hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 離島區議會交運會2022年9月會議討論文件 ...
開啟左側

[其他] 離島區議會交運會2022年9月會議討論文件

sq285 發表於 2022-9-25 19:23 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2022-9-25 18:27
個重點在於『由有變無』,唔同『由無變有』。東涌北依家面對緊的係前者。

近排巴士路線的改變,東涌北一 ...

當年逸東市中心陪兜東涌北咪趕走哂市中心同逸東班客,龍運之後咪拆條E32A畀東涌北囉
作為東涌開荒牛,唔通又要鬧做咩要同逸東/東涌北share條E31

老實講,E32/A喺葵涌段使用率唔高,如果用唔落葵涌而停埋青衣,再加葵青線轉乘,唔見得龍運冇興趣咁改,如果青衣客量真係大到要全日停的話

又咁講,香港交通嘅主導權喺一直政府度,有啲建議唔可行嘅就一早要落閘啦,有條自己嘅專線唔係諗點樣改到啱自己用,而係一直怨婦咁要還原,咁就同麗港城一樣,唔好諗再有新線會停東涌北喇

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
Sita1004-1017 發表於 2022-9-25 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-25 19:23
當年逸東市中心陪兜東涌北咪趕走哂市中心同逸東班客,龍運之後咪拆條E32A畀東涌北囉
作為東涌開荒牛,唔通 ...

E32A本身走線都劃到錯曬

其實大窩口去到葵芳呢段只係行幾分鐘,只不過真係白行囉,咁佢為咗要方便管理都奈佢唔何
E21A 發表於 2022-9-26 01:44 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2022-9-25 18:27
個重點在於『由有變無』,唔同『由無變有』。東涌北依家面對緊的係前者。

近排巴士路線的改變,東涌北一 ...

雖然我覺得我咁講有啲biased同subjective,但老實講所謂東涌北居民講黎講去咪就係迎東嗰班新移民盲毛,嗰班人唔識字,你叫佢要適應新習慣佢緊係覺得好似世界末日咁。昇薈東環映灣根本反應不大。

如果嗰班盲毛影響力真係咁大,相信E32A早就加停青衣,仲點會畀E21D偷到雞更遑論要E31打回原型。
thorchan 發表於 2022-9-26 06:32 來自手機 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2022-9-26 01:44
雖然我覺得我咁講有啲biased同subjective,但老實講所謂東涌北居民講黎講去咪就係迎東嗰班新移民盲毛,嗰 ...

昇會東環仲有邨巴出市中心,專營巴士改路對私樓的影響梗係無咁大啦。對迎東嚟講,E31係第一次有變無,E21A係第二次,一次都已經夠,依家嚟多次,唔係就咁話改變搭車習慣就解決到。E31單野已經變成東涌西同東涌北之間的心病。

最初傾E21A分拆的時候,兩邊的三位區議員其實有對走線協調過,原因就係唔想E31的事重演。只不過自從迎東無咗區議員之後,有人就順勢利用呢種情緒,嘗試去將E21A維持原狀。而要E21D改行逸東實際亦係迎東嗰邊的傑作,會上提呢個方案出嚟的方龍飛食咗死貓咁解。
E21A 發表於 2022-9-26 09:15 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2022-9-26 06:32
昇會東環仲有邨巴出市中心,專營巴士改路對私樓的影響梗係無咁大啦。對迎東嚟講,E31係第一次有變無,E21 ...

我反而覺得私樓有冇邨巴同呢件事冇咩關係,東環昇薈邨巴本來服務時間同資源就有限,平日中段都係靠37M。如果要咁講的話迎東自己37M頭站,繁時迎禧路甚至會上唔到車。其實服務上同邨巴有咩大分別呢?

點解我會話迎東好多投訴嗰班人係盲毛呢?如果你了解一下佢地既訴求就知——佢地根本連自己需要啲咩都唔清楚!我唔否認兩巴係分家呢件事有好大改善空間:E32A應該要增停青衣、E21系安排混亂。但又有冇人講得出究竟迎東居民想要咩呢?

東涌北冇咗直車去青衣3年幾,而家終於有條E21D出去。結果呢?根本就冇人care過E21D入青衣呢件事。如果E32A入埋青衣,請問同當年E31入迎東時期比又有咩分別呢?又例如有人投訴東涌北朝早冇咗車去何文田,但其實搭開E21A既都知,即使係下繁返東涌,你又有幾何見過E21A係通菜街前會有超過雙位數既乘客係車上呢?迎東會搭E21A去何文田既人根本就係少之又少,但呢班人居然會話為咗要有直車去何文田,所以要還原所有事。所以我就話,其實有冇直車去何文田、青衣根本唔重要,佢地只係想要一成不變,總之唔好麻煩到佢地要學習新既乘車習慣。

如果佢地爭取E32A入青衣、E21D回程入通菜街、E21系全日分家,我作為(前)逸東居民,我都會舉腳贊成。但現實既情況係:佢地戇居到連巴士公司都懶得理佢地。
E21A 發表於 2022-9-26 10:52 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-25 19:23
作為東涌開荒牛,唔通 ...

冇記錯的話遲啲迎東條崛頭路係會通去北大嶼山公路,連而家唔入迎東既E11S、E23A同E42P應該遲早都會入埋去,佢地真係人生贏家,冇得輸
sq285 發表於 2022-9-26 10:54 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2022-9-26 10:52
冇記錯的話遲啲迎東條崛頭路係會通去北大嶼山公路,連而家唔入迎東既E11S、E23A同E42P應該遲早都會入埋去 ...

東涌北去北大嶼山公路個入口好似係小蠔灣
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
neosan 發表於 2022-9-26 11:26 | 顯示全部樓層
東涌北既人己經當左E21D唔存在架啦, 尤其返東涌方向, 私樓客消失得7788,
得返迎東客為左慳錢繼續搭
toyl 發表於 2022-9-26 11:37 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-9-25 19:29
E32A本身走線都劃到錯曬

其實大窩口去到葵芳呢段只係行幾分鐘,只不過真係白行囉,咁佢為咗要方便管理都 ...

之前無意中發現一個有用轉乘

本身E31<>E32A互轉,原來島外分段都有效。
如果沙咀道<>福來邨來回都搭兩架車,來回只須要付一次$6.5另一程免費,仲平過九巴路線
E21A 發表於 2022-9-26 12:28 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2022-9-26 11:26
東涌北既人己經當左E21D唔存在架啦, 尤其返東涌方向, 私樓客消失得7788,
得返迎東客為左慳錢繼續搭 ...

遲啲會返黎架啦,以前E11A要停埋市中心先上公路都吸到東涌北客,而家區區因為停青衣兩站走晒?