hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 89B縮短至牛頭角及減班
開啟左側

[服務調整] 89B縮短至牛頭角及減班

hongkonger1997 發表於 2022-9-8 23:23 | 顯示全部樓層

縮短路線又唔減價,對街坊有咩好處?當然強烈反對
天空之神 發表於 2022-9-8 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層
其實 74A 改行車公廟,都可以將 89B 歸天
tatl 發表於 2022-9-8 23:49 | 顯示全部樓層
擺得淘大但又唔諗上四彩或者諗擺樂華,果然真係求9其搵個總站安置左就算
psypericarp 發表於 2022-9-8 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層

其實應該89/89B/80X 唸唸點改會好d ,會唔會一條河西,一條河東,拉80X 去大圍站,89就跟85走線改行河西出觀塘,新翠繼續有車出觀塘,黃大仙,89B 可以直接cut 埋。又或者89過左文化博物館,唔上紅梅谷路,改經秦石新翠出九龍,咁樣起碼都有少少機會keep 到15分鐘班次
Ravenclaw 發表於 2022-9-9 00:01 | 顯示全部樓層
其實我唔系好明點解89B唔縮去新蒲崗呢,其實都夠里數收$7.20? 紅萼樓/彩虹轉車站好重要?
EX-TL 發表於 2022-9-9 00:03 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2022-9-8 23:53
其實應該89/89B/80X 唸唸點改會好d ,會唔會一條河西,一條河東,拉80X 去大圍站,89就跟85走線改行河西出 ...

沙田巴士快又死, 唔快又死, 不如話89B拎上華翠園, 80X改上銅鑼灣山, 89拉上九肚山麗坪路, 全部遠離鐵路站有獨市位, 做吓沙田區內買餸返學, 九龍總站就求其是旦話知佢慈雲山牛頭角定觀塘, 總之係收九龍價, keep到基本班次死唔去, 好過又喺個沙田市入面搵客, 有人搭就已經搭咗啦!
Gary_B 發表於 2022-9-9 00:19 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-9-9 00:01
其實我唔系好明點解89B唔縮去新蒲崗呢,其實都夠里數收$7.20? 紅萼樓/彩虹轉車站好重要? ...

應該唔夠 $7.2 既里數

Gary_B 發表於 2022-9-9 00:20 | 顯示全部樓層

全日30分一班 用3架車夠唔夠行
Ravenclaw 發表於 2022-9-9 00:39 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2022-9-9 00:19
應該唔夠 $7.2 既里數

縮到 大圍站<>新蒲崗 我可以收到$8.60...

想陰線? 我擔心佢因為放陶大反而食左6D部份新蒲崗既流水喎...
tatl 發表於 2022-9-9 01:04 來自手機 | 顯示全部樓層

其實縮得去淘大點解唔經四彩,返淘大果段跟28B,入沙田果段跟9經牛池灣然後轉去紅萼樓