hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [$2政策想改?]兩元長者乘車優惠推逾十年 當局籲善用公帑 ...
開啟左側

[報刊新聞] [$2政策想改?]兩元長者乘車優惠推逾十年 當局籲善用公帑...

12Lane 發表於 2022-9-13 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2022-9-13 11:16
乜線都好,件事本身就係角色錯誤,如果960/961/962系全民$2,要幾耐先上公路? ...

如果本身短途客係多嘅,咁短途線都做得住,唔需要用長線,問題係而家市區流水好多都越做越霉,呢個情況之下完全唔見得長線短用有咩問題。講到長途線區內唔駛上客咁,基本上只要班客唔太多,一面上車一面落車根本就輕鬆兼顧,269D呢類長線咪一樣比雙向,又唔係好見到呢度或者社區有幾唔接受喎。
nwfb1001 發表於 2022-9-13 12:17 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-13 11:34
如果本身短途客係多嘅,咁短途線都做得住,唔需要用長線,問題係而家市區流水好多都越做越霉,呢個情況之 ...

當年未有「$2」政策個時短途/流水線邊有而家咁霉,阿爺仲攬住$3.4當寶,根本就係「$2」政策擾亂晒生態平衡
覺得長途線食埋短途客冇問題嘅,一係學外國咁不論車程長短劃一價錢,$2又好、$20又好
hvshe 發表於 2022-9-13 12:24 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-9-12 23:32
仲有103,兩個方向都係

113,619九龍段表示: ⋯⋯你有咩問題

971都表示傷心
攰。。。
12Lane 發表於 2022-9-13 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2022-9-13 12:17
當年未有「$2」政策個時短途/流水線邊有而家咁霉,阿爺仲攬住$3.4當寶,根本就係「$2」政策擾亂晒生態平 ...

個「生態平衡」明顯只係有人一廂情願。
時代唔同啦,長短分工只會越來越少,死等平車Vs有車就上,明顯後者係比較吸引,比得起錢就可以搭,亦都係自由市場精神。
根本長線短搭就一直存在,有冇兩蚊都一樣,貴幾蚊長途線一直都有上,優勝劣敗,乘客已經用腳投左票,就算巴士公司都開始用月票呢類乘車模式,自己都推出埋屯元天/將軍澳分段機。
我就一直贊成更多長途路線設立雙向分段,邊個話一定要劃一收費?上車一部機,落車一部機,香港都有做緊啦,都唔明點解要講到咁複雜。
nwfb1001 發表於 2022-9-13 14:01 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-13 12:34
個「生態平衡」明顯只係有人一廂情願。
時代唔同啦,長短分工只會越來越少,死等平車Vs有車就上,明顯後 ...

幾長先? 藍田武咁搭E22由啟田落藍田站?
定叫坑口人搭A29上將轉轉車出城?

12Lane 發表於 2022-9-13 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-9-13 14:01

上面各版友都舉左唔少例子,973、106、103之類。咩野線係適合,咩野線係唔適合,呢樣咪等社會慢慢凝聚共識。唔需要喺度直接條條線攞出黎講吧。
nwfb1001 發表於 2022-9-13 14:43 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-13 14:07
上面各版友都舉左唔少例子,973、106、103之類。咩野線係適合,咩野線係唔適合,呢樣咪等社會慢慢凝聚共 ...

咁適合,咁請巴士公司快啲取消重疊短途線

雙向分段都唔使留喇
12Lane 發表於 2022-9-13 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-9-13 14:43
咁適合,咁請巴士公司快啲取消重疊短途線

雙向分段都唔使留喇

搞清楚先,呢個係你自己講嘅。

本人意見唔係取消重疊短途線。係在適當路線增加短途收費提供更多乘車選擇,減少資源浪費及乘客侯車時間。
如果連973呢類線都被歸類角色錯誤,我又好想知赤柱去西區薄扶林仲有咩車可以搭。

完。
rusf101001 發表於 2022-9-13 15:24 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-13 14:54
搞清楚先,呢個係你自己講嘅。

本人意見唔係取消重疊短途線。係在適當路線增加短途收費提供更多乘車選擇 ...

296C食296A
936收皮935全日
toyl 發表於 2022-9-13 15:29 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2022-9-13 14:01

今朝先見大豪客澤安邨上214畢架山花園落,過對面搭268C入元朗。重點係……成人正價!