hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討九巴49X永久改行大河道北可行性
開啟左側

[其他] 探討九巴49X永久改行大河道北可行性

HB00610 發表於 2022-9-17 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2022-9-17 15:19
檢討燈陣,寫信去td,機電署,tcu把啦!係到講無用,特工係到睇,都改善唔到乜 ...

其實喺度得個講字冇用嘅建議唔少

但係我係想指出一個問題,其實有時解決問題唔一定係要整走線,而係解決一D有問題嘅燈位

近年俾燈陣玩殘嘅巴士線/路段/地區,一定遠遠不止一條49X,一個蕙荃路
天空之神 發表於 2022-9-17 15:31 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-17 15:02
其實係要檢討嗰度D燈陣,究竟係唔係每一條路都需要咁多燈位,香港而家好多地方塞車比以前嚴重/路面交通車 ...

咁有咁多路口咁多車就係要咁多支燈

如果唔係下下圓形地乾手淨腳啦
.
noname617 發表於 2022-9-17 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-9-17 15:31

我估佢講大河道堆燈陣,但惠荃路好明顯睇唔到邊支燈無謂?你較短d紅燈,又被人插阿婆過切馬路
sq285 發表於 2022-9-17 15:39 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2022-9-17 15:18
兜大圈去青沙,係特快落葵涌道,葵芳大窩口!如果你認為行城隧,梨木樹落去大窩口,咁講完唔洗爭論,開多 ...

吹水之前自己坐一次先?

沙田市中心-城隧-梨木樹-葵芳/荃灣依家各自大約20分鐘左右
開條沙田市中心-青沙-葵芳-荃灣全日線,除咗攬炒城隧之外又唔會快咗,咪玩啦

沙田市中心-城隧-荃灣特快依家481A咪做緊囉
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
HB00610 發表於 2022-9-17 15:41 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-9-17 15:31

其實太繁忙就係要諗辦法搵D車避或者加多D同步行到的方向,而唔係let it happen之後由佢爆鑊

多車要燈係一個問題,但係唔係代表可以玩到等一盞燈郁下同你玩到少車都搭的士跳七次錶都過唔到係應份呢?

不過我都知講到同步呢個問題,自然會有人講孭仔燈睇錯問題😹
HB00610 發表於 2022-9-17 15:43 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2022-9-17 15:35
我估佢講大河道堆燈陣,但惠荃路好明顯睇唔到邊支燈無謂?你較短d紅燈,又被人插阿婆過切馬路 ...

其實較返方向順唔駛燈燈食已經好好多,49X個問題係去到嗰D位幾乎燈燈都要食到飽
noname617 發表於 2022-9-17 16:13 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-17 15:39
吹水之前自己坐一次先?

沙田市中心-城隧-梨木樹-葵芳/荃灣依家各自大約20分鐘左右

又係沙市荃灣客大曬,係的!咁使乜講姐,你根本都唔理廣黃,愉翠,愉田。
sq285 發表於 2022-9-17 16:23 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2022-9-17 16:13
又係沙市荃灣客大曬,係的!咁使乜講姐,你根本都唔理廣黃,愉翠,愉田。 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-725976-1-1.html

十年前我有提過點攪,當然依家又開咗其他線,249X又唔取消得,可以再諗吓點攪

最難攪嘅係一係要水泉澳收貴一級
一係廣黃愉田同埋青衣收低一級
咁都唔會有任何誘因去做了
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
HS1588 發表於 2022-9-17 16:54 | 顯示全部樓層
沙田方向有得諗上橋
青衣方向蕙荃 / 眾安街班班車幾乎都有短途客, 同埋落橋連大河道都停唔到
ricky 發表於 2022-9-17 17:30 | 顯示全部樓層

如果49X改行大河道北,只停大河道北的荃灣站,對青衣乘客有利。跟40P咁行無死啦。
前荃葵青區居民