hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 19X 19P 油旺特快並修改 216M 走綫 ...
開啟左側

建議開辦 19X 19P 油旺特快並修改 216M 走綫

流星☆雨 發表於 2022-9-11 00:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

油塘仍有大量新住宅項目發展,鄰近茶果嶺亦將有新發展,然而兩區都欠缺往返旺角一帶巴士路綫;觀塘道一帶亦只有停站較多的1A能往返彌敦道。
有見及此,建議:

1a. 開辦19X,油塘經茶果嶺及觀塘道往返彌敦道特快循環綫,經太子、旺角、油麻地、土瓜灣上路,並於「采頤花園」至「拔萃男書院」、「新山道」至「九龍灣站」之間不停站。
1b. 開辦19P,只於平日上繁提供油塘經茶果嶺、觀塘繞道前往旺角及大角咀的單向特快服務。
(19P服務時間後,或假日早上,19X方開始提供服務)

2. 216M改為逆時針循環綫,改經啓田商場及油麗邨,不經鯉魚門道藍田站;並減少派車至1-2部

3. 1A、14、15、16各減一車予19X,連同216M改動,一共騰出5部車予19X/19P

詳情:
1a. 開辦19X,油塘經茶果嶺及觀塘道往返彌敦道特快循環綫

19X 鯉魚門邨↺旺角(循環綫)

**鯉魚門邨開出往旺角,由車長按交通情況決定途經鯉魚門道或油塘道。

服務時間及班次:
06:00
06:30
09:00 - 22:30 / 30分鐘一班

全程收費 $8.0
九龍灣站往鯉魚門邨  $6.2
觀塘市中心往鯉魚門邨 $4.8

1b. 開辦19P,只於平日上繁提供油塘經茶果嶺、觀塘繞道前往旺角及大角咀的單向特快服務。

19P 鯉魚門邨→旺角海泓道

服務時間及班次:
07:00 - 08:40 / 20分鐘一班

全程收費 $8.0
采頤花園往旺角海泓道 $6.2

2. 216M改為逆時針循環綫,改經啓田商場及油麗邨,不經鯉魚門道藍田站

216M 油塘↺藍田啓田道(循環綫)

服務時間及班次:
05:30 - 20:00 / 20分鐘一班
20:00 - 22:00 / 30分鐘一班

全程收費 $3.5

* 於油塘提供「702模式」轉乘優惠,以便乘客由啓田道前往高超道一帶。
** 碧雲道公屋入伙後,可在有空間前提下,考慮改以該處巴士站為總站。(早前筆誤以為該項目有PTI,經查證發現沒有)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2022-9-11 06:46 | 顯示全部樓層
定線合理,一次過解決油塘同麗港城好多基本需要。我反而比較擔心運署批唔批准就咁直接開辦

另外樓主有無諗過西行跟返東行對稱走線,唔行偉發道入麗港城,而係行油塘道入,做埋茶果嶺?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-9-11 10:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-11 06:46
定線合理,一次過解決油塘同麗港城好多基本需要。我反而比較擔心運署批唔批准就咁直接開辦

另外樓主有無諗 ...

批唔批准就咁直接開辦,係指凱婷准唔准新綫入觀塘道?抑或係需要招標?

西行本來都係想行油塘道加站(同19P)
長遠係需要因應油塘灣同茶果嶺發展進度改返落去

不過暫時而言都係俾車長有空間揀行茶果嶺道定係偉發道入麗港城先
始終茶果嶺道西行個別時段俾工程車同入氣車佔據晒
趕客路上 理_得你
XL2135/D343344 發表於 2022-9-11 11:37 | 顯示全部樓層

關於19P,我會將頭三班車到達海泓道後,折返鯉魚門邨,經5幹、偉業街,繞經三家村
呢三班車到旺角站會還原全程收費,KITEC往鯉魚門邨$6.2

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-9-11 11:49 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-9-11 11:37
關於19P,我會將頭三班車到達海泓道後,折返鯉魚門邨,經5幹、偉業街,繞經三家村
呢三班車到旺角站會還原 ...

今年RPP就有條16P做緊大角咀去九商偉業街
趕客路上 理_得你
LauCT 發表於 2022-9-11 13:58 | 顯示全部樓層
建議增加19A不經旺角、太子,經窩打老道直達油麻地
西貢區居民
S3BL100 發表於 2022-9-11 21:44 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-9-11 10:41
批唔批准就咁直接開辦,係指凱婷准唔准新綫入觀塘道?抑或係需要招標?

兩樣都係

不過前者相對易搞,如果車直接由 1A 14 15 16 等線抽既話,其實無乜藉口唔行得觀塘道

但如果要招標都阻唔到,當然已經無乜更合理走線了

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-9-12 14:51 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2022-9-11 13:58
建議增加19A不經旺角、太子,經窩打老道直達油麻地

上繁單向?直達油麻地之後,想入返富榮定係行佐敦道?
---

或者解釋一下,19P係趁上繁亞皆老街西行路況較理想,提供直達醫院法院區及旺角服務俾油塘茶果嶺
上繁做觀塘道中軸綫都唔夠近民居,所以行觀繞快俾油塘茶果嶺好過

順便喺中九幹通車前一條過做埋大角咀,同埋19P唔使做回程/上路又可以回車快啲
趕客路上 理_得你
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-9-12 15:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-11 21:44
兩樣都係

不過前者相對易搞,如果車直接由 1A 14 15 16 等線抽既話,其實無乜藉口唔行得觀塘道

至少呢條綫真係有做觀塘道客生意,而唔係不必要地路過觀塘道

拎去招標唔係唔得,不過對於長遠部署就冇咩著數:

畫綫基調做觀旺特快,係用嚟upgrade 1A客同埋長遠取代296C角色
行埋上路就係為咗處理半條93K(反方向可以跟2076板友建議6F經上路),同埋令條線有理由抽舊區14 15啲車俾新人口區份
甚至可以做埋一部份本身應該由11X/15X做嘅嘢
(tbh, 我本身唔想19X上路停咁多站……)
趕客路上 理_得你
gu9434@24 發表於 2022-9-12 16:06 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-9-11 10:41

荼果嶺道東行塞車機會遠比西行高

我會建議反轉 西行經茶果嶺道 東行觀塘道直走 俾個19X>219X 免費BBI搞掂