hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

dubbies 發表於 2022-9-23 17:15 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-9-23 16:03
青沙真係咁好用, 新東西九皇牌全日線就唔會一條都未掂啦, 連想全日改既風聲都無~
想谷高青沙, 睇下將轉而 ...

成日覺得正苦出左青沙唔係咁多貨車行,就想拉走獅隧D巴士行
又唔諗下青沙接駁昂船洲同葵通東涌先係王道
S3bl430 發表於 2022-9-23 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2022-9-23 17:15
成日覺得正苦出左青沙唔係咁多貨車行,就想拉走獅隧D巴士行
又唔諗下青沙接駁昂船洲同葵通東涌先係王道
...

衰d咁講,城隧部份路線行青沙會比較好,尤其是北區線和47A等疏車線,荃灣改跟290系走線,至少大部客因此唔駛轉車
sq285 發表於 2022-9-23 17:22 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-23 17:18
衰d咁講,城隧部份路線行青沙會比較好,尤其是北區線和47A等疏車線

咁佢揀左用47X拆條線做水泉澳入城隧網絡,冇得抽返出嚟喎
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
271_N271 發表於 2022-9-24 03:53 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-23 11:26
唔怕兜既散客都係自己主線身上攞返
中間流水執既亦係少數
咁就要架車山長水遠入埋大埔其實一樣有成本

同意後段,如果73/74系拆一條做埔北、白石角
其實真係反唔落

而家本身班客慢咗
其他area嘅人又會話「點解白石角都有車但我冇」
Ravenclaw 發表於 2022-9-24 05:10 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-9-23 16:03
青沙真係咁好用, 新東西九皇牌全日線就唔會一條都未掂啦, 連想全日改既風聲都無~
想谷高青沙, 睇下將轉而 ...

好難,同以前獅隧線轉城隧線果鑊唔同,九龍西果堆線獅隧線有太多位唔用獅隧做太慢什至做唔到咁濟,例如新田圍,九龍塘,世界花園,石硤尾,歌和老街,變相好難直接搬九龍西獅隧線上青沙…
Waiyin12 發表於 2022-9-25 04:43 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-9-23 07:27
有興趣了解72X是否7區蝕得最勁一條?

如果呢條線不蝕錢,九巴應該不會視佢為眼中釘 ...

本身大埔中心、廣福道唔近大埔墟站
旺角東部(The Forest / 染布房街一帶)亦唔近旺角東站,去亞皆老街/窩打老道都係合理步程
仲有九龍塘會、九龍醫院

呢堆位 72X 同 271 都做緊;假設旺中客過到比 272X,無倒落地底/比紅小,陰乾 72X, 旺角東部嘅客去搭 271, 已經位位收貴一蚊
天空之神 發表於 2022-9-25 06:27 | 顯示全部樓層

其實 72X 已經快過 272X 去到旺角

272X 兜埋白石角之後,會唔會連去大角咀都輸埋比 72X

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 4 + 10 shu.... 靜啦!唔好咁快踢爆人

查看全部評分

.
天空之神 發表於 2022-9-25 06:31 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-23 17:18
衰d咁講,城隧部份路線行青沙會比較好,尤其是北區線和47A等疏車線,荃灣改跟290系走線,至少大部客因此唔 ...

其實唔計城隧轉乘
最應該轉果條叫 46S
青沙出葵涌,城隧返沙田既大迴環路線

另一條係 278X 青沙出之後,由葵芳一直掃到上荃灣
無人會係上水轉城隧線返屯門元朗天水圍

.
dennis28a 發表於 2022-9-25 07:50 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-9-23 16:53
咁鬼叫793賭贏左咩......但問題在於九記咁玩, 無793賭贏既條件咁大呢
起碼793既賭注係一個大工商區, 而且 ...

邊個話 793 賭贏左?
連橙巴自己都開始發現自己班次不穩到趕緊客走。
793 自身都要加返車先搞得掂兩繁延長康城同加兜九龍灣。

就算九龍灣真係載多左客,但整體只係叫平手,
帳面上計埋 795X 輸到入緊肉。
GK3258 發表於 2022-9-25 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-9-25 07:50
邊個話 793 賭贏左?
連橙巴自己都開始發現自己班次不穩到趕緊客走。
793 自身都要加返車先搞得掂兩繁延長 ...

條數唔係咁計,九龍灣多左嘅客大部分都係新客,795X穩步增長,價錢牌高左,你話客量除巴士未必係多,但收入係肯定多左,客量係整體增長,呢個先係對屎水黎講最重要。