hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 297 18/9 改為坑口直出
開啟左側

[路線消息] 297 18/9 改為坑口直出

jasonau 發表於 2022-9-23 16:42 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-23 16:39
我只係想知道經九龍灣比直落啟隧大概需要多幾多分鐘,我依個真係假設性問題黎既 ...

喺下下都要講數據嘅年代...
我諗你用297P由將隧口去到啟隧...同297去到九展比較下就得...
朝早睇下ETA就得, 我唔敢亂報數字...

teddybus 發表於 2022-9-23 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-23 16:06
咁其實你又有冇數據有幾多人喺寶林上98D去將轉轉297?
你都話可能班297過咗轉車站會俾寶林98D轉嚟嘅人追得 ...

你要個住天水圍嘅人拎證據?唔好玩啦
GW5878 發表於 2022-9-23 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-23 16:26
我明...你意思就係話班297過咗轉車站會俾寶林98D轉嚟嘅人追得返以前客量嘛...

所以咪想請教你呢句statem ...

等等先,我從來冇話過有或冇人/多或少人搭98D轉297出城,只係提出過有呢個方法,我都想知有幾多人咁做啊,所以煩請指出297客量下跌果位版友補返呢方面數據
jasonau 發表於 2022-9-23 17:15 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2022-9-23 17:02
等等先,我從來冇話過有或冇人/多或少人搭98D轉297出城,只係提出過有呢個方法,我都想知有幾多人咁做啊 ...

"呢班 297 隧道口上左幾多 98D 客先? 用 98D 轉 297, 嚴格上唔叫跌左寶林客"

上面果句就quote你嘅....
原來要問到咁specific....

請教「用 98D 轉 297, 嚴格上唔叫跌左寶林客」..
就當用「不嚴格」嚟睇, 當有轉車客都唔當跌客喇...
咁要有幾多個先唔算跌咗寶林客?
係咪指1個? 定100個?
請教下點定義? 有無數據?

我的確係唔知會有幾多人會咁轉..
但我由寶林人角度出發....我就話諗寶林人唔會咁轉...
你就指出「諗」係無數據, 係預設立場..
原來你又係無數據架? 但呢位坑口朋友又「提出」會有人咁轉....
我又唔知你呢個「提出」係指有定冇喇...
但你「提出」得應該係有信心有吧?但又無數據...
咁又係唔係預設立場?

如果你都無數據你又唔可以話人地張相話跌咗客量係以徧概全喇喎...
至少你又無數據證明過咗轉車站果堆吉位係俾寶林98D轉乘客坐晒..唔係興田寶達坐埋喎...
但人地交到張相至少係證明到喺將隧口係比以前少咗客....

Citcalag 發表於 2022-9-23 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-23 16:39
我只係想知道經九龍灣比直落啟隧大概需要多幾多分鐘,我依個真係假設性問題黎既 ...

如果講非繁,相差8分鐘左右

繁忙時間我唔敢講喇
poondriver 發表於 2022-9-23 17:30 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-9-23 17:02
等等先,我從來冇話過有或冇人/多或少人搭98D轉297出城,只係提出過有呢個方法,我都想知有幾多人咁做啊 ...

"而家 98D 297 路程都唔一樣 寶林上 98D 上將轉車站轉 297, 路程上比較有優勢,
咁做有咩咁出奇?"

咁樣問我仲以為你知好多人用98D轉車喎
不如你有數據就拎出來講下啦 我都想知平時有冇人坐98D特車上去轉297

不過架297出坑口坐得半滿 以前就至少坐滿企幾個
要填返條數我諗都要係轉車站上返廿幾三十人先得
SE7378 發表於 2022-9-23 17:30 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2022-9-22 21:35
尚德從來冇反對過 反而係倒轉支持296系入調

不過第一次提就比運吉ban 左了然後冇再提過 應該十幾年前既事 ...

反正將南比咗 796P,296D 不如放手一搏,改行將藍同茶果嶺。
jasonau 發表於 2022-9-23 17:33 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-9-23 16:54
你要個住天水圍嘅人拎證據?唔好玩啦

佢問我攞先架~
問我有冇98D寶林上去轉297嘅數據...
唉~我又係衰...又真係無...一話無就變咗預設立場...

我以為佢有數據在手先敢咁大大聲話人地無數據就講係預設立場架嘛...
以為佢先了解事實真相架嘛....證明寶林98D轉297嘅大有人在...
點知佢啱啱又話原來佢都係無數據...佢都想知嘅遮....
teddybus 發表於 2022-9-23 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2022-9-23 17:30
"而家 98D 297 路程都唔一樣 寶林上 98D 上將轉車站轉 297, 路程上比較有優勢,
咁做有咩咁出奇?"

可能靠興田就塞返爆架車呢
到時佢哋唔好話藍田搶將軍澳資源就得嘞!
GW5878 發表於 2022-9-23 17:51 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2022-9-23 17:15
"呢班 297 隧道口上左幾多 98D 客先? 用 98D 轉 297, 嚴格上唔叫跌左寶林客"

上面果句就quote你嘅....

「呢班 297 隧道口上左幾多 98D 客先? 用 98D 轉 297, 嚴格上唔叫跌左寶林客」
前者係一條問題,我並無表示有幾多(寶林)人選擇 98D 轉 297, 反而係想知有幾多客咁做。
後者係解讀為: 呢個數據唔應該忽視, 暗示豬扒佢張相忽視左呢點, 從而令整個客量報告無效

至於「咁要有幾多個先唔算跌咗寶林客?」
認真講, 我唔係巴士公司, 其實好難拎到確切數據,
但講普遍既做法: 搞手只求打個和, 上公路既時候客量無跌到可以當嬴, 但豬扒張相既位置明顯地係仲有一個站... 所以先話佢以偏蓋全

不過又咁講, 我就當早繁 297 跌左客
下繁明顯地比以前多客, 以搞手只求打個和心態, 其實今次改動 (唔理九巴之後係咪想拉上山然後槍 93k 呢d後話住) 至少不過不失,
就咁睇九巴應該點都唔會將 297 還原, 就算要還原最多都係平日早繁 5-9 出城方向跟舊走線行 (受影響乘客可以又用 98D 轉車大法), 其他時段就睇唔出會改返原走法