hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 297 18/9 改為坑口直出
開啟左側

[路線消息] 297 18/9 改為坑口直出

GW5878 發表於 2022-9-25 00:14 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2022-9-25 00:11
都叫你唔好長就唔睇架啦...咪答咗你喇...

再講一次...

297正式改道之前夠好多人相信/估/認為297會全方位跌客跌到好難睇, 又話倒走哂寶林客
乜多人相信/估/認為某件事,就可以當呢樣野係事實架咩?
怨我直言, 如果冇相關客量報告, 呢D野全部都只係吹水

GW5878 發表於 2022-9-25 00:18 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-25 00:13
原來以前寶林星期六晚都落得17個咁大把唔夠廿個...
你呢個寶林無走客的理論又係點走出嚟??

我無話寶林無走客喎,
只係話「整體客量微微多左」/「寶林客量唔係想像中咁差」

而家係咪興玩無中生有?
jasonau 發表於 2022-9-25 00:19 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-9-25 00:18
我無話寶林無走客喎,
只係話「整體客量微微多左」/「寶林客量唔係想像中咁差」

我中文又唔好喇...
我唔知咩叫「趕客」不成.....
GW5878 發表於 2022-9-25 00:21 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2022-9-25 00:19
我中文又唔好喇...
我唔知咩叫「趕客」不成.....

即係咁,果度既「趕客」意思係伴隨厹想「整死條線」
即係條件係整體客量有明顯跌先成立,但 So far 我唔見呢件事有發生。

不過你戴有色眼鏡就隨得你
jasonau 發表於 2022-9-25 00:22 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-9-25 00:14
297正式改道之前夠好多人相信/估/認為297會全方位跌客跌到好難睇, 又話倒走哂寶林客
乜多人相信/估/認為某 ...

所以我一路都話有人提出將隧有寶林98D轉297轉車客係唔可以當事實...
叫提出果個人俾相關客量報告....佢又一路都交出...又話巴士公司先有....

GW5878 發表於 2022-9-25 00:24 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-9-25 00:22
所以我一路都話有人提出將隧有寶林98D轉297轉交客係唔可以當事實...
叫提出果個人俾相關客量報告....佢又 ...

咁呢個數據就應該要留返指出早繁客量跌左果位豬扒去提供,如果唔係討論都係冇意思

拿, 我就冇評論過早繁客量既
jasonau 發表於 2022-9-25 00:25 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2022-9-25 00:21
即係條件係整體客量有明顯跌先成立,但 So far 我唔 ...

你意思即係無趕客?
以前寶林客喺返晒度?
你自定「趕客」的意思就人人都要明...
唔明就係有色眼鏡...

原來個世界係圍住你嚟轉.....
唔怪得你講乜都唔駛交數據...人地就要....
jasonau 發表於 2022-9-25 00:27 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-9-25 00:24
咁呢個數據就應該要留返指出早繁客量跌左果位豬扒去提供,如果唔係討論都係冇意思

拿, 我就冇評論過早繁 ...

明明係你話提出果個要交數據...

話要加埋轉車客數量果個又係你....
咁咪你交數據囉...咩叫人交遮....
人地咪可以加返上去囉...點解你係都要逼人交?
你係睇唔明定點遮?世界又要圍住你轉?
kc_loo 發表於 2022-9-25 00:29 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-9-25 00:21
即係條件係整體客量有明顯跌先成立,但 So far 我唔 ...

唔需要同佢講咁多, 一個人有佢既偏向, 就自己搵好多理由, 對自己有利既point 去"麻醉" 自己
佢一箱情願坑口一向硬食, 直出直入, 唔出唔入坑口人有就有, 無就無,
事實係雖然297 唔係起半死為半生, 但起碼唔係寶林無哂, 坑口又無補充
之前趕坑口, 而家趕寶林, 一定係事實

我頭先等297 已經走4架98D, 亦真係見有"叻人" 轉, 呢個方法真係唔Work?
98D轉297係唔多成立, 但調轉其實都OK

GW5878 發表於 2022-9-25 00:29 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2022-9-25 00:25
你意思即係無趕客?
以前寶林客喺返晒度?
你自定「趕客」的意思就人人都要明...

唔怪得你自己都話自己中文唔好啦, 我睇多次#553, 我係寫「整體上「趕客」不成又微微多左客
「整體」係應該要包埋今次改動所有改變左既地方, 即係寶林+坑口
你就解讀為整體=寶林only

而事實上今次改動可以對坑口都有不利喎,
例如回程富寧明明門口有站變左過馬路, 呢d就唔係整體既一部分?