第二,城巴定九巴都好,呢種優惠都唔係長期,就算如大埔嘅東鐵K巴,現實上都唔保證個轉乘會做到幾時。
第三,點開都好,d人都係轉鐵,而且到真係有內定果日,你一樣會懷念good old days嘅

本身跨交通工具轉乘,除左小巴晌早幾年嘅公共運輸政策研究內有提及到,一般巴士轉乘鐵路本身政策亦都冇提及過。

就算同公司巴士轉巴士,政策提嘅亦都好空泛。

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-13 05:24 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-9-13 04:59
我又唔係咁諗,但如果聽你咁講,就說明左其實九巴自己晌皇后山其實都冇贏過,以至成個皇后山冇人係贏家。
...

今次講78A公唔公平、合唔合理,無話要贏家
明明成日話唔公平嗰班就係屎粉
但明明已鬆曬章
條線劃到順走就更難到屎水中,人地幫緊你但成日講到特登害你咁

講返點先居民有得贏又相對公平,而家成日惡鬥盞N敗俱傷,最簡單就分豬肉或梅花間竹聯營。路線分豬肉都可以睇轉乘同根據地(簡單如九龍比九公、港島比屎水),如果聯營仲簡單,同月票一樣,轉乘唔啱就等另一間,梅花間竹就唔使好似隧巴等足成個時段,只需等多班。而聯營更加可以名正言順新舊區合併一齊做。當然,咁樣都唔係最完美,例如內定兩間做曬一樣係monopoly,抹殺嶼巴(?)甚至其他可能營運者,亦都冇解決小巴問題,甚至分豬肉都可能係唔夠競爭。
da93 發表於 2022-9-13 05:31 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-13 05:24
今次講78A公唔公平、合唔合理,無話要贏家
明明成日話唔公平嗰班就係屎粉
但明明已鬆曬章

冇架,分得豬肉,你就唔好期望有競爭,本質上呢樣野就係正反面
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-13 05:53 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-9-13 05:31
冇架,分得豬肉,你就唔好期望有競爭,本質上呢樣野就係正反面

咁要講返咩叫競爭同咩係好服務
有需求自然有比較好服務
Demand同supply問題
而家所謂有競爭有進步,只係因為多咗正面爭客同埋食埋沙中通車後有車剩條水。可以不惜功本去做所謂好服務,例如繁時都坐唔滿甚至坐得一半,呢啲以往唔會肯做嘅嘢。以前供~求或者供稍為少過求,而家爭客隨時供>>>>求,咁係咪一個好現象?好多時都係一時三刻快感,人哋做生意,諗下就知巴士公司有冇可能長時間區區都玩供>>>>>求。睇返九公條24咪一樣玩爛咗cut班。
供求定律,個餅咁大就咁大係最決定性
幾有競爭都好咪又係百份比上拉据佔有率,微不足道
JF1261 發表於 2022-9-13 08:37 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-9-13 02:42
其實又唔見得係上流,但叫做晌一個有限嘅時間內,令到一班人安居樂業。

但呢個有限時間之後,就衍生左各 ...

政府帶頭炒公屋啫
租置好話唔好聽係無啦啦送左2球比公屋租戶
根本起馬好似而家綠置咁賣返市價4x % 先合埋
好似有啲離左題 去返運輸

其實運輸署都係帶頭玩炒賣
小巴唔講啦, 非專營本身就無得炒既
運吉無啦啦幫非專營巴士set quota 搞到連旅巴都有得炒

另外好多地方都係可以開非專營由得啲屋苑自負盈虧
運吉又係懶係有監管咁走去招標小巴線, 最後居民受害
好似馬適路根本應該開村巴, 第日粉嶺北PTI 落成先再招標巴士都未遲
而家比小巴入左去, 想開巴士出粉嶺站肯定難過之前
da93 發表於 2022-9-13 13:08 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-13 05:53
咁要講返咩叫競爭同咩係好服務
有需求自然有比較好服務
Demand同supply問題

既然做唔到真正競爭,你同我講有咩供求都係假,因為你冇可能完全交由市場決定。

所以,諗咁多都係假。