hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 87B 減班
開啟左側

[路線消息] 九巴 87B 減班

S3bl430 發表於 2022-9-9 09:16 | 顯示全部樓層

Jacob 發表於 2022-9-9 02:10
人地厹PR又開工,85B疫情後復辦都唔復,人頭都唔數就直接Cut,繞過曬程序都話無問題,你估厹開善堂,社咩 ...

巴士班次唔係靠個人情感就keep到,
疫情+新鐵路係令到顯徑區小左好多人搭巴士,
87B自從屯馬線通車後客量進一步減少

87B這種史前年代規畫的路線,
又要行南昌街,又服務唔到旺角核心區,
往九龍兜新翠係令到唔少顯徑隆亨人改坐其他交通公具/287X
在顯徑站開通前,有些居民已經係搭803K+東鐵

我對交通無乜偏好,方便就得,
反正都係睇ETA等車
錯字連篇
j6ny 發表於 2022-9-9 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
89B縮短同減班,相比87B算鬆手
12Lane 發表於 2022-9-9 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
而家都成日開25架啦。咁嘅老舊走線邊有得救…人地隔黎287x四個字旺角番大圍,87b就搞成八九個字先到顯徑,一早搭晒鐵啦。
Kj2052 發表於 2022-9-9 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-9 09:16
87B自從屯馬線通車後客量進 ...

全部收車減班留後頂閘都叫方便
你不如話你屋企樓下得返一條開30-60分鐘一班的巴士線都係方便
12Lane 發表於 2022-9-9 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-9 09:16
87B自從屯馬線通車後客量進 ...

我諗都好多人低估左顯徑巴士路線嘅嚴峻程度。

屯馬就五分鐘到鑽石山,就算係80號,五分鐘最多咪到隆亨,得旺角同荃葵兩個優勢點,一個就得條垃圾87b,另一面就有46x但連去荃灣都要轉車。唯一諗到吸引力高番少少咪就係直上青沙再落旺角,可能有番少少客回流搭嘅,但巴士公司點會睇得上眼,呢區居民又唔算多又冇咩發展,連鐵都係一個出入口就做晒,神仙都難救。
S3bl430 發表於 2022-9-9 11:42 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2022-9-9 11:37
全部收車減班留後頂閘都叫方便
你不如話你屋企樓下得返一條開30-60分鐘一班的巴士線都係方便 ...

建議你搬入顯徑體驗下87B的優質服務

我本身係87B長期用家,搭左20幾年,
以前我都經常搭87B出深水埗(20分鐘出到深水埗),

現在寧願搭286X,
就算車程多幾10分鐘都好,班次上286X好得多
(不過,286X近1-2年都有跌客,只是相對上唔明顯)
我諗都好多人低估左顯徑巴士路線嘅嚴峻程度

我好多鄰居都已經跟住依條屋企變老,
現在成條村極多老人,
需求萎縮唔意外

不單是顯徑,隆亨新翠也是這樣不經不覺這些屋村已差不多35-40年歷史,

當初原居民如果30歲上樓,現在都60-70歲

另一面就有46x但連去荃灣都要轉車

46X晚上返顯徑客都有明顯下跌,現在基本靠大圍道
你不如話你屋企樓下得返一條開30-60分鐘一班的巴士線都係方便

你可以批判一個長期搭87B的用家,
我只係將87B經營情況講出來

我自己除了皇后山,900之外,只係集中回沙田相關的貼,
唔似部份專家,靠想像力和情緒去回應別人

錯字連篇
10598C 發表於 2022-9-9 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-9 11:38
我諗都好多人低估左顯徑巴士路線嘅嚴峻程度。

屯馬就五分鐘到鑽石山,就算係80號,五分鐘最多咪到隆亨, ...

顯徑出旺角無論行何文田定鑽石山都係 22 分鐘
就算 286X 顯徑至新翠 + 287X 新翠至旺角,淨車程都要 30 分鐘

而且顯徑倔頭路位,路線難畫
單靠顯徑做唔起,兜其他地方如 286X 觀感又會差咗
唔否認有班人應該會唔介意巴士慢啲,但九巴或者運輸署應該會叫你善用青沙公路轉車站
當然 87B 呢啲史前走線就直出都無用

顯徑出深長荔要轉兩次車,286X 算係有優勢少少
不過如果 286 真係開得成,286X 應該無可避免要減一次班
S3bl430 發表於 2022-9-9 12:21 | 顯示全部樓層

今次87B主是周六周日減班,算好嫁啦,87B現在這個班次算優待顯徑田心,希望維持依個全日接近20分鐘的班次

另外,
記得281M轉兩繁時, 曾經九巴出錯將佢希望修訂的"真實"班次流傳出來
果個班次表超多30分鐘時段
Source :沙田交通關注組 Shatin Transport
https://www.facebook.com/1056814 ... 04277604562128/?d=n

可能係因為削減了281M服務,九巴處理87B相對寬容一些

錯字連篇
JF6839@88K 發表於 2022-9-9 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-9 11:42
建議你搬入顯徑體驗下87B的優質服務

我本身係87B長期用家,搭左20幾年,

85B 87B

呢兩條喺顯徑一直好出名

出名等得耐 十年前冇ETA 要等25-40分鐘
Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-9 16:12 | 顯示全部樓層

Jacob 發表於 2022-9-9 02:10
人地厹PR又開工,85B疫情後復辦都唔復,人頭都唔數就直接Cut,繞過曬程序都話無問題,你估厹開善堂,社咩 ...

咁現實問題係85B客量堅係屎
屯馬未開前已經唔掂
可必夾硬留呢

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過