hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 297 18/9 改為坑口直出
開啟左側

[路線消息] 297 18/9 改為坑口直出

GW5878 發表於 2022-9-24 22:40 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2022-9-23 22:42
點會唔係重點呢?
「提出」話寶林搭98D客轉297果個係你...
「提出」要加埋呢條數先計客量果個又係你...

TLDR,
只係想重申一點,
一來係豬扒「提出」297跌客既立場
二來係豬扒「提出」將軍澳段既客量 (我姑且當呢班車左右窗邊客量均等)
事實上佢用果張相黎支持佢既立場係有Bug
我只係叫佢補返將隧轉車站上客量, 黎完善返佢既立場, 咁有咩問題?

不過呢, 既然豬扒都深潛左, 不如你都面對現實

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
jasonau + 1 + 10 總之我話有就有, 你話無係你要交證據.
teddybus + 1 連坑口朋友都唔撐你個轉車方法你就收檔啦.

查看全部評分

teddybus 發表於 2022-9-24 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-23 22:42
點會唔係重點呢?
「提出」話寶林搭98D客轉297果個係你...
「提出」要加埋呢條數先計客量果個又係你...

隻新記豪好明顯就針對山上人啦
你樓上個坑口板友一樣話唔認為有人98D轉297
佢咪又即刻鵪鶉上身唔出聲
GW5878 發表於 2022-9-24 22:58 | 顯示全部樓層
今日搭左轉 297
用車: RJ4212

將隧轉車站 21:10 (上2落2)
煜明苑   21:14 (落8)
明德邨   21:15 (落5)
重華路   21:17 (落13)
培成路   21:19 (落2)
厚德邨   21:21 (落2)
景林邨   21:22 (落5)
浩明苑   21:24 (無上落)
新都城二期 21:24 (落10)
寶林總站  21:25 (落2)

其他:
1) RJ4212 抵達轉車站時, 根據 ETA 下班 98D 4 分鐘後到, 而該班 98D 既前車已到寶儉樓
2) 本班車於坑口區內大致順燈
3) 本班車於寶林北路等燈左轉入佳景路時遇見 98D 右轉, 目測客量不足 10 人, 根據 ETA 為第 1 點陳述既班次

講真
如果本身厹要做死 297, 根據繁忙時間同非繁忙時間整體客量, 恐怕如意算盤打唔響, 整體上「趕客」不成又微微多左客
不過寶林區客量又唔係想像中咁差, 如果本身厹係想改為百勝角-坑口-九龍, 睇怕阻力都好大
所以, 既然比上不足比下有餘, 睇怕最大可能就係下一張 RPP 會見到扔 297 上山而殺 93K 呢D既野
JX9097 發表於 2022-9-24 23:17 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2022-9-24 22:58
今日搭左轉 297

297上山殺93K的話
首先康盛要有位安置佢
(可以將95/ 95M cut走總站個站
大家齊齊行去寶林北路上車
咁就可以吉條坑出嚟
但將馬又放邊呢?)
GW5878 發表於 2022-9-24 23:22 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-9-24 23:17
297上山殺93K的話
首先康盛要有位安置佢
(可以將95/ 95M cut走總站個站

坑呢樣野你放心, 要開線自然會變到出黎
三坑果條改為同時泊 297+將馬+296M
690 同食飯車改用雙坑
單坑就改為生坑 (E22A) + 95,95M用

再唔係, 將 296M 改為循環線, 翠林右轉用翠林路上山, 然後經馬游塘落山,
咁樣令296M 上山果D站位置會比現時更好
jasonau 發表於 2022-9-25 00:03 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-9-24 22:40
TLDR,
只係想重申一點,
一來係豬扒「提出」297跌客既立場

長你又唔睇? 駛唔駛下下同你聲音導航??
講到尾, 連坑口人都話唔相信寶林會咁轉車..
成場得你一個自吹自擂...
你有時陣腳亂到連自己都話無人咁轉...
咩叫人地話客量差就人地交數據?
得你相信轉車客係咁大影響, 就梗係你交數據啦....

水你又吹完,但論據又交唔到..
要人反證你係唔啱..
你都真係好有趣....

kc_loo 發表於 2022-9-25 00:04 | 顯示全部樓層

今晚22:44 新港中心上296D,  23:22 轉車站等了12分鐘上297, 23:27 煜明苑落車
趣事:

1. 有個呀姐係我上果架297前門落車, 係咁衡去前面架98D

2. 隔離有個呀婆得98 等度係咁鬧
GW5878 發表於 2022-9-25 00:04 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-25 00:03
講到尾, 連坑口人都話唔相信寶林會咁轉車..
成場得你一個自吹自擂...
你有時陣腳亂到連自己都話無人咁轉. ...

要交證據既唔係應該由指證297早繁客量跌左果位豬扒去提出? 你都幾搞笑
jasonau 發表於 2022-9-25 00:11 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-9-25 00:04
要交證據既唔係應該由指證297早繁客量跌左果位豬扒去提出? 你都幾搞笑

都叫你唔好長就唔睇架啦...咪答咗你喇...

再講一次...
無人相信隧道轉車客會填返之前客量呀..
得你一個係咁諗喳....
連你諗的都交唔到數據反而要人交....
你要證明就梗係你去搵數據!
話你殺咗人...要你自己證明清白呀?
唔係控方搵證據入你罪....

會唔會係你先最好笑???

jasonau 發表於 2022-9-25 00:13 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2022-9-24 22:58
今日搭左轉 297

原來以前寶林星期六晚都落得17個咁大把唔夠廿個...
你呢個寶林無走客的理論又係點走出嚟??

呢次係你話「趕客」不成喇掛...
學你咁講....提出果個就俾數據嚟....
睇下以前星期六晚寶林茵怡、寶儉樓, 欣景路加埋景林點落唔到廿個??