hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港島東4寶回程所見(686/933/976/989)
開啟左側

港島東4寶回程所見(686/933/976/989)

巴士的膠 發表於 2022-9-15 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2022-9-15 14:32
986應該會得顯徑、但失沙博乙
686本身啲忠實乘客都係沙博乙為主,佢哋而家坐住塞東隧,其實算舒服,塞埋 ...

沙乙博當然係東隧塞埋都快,但要搓勻應我係
986顯田+六美:六美做緊989尾站轉986尾站無分別,但顯田由兜沙乙博變兜六美換行西隧應該係一樣。
989沙市至火炭兜少咗可以吸返多少少客。
剩返最近大老山嘅沙乙博應該考慮682B合併兼港島段縮去西灣河減價至686水平,新線可以由新田圍開,經秦石、乙明、博康、水泉澳、廣善街。近河邊嘅河畔、富豪都轉俾982C。
bennyho1004 發表於 2022-9-16 10:31 | 顯示全部樓層
933好快會唔經中環
686 rdp講左會變986
不過989如果想再做大可以分拆成
一條沙市上青沙
另一條顯徑開經美林上青沙
咁986可以上到水泉澳學287x行
1234567 發表於 2022-9-16 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-9-16 10:31
933好快會唔經中環
686 rdp講左會變986
不過989如果想再做大可以分拆成

你又知933好快唔經中環?
 樓主| ky927 發表於 2022-9-16 14:58 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-9-15 22:27
沙乙博當然係東隧塞埋都快,但要搓勻應我係
986顯田+六美:六美做緊989尾站轉986尾站無分別,但顯田由兜 ...

其實上下繁計,只可以維持682經東隧,都仲要係純粹維持東隧有服務咁解;大部分班次/路線上下繁應該用西隧。

呢個星期初放工時候由柴灣經東廊走,東邊入隧道條龍尾係筲箕灣。太誇張。

有時就算睇表沙乙博塞埋東隧大隧都比西隧快,但個觀感好重要,你一直行唔塞用45分鐘,同你勁塞行45分鐘,個感受都會覺得塞得好漫長。
bennyho1004 發表於 2022-9-16 16:28 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2022-9-16 13:15
你又知933好快唔經中環?

我意思係以呢個客量屎水會好快改
反而應該開多條933a學930行做葵涌

kay 發表於 2022-9-17 08:28 | 顯示全部樓層
去年差唔多時間先玩競猜4選1
結果選任何一條都唔中
假如基本因素無變
4選1應該都係無一條中

近排城巴投左D線返黎
唔計50M本身都全日
有好待遇只係78X 79X
拆完都有好待遇就20A 22M
下條要買都買56A
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-17 11:59 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-15 17:31
大圍開,兩班686,兩班986有冇得諗

686個定位本身都難搞
單靠秦石同沙乙客量本身都可能夠玩幾班車
但同一時間又有982C+682B
與期開返686
加多班俾982C好過
係差在價錢牌問題

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
sq285 發表於 2022-9-17 12:02 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-17 11:59
686個定位本身都難搞
單靠秦石同沙乙客量本身都可能夠玩幾班車
但同一時間又有982C+682B

價錢牌係大問題,所以咪話各兩班做住先
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
psypericarp 發表於 2022-9-17 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
港島要減班既線相對少左,加車都係去左屯門皇后山,沙田線算啦,依家去程唔好再改,d 客都幾穩定,非繁如果攪成30分鐘都離唔開沙田,坐鐵過海都差唔多到,反而回程客量686/682B/ 989都唔算太好,或者都可以唸唸!933 要加車,隨時柴小要再嘔車出來,唔該唔好又攪2/82 個d 啦 (特別係82)
Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-17 12:14 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-17 12:02
價錢牌係大問題,所以咪話各兩班做住先

正路屍水肯做既
咁982C其實大可以係乙明村加返分段
停埋秦石+新翠上路
3+2總好過1+2+2
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過