hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 離島區議會交運會2022年9月會議討論文件 ...
開啟左側

[其他] 離島區議會交運會2022年9月會議討論文件

sq285 發表於 2022-9-25 14:26 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2022-9-25 14:19
依家東涌北唔係要補位,而係乜都唔準改,包括要E31打回原形要經返東涌北,話之你成個東涌爆煲頂唔順都關 ...

都係嗰句,畀返條E32A佢哋玩就算數,唔好妄想E31會拉返入去
究竟佢哋要荃灣-葵涌定青衣-荃灣就畀佢哋自己揀
(唔好諗青衣-荃灣-葵涌喇,葵涌段都只會用嚟拍烏蠅)

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| LN9267 發表於 2022-9-25 14:28 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-9-25 14:16
馬灣都buy青衣城,東涌buy也正常
E43回程應該行返青馬、青沙, 增設東涌-青衣$10.80分段,再加E21D 入長安, ...

無謂搞E43了,這樣有更多持份者(例如北區及屯門),只會衍生更多問題。

而且E43行了屯赤,明顯快了,不見得北區區議會同意走回頭路。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
thorchan 發表於 2022-9-25 14:50 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-25 14:26
都係嗰句,畀返條E32A佢哋玩就算數,唔好妄想E31會拉返入去
究竟佢哋要荃灣-葵涌定青衣-荃灣就畀佢哋自己 ...

其實要E31返入去的民情依然存在,只不過依家東涌北無區議員,無人幫佢地出聲咁解。
依家就係有政黨幫緊東涌北,企圖將E21A打回原形。若果今次得手,下一步隨時就係E31。

樓主| LN9267 發表於 2022-9-25 14:52 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-25 14:14
如果去青衣需求大到咁,東涌北要青衣直達車咪叫龍運改條E32A落長安以至青衣西路囉
起碼兜都只係東涌北班客 ...

唯一想到他們需要去房屋署總部、都會大學,否則何文田只是一個住宅區,想不到需求有多大。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
 樓主| LN9267 發表於 2022-9-25 14:58 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-25 13:50
E32A嗰度搶咩啫,自己養條荃葵線唔洗同人分喎
根本E31走線已經講到明經哂3區對滿逸冇吸引力
東涌北想搶埋E ...

東涌北如果要E21繞入去,影響青衣、九龍客,問題只會更大。

尤其是油尖旺區議會一直關注E21在大角咀的服務情況,要油尖旺區議會願意增加行車時間也是問題。
thorchan 發表於 2022-9-25 15:01 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-9-25 14:58
東涌北如果要E21繞入去,影響青衣、九龍客,問題只會更大。

尤其是油尖旺區議會一直關注E21在大角咀的服 ...

依家的E21D咪就係E21朝早入東涌北的特班半全日化囉。
家善水係想用盡E21反向的剩餘載力去招呼東涌北。

E21A 發表於 2022-9-25 15:12 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2022-9-25 14:50
其實要E31返入去的民情依然存在,只不過依家東涌北無區議員,無人幫佢地出聲咁解。
依家就係有政黨幫緊東 ...

E21A唔可能打回原形走回頭路,我相信城巴都唔會同意,睇隔離post都見E21B客量上升緊,開始吸緊客。講真嗰啲所謂民情咪又係一班非常保守唔願意改變既乘客,佢地只不過係覺得好地地做咩要佢地既乘車習慣改變?E31改特快都已經改咗差唔多4年,咩都習慣晒啦。
thorchan 發表於 2022-9-25 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2022-9-25 15:12
E21A唔可能打回原形走回頭路,我相信城巴都唔會同意,睇隔離post都見E21B客量上升緊,開始吸緊客。講真嗰 ...

東涌北的問題係佢地覺得D巴士由有變無。E31已經一獲,唔想再因為呢次重組再嚟一獲。搭車習慣亦都因為一開始就已經有車而改唔到。
相對滿逸一開始去邊都要靠轉而一早已經習慣咗,東涌北的人會有咁樣的諗法:點解要就滿逸,去『搶走』本來東涌北有的野?
不過老老實實,要走回頭路真係無可能囉。只不過擺得上枱傾的,點都會擔心真係會有人得米。
sq285 發表於 2022-9-25 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2022-9-25 15:28
東涌北的問題係佢地覺得D巴士由有變無。E31已經一獲,唔想再因為呢次重組再嚟一獲。搭車習慣亦都因為一開 ...

E21系問題唔熟唔太評論E21/A/B/D個拆線成唔成功
我只係喺下繁北河街見過一次東涌方向
E21B接近坐滿
E21D就加埋十幾個

如果習慣係唔可以改變嘅,咁佐敦-元朗條50就會仍然健在

又正如我喺隔籬提過
東涌北路線同東涌西分割係為以後東涌北發展舖路
運輸署點會將E31行返回頭路
如果東涌北要直達青衣就攪自己條E32A
就唔好叫東涌其他部份陪兜
有條專線都唔心足?
thorchan 發表於 2022-9-25 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-25 16:10
E21系問題唔熟唔太評論E21/A/B/D個拆線成唔成功
我只係喺下繁北河街見過一次東涌方向
E21B接近坐滿

個重點在於『由有變無』,唔同『由無變有』。東涌北依家面對緊的係前者。

近排巴士路線的改變,東涌北一帶認為自己做咗輸家,原本好多經東涌北的車都無哂。因為E32A替代唔到原本E31直達青衣的功能,對東涌北嚟講E32A根本就唔係佢地想要的野。你話等E32A經青衣,佢地就會倒過來質疑一樣野:點解要從東涌北搶走E31?
依家要E21A回復原狀,其實同E31的情況一樣:好好做乜要改?點解要搵東涌北開刀?

但更嚴重的,在於今次會議裡面,雖然係由逸東的區議員提議將E21D改經逸東,但最初呢個提議係由東涌北嗰邊提出的。背後的意義,在於東涌北寧願唔要一條為佢地身訂造的E21D,都要死攬住條E21A。喺FB的區議員專頁,東涌北居民對E21A的改動幾乎一面倒反對。