hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 297 18/9 改為坑口直出
開啟左側

[路線消息] 297 18/9 改為坑口直出

JX9097 發表於 2022-9-23 19:08 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2022-9-23 17:30
反正將南比咗 796P,296D 不如放手一搏,改行將藍同茶果嶺。

296D改行將藍茶果嶺都冇乜用
因為麗港城本身有邨巴(219X)
就算要去尖西/ 彌敦道
依家都可以坐219X出去機隧轉車(仲叫多幾飛)
應該都唔會有太多人行出去坐
jasonau 發表於 2022-9-23 19:11 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-9-23 18:43
至於你信不信, 反正我就信了

好一個完美轉身,人地就堆砌數據製造預設立場;人地就要交出數據先可以「諗」同「認為」。

自己就睇幾個post推敲堆砌,無數據就話「反正我就信了」。好一個律己以寬,待人以嚴嘅雙重標準,我最鐘意睇架喇~
ATENU135 發表於 2022-9-23 19:14 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-23 19:11
好一個完美轉身,人地就堆砌數據製造預設立場;人地就要交出數據先可以「諗」同「認為」。

自己就睇幾個 ...

放心,坑口嚟緊仲有將馬同埋298C
到時都無客就睇吓佢哋點兜~
kc_loo 發表於 2022-9-23 19:16 | 顯示全部樓層

又一個講數據年代,
未有直出線, hkitalk磚家已經話"寶林一定上105", 297一定做到縮,
真係比AI利害, 唔駛train 都可以估到未來
用5日一個鐘客量去估足7日18個鐘客量
hkitalk 人腦大數據真心利害, 佩服
SE7378 發表於 2022-9-23 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-9-23 19:08
296D改行將藍茶果嶺都冇乜用
因為麗港城本身有邨巴(219X)
就算要去尖西/ 彌敦道

296D 改行將藍當然唔係意在麗港城,而係未來茶果嶺公屋。
用將軍澳價做茶果嶺 <> 尖沙咀,比起拎麗港城條 219X 做更和味;
而且參考 290X,茶果嶺 <> 尚德可能都會有買餸同學生客。
GW5878 發表於 2022-9-23 19:40 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-23 19:11

自己就睇幾個 ...

而家我唔係唔信佢純文字, 而係唔信佢得一個point既客量報告就draw出「條線差左」既結論
但下繁報果d, 好多都好詳細寫到轉車站前係點, 轉車站係點, 坑口區又點,

剩係咁已經差好遠啦
jasonau 發表於 2022-9-23 19:45 | 顯示全部樓層

又一個講數據年代, 未有直出線, hkitalk磚家已經話"坑口直出有極大需求,寶林虧欠了坑口廿年,一有直出線就客似雲來", 真係比AI利害, 唔駛train 都可以估到未來 。

用咗兩三個月,先有98B,後有297,好不幸,用咗超過7日18個鐘客量都未見到大量坑口人上巴棄鐵直出,將轉旺場。港鐵一開,唔駛三日就搶走坑口大量巴士客;同樣渴求廿載嘅坑口直出幾時先客量報復式大爆發?

唔緊要,磚家叫我地等,等一日坑口客重回巴士懷抱。好~之後仲有298C同將馬線,客量一定大爆發。一定係,除非....(下刪一萬字,開埋兩條線之後就會不斷有人同你講)

hkitalk 人腦大數據解拆點解係都唔搭巴士真心利害, 佩服
GW5878 發表於 2022-9-23 19:47 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-23 19:03
因為其他人講咩客量補唔返,寶林幾唔方便你都係搬呢條轉車大法出嚟呀~!
我唔知你如果覺得係無嘅,但又不 ...

我認為有或冇寶林客搭98D轉297從來唔係重點, 而家只係我提出呢條問題想提出「297客量差左」果位提供埋佢欠缺既理據,而呢樣數據連我自己都唔清楚, 你就引申出咁多野, 你有冇考慮做故事作家?
GW5878 發表於 2022-9-23 19:55 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-23 19:45
又一個講數據年代, 未有直出線, hkitalk磚家已經話"坑口直出有極大需求,寶林虧欠了坑口廿年,一有直出線就 ...

唔使多, 下繁 297 加下班先再講,

雖然我唔相信全個下繁既 297 轉車站都上唔到車,
但的確見到如果個 moon ETA 話297 就到既話係有人唔搭 98D

不過又咁講
A29 應該快將加班, 之後應該會有花生食
teddybus 發表於 2022-9-23 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2022-9-23 19:45
又一個講數據年代, 未有直出線, hkitalk磚家已經話"坑口直出有極大需求,寶林虧欠了坑口廿年,一有直出線就 ...

以前就話要借寶林恰康翠
而家直出到手,仲唔反轉豬肚?
你估人哋真係同你稱兄道弟呀?