hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) M6FX 事件導致 948E 回程客量下跌
開啟左側

[經歷分享/報告] M6FX 事件導致 948E 回程客量下跌

HR1377 發表於 2022-9-6 22:08 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-9-6 22:01
948E九巴要長期開2班先搞得掂,好似101X咁做法,唔難解決。

反正而家一班回程永遠清唔晒客 ...

101X是否善水不想做才俾九巴開兩班﹖

新巴會不會想做兩班948E﹖

如是就要夾開車時間
 樓主| kokchun 發表於 2022-9-6 22:18 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-9-6 22:01
前日搭 948E 尾車,坐唔滿入繞道

人地鴨免主人話爆到上唔到就上唔到啦

係咪想 challenge 鴨免個主人呀

利申 一個禮拜緊有三兩日要係西隧口上 948E 既小薯
Timothy 2B
FBI2 發表於 2022-9-6 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層
kokchun 發表於 2022-9-6 22:18

太古坊和K11最多人上,次次上九巴948E返去都頂閘,反而早上出去九巴頭車坐唔滿。
WCNTIH 發表於 2022-9-6 22:31 | 顯示全部樓層

948E 爆就係因爲不嬲都爆,有啲人唔願再博
同埋唔係人人日日都準時收工即刻返青衣嘅
935 嗰啲都五日唔同客量啦
但要屈到因爲一次派益車就導致咁嘅後果甚至搞到新巴執笠

咁呢個滑坡又未免太離譜    
 樓主| kokchun 發表於 2022-9-6 22:33 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-9-6 22:22
太古坊和K11最多人上,次次上九巴948E返去都頂閘,反而早上出去九巴頭車坐唔滿。 ...

咁我上 948E 返去都有一半時間頂閘既。。I mean 係上埋西隧口堆客既情況
Timothy 2B
TuNg''=) 發表於 2022-9-6 22:36 | 顯示全部樓層

收$22都咁唔積極講唔過喇, 新東過海又冇左咁多客.

傾唔掂會唔會學前680A
想做果間加減一兩個站自己開條948F出黎
例如落北角糖水道先走, 西灣河起步, 青衣唔兜長宏等等...
定係原來凱婷唔批加班啊?
83K特又加得甘快手

樓主| kokchun 發表於 2022-9-6 22:39 | 顯示全部樓層

WCNTIH 發表於 2022-9-6 22:31
935 嗰啲都五日唔同客 ...

咁由爆滿 120+ 客跌到得 100 客又真係要反省一下
Timothy 2B
KW2523 發表於 2022-9-6 22:42 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2022-9-6 22:31
935 嗰啲都五日唔同客 ...

同258X改道頭一日個炒車嚇人論一樣咁好笑
香港度度都有炒車塞車
咁講真係唔知有邊條線啲客未嚇走晒
樂仔〞 發表於 2022-9-6 23:02 | 顯示全部樓層
kokchun 發表於 2022-9-6 22:18

其實成日見 948E 北角起飛時都係企幾個
反而覺得北角已經頂閘係偶爾事件 ...
fly831 發表於 2022-9-7 10:15 | 顯示全部樓層

令小弟諗起以前喺太古坊返工時, 試過唔只一次尾班960B冇左, 當時仲未有APP, 都係自己搵解決方法

而家方便左咁多, 投訴完唔GUR咪罷搭落黨鐵囉, 又唔係冇其他選擇
最愛猛男