hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴計劃開辦56A取代原有56延線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 城巴計劃開辦56A取代原有56延線計劃

KM8453 發表於 2022-9-12 14:07 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-12 13:57
認同皇后山有去大西北需求,但56A同唔知會唔會出現嘅261X或者276C真係啱佢哋用?前者去到兆康要去輕鐵站轉 ...

唔啱用,大可以隨後再修改。有好多線都係先落地,再檢討。有點都好過無,況且條 56/56A 屯門都有份,將來 54 區居民一樣有去新界東 / 上水 / 安樂街工業區嘅需要。

如果你問我,我當然都覺得開兩條新線,跟 503 走線去上水站,再跟 44 走線去屯門碼頭 / 276P 走線入元朗,對皇后山居民而言當然係最理想,但係成事可能性有幾大呢?

所以,我會建議先袋 56/56A,再探討其他改善方法。
sq285 發表於 2022-9-12 14:20 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-9-12 14:07
唔啱用,大可以隨後再修改。有好多線都係先落地,再檢討。有點都好過無,況且條 56/56A 屯門都有份,將來  ...

冇咩大意見,係唔認同新線要入上水站爭客之外,條線夠直接仲邊有人去上水站轉車?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
DC3938 發表於 2022-9-12 14:26 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-12 13:30
城56系有本事搞得風山水起,開屯碼,屯市, 甚至全港18區支線, 我支持架

不過九261搞左10幾年都搞唔起,

44延長到皇后山,56咪做唔起!

KM8453 發表於 2022-9-12 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-12 14:20
冇咩大意見,係唔認同新線要入上水站爭客之外,條線夠直接仲邊有人去上水站轉車?
...

54 區乘客都要去上水站,只係咁啱 56 係現成眾多選擇中,最 ready 去服務皇后山爆棚需要嘅路線。

同埋好似以往咁講,第一爭客唔應該係死罪,更何況新線又爭到幾多客呢。
asv98.kw131 發表於 2022-9-12 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2022-9-12 14:26
44延長到皇后山,56咪做唔起!

咪玩啦,44 本身連上水嘅客都做唔晒,去到皇后山嘅話上水啲客可以 All in 261 / 56 啦。
sq285 發表於 2022-9-12 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-9-12 14:33
54 區乘客都要去上水站,只係咁啱 56 係現成眾多選擇中,最 ready 去服務皇后山爆棚需要嘅路線。

同埋好 ...

咁講,爭客對客當然係好事,但如果運輸署係完全支持競爭嘅,就唔會出現有一堆線今時今日仍然聯和墟止步,261到今時今日都停唔正屯門公園
KM8453 發表於 2022-9-12 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-12 14:50
咁講,爭客對客當然係好事,但如果運輸署係完全支持競爭嘅,就唔會出現有一堆線今時今日仍然聯和墟止步, ...

皇后山問題黎講,暫時聽得多嘅有兩個,第一係出上水粉嶺上唔到車,第二係無車去大西北。市區訴求?可能未浮現,亦可能係長途巴士服務亂局下,居民一窩蜂去粉嶺搭鐵 / 上水轉巴士。

以市區 270C / 277A / 278A 服務計,我相信紅色公司係有心做,但黃色公司同樣想做(亦做緊),除左 79X 尾班車問題外,絕對唔係 hea 做。

我隔離 post 都講過,九巴入唔到皇后山,城巴做唔到聯和墟,大家都輸。既然分餅已成定局,難以再改,不如大家合作一下,唔好淨係想整死對家,聯營 270C / 277A / 78X / 79X:做大 270C / 277A 全日,78X / 79X 維持支援角色。

至於 261,呢個應該係另一個歷史問題,比 503 更複雜。九十年代末九巴唔肯做 261,多次更改,最後先拉入粉嶺;同皇后山新發展估唔到需求,應該係兩碼子回事。
ENS529 發表於 2022-9-12 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-12 14:50
咁講,爭客對客當然係好事,但如果運輸署係完全支持競爭嘅,就唔會出現有一堆線今時今日仍然聯和墟止步, ...

261喺2011年2月13日之前係停屯門公園嘅,
只係要配合翌日起261P縮短而改經屯興路,
做返個替代服務比置樂花園乘客啫...

所以261X最後反而要玩屯中兜路都真係...
KM8453 發表於 2022-9-12 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2022-9-12 15:02
261喺2011年2月13日之前係停屯門公園嘅,
只係要配合翌日起261P縮短而改經屯興路,
做返個替代服務比置樂花 ...

多謝版友額外補多句,我都差小小唔記得。261 當年停屯門公園根本無客會幫襯,因為實在太慢。

反而改經屯官 / 華都後,多左班置樂 / 新都客上車,朝早南行亦有短途學生客支持。
teddybus 發表於 2022-9-12 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-12 01:28
殺敵三百自損二千
不嬲都係屎水同白卡屎粉宗旨
目標已達

冇可能!明明屎水就係北區救世主!
屎水擺下尾,都嚇到胡運即刻改返條E43行屯赤呀!