hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議會交運會2022年9月會議討論文件 ...
開啟左側

[其他] 北區區議會交運會2022年9月會議討論文件

jocosben 發表於 2022-9-5 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層

busbus777 發表於 2022-9-5 13:49
大主席經過56一役俾人用完即棄,依然心繫屎水

之前佢質疑78B唔使招標,宜家又直接要求城巴開79X支線去尖沙咀…
jocosben 發表於 2022-9-5 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-9-5 14:14
北區市區範圍起碼仲可以轉會MTR
鄉郊要先出城才可轉會

皇后山呢個選區人口已爆棚,下屆區議會好大機會拆番開兩個選區,我認羅同民記可以分開選唔使爭
kay 發表於 2022-9-5 14:33 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2022-9-5 14:30
之前佢質疑78B唔使招標,宜家又直接要求城巴開79X支線去尖沙咀…

所以咪比班巴迷插佢
當然佢D解釋都牽強
或者因為皇后山招標比左城巴
所以有個錯覺應該要招標
或者城巴有優先權

但有呢D思維就會輸比民建聯
城巴都搵民建聯幫拖就知大主席重要關頭幫唔到手
世界很簡單 人類很複雜
sq285 發表於 2022-9-5 14:35 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2022-9-5 14:32
皇后山呢個選區人口已爆棚,下屆區議會好大機會拆番開兩個選區,我認羅同民記可以分開選唔使爭 ...

主席下年入得到閘先算啦
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
FBI2 發表於 2022-9-5 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-9-5 14:33
所以咪比班巴迷插佢
當然佢D解釋都牽強

羅生下年選情好危,完
 樓主| LN9267 發表於 2022-9-5 14:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-9-5 14:33
所以咪比班巴迷插佢
當然佢D解釋都牽強

其實這件事反映招標制度及交通生態平衡這兩點的問題。

我們一直不知道招標制度如何運作,又很難理解54區、皇后山也有數個營運商參與,然後數個營運商互相爭地盤。

居民最重要坐到車上班上學,不會考慮數個營運商互相爭地盤的問題,所以大主席的處境很尷尬。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
GM 發表於 2022-9-5 14:56 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-9-5 14:22
他的處境頗尷尬,選區範圍大,除了皇后山還包括軍地、馬尾下,其實不難估計他爲何想78X改路及78B入沙頭角 ...

沙頭角已經有78
常備TCU 出行唔洗怕
busbus777 發表於 2022-9-5 18:12 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2022-9-5 14:30

一單78B/56已經令大主席露底
禮義廉都叫扮中立食下兩家茶禮, 大主席幫城仔幫到出哂面
kay 發表於 2022-9-5 19:22 | 顯示全部樓層
老人家搭車唔會拍回水機
978與其搞分段
不如推部機出黎算
來回計人均22蚊一程
2蚊客個度先和味

再唔係九巴叫人買月票又可以有藉口
世界很簡單 人類很複雜
ATSE40 發表於 2022-9-5 20:24 | 顯示全部樓層

busbus777 發表於 2022-9-5 18:12
一單78B/56已經令大主席露底
禮義廉都叫扮中立食下兩家茶禮, 大主席幫城仔幫到出哂面
...

佢就似俾城仔冼咗一獲啦諗住要齊兩間公司嘅車,但得一邊有車唔算平又唔跟足程序唔高興,轉個頭城仔就飛起佢同對家講話想做生意。想幫一邊之前都要考慮下人哋想唔想你幫嘅
回力鏢嚟得好快㗎