hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

brianso198 發表於 2022-9-25 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2022-9-25 09:08
條數唔係咁計,九龍灣多左嘅客大部分都係新客,795X穩步增長,價錢牌高左,你話客量除巴士未必係多,但收 ...

問題係睇埋795X成件事變咗好尷尬,尤其聽講795X輸得幾甘下,仲要793賺返嚟嘔突

只睇793佢係贏咗,但埋單佢要比方案要用更多車做先可以維持返基本班次嘅話,尷尬囉
fatpear 發表於 2022-9-25 09:53 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-9-25 07:50
邊個話 793 賭贏左?
連橙巴自己都開始發現自己班次不穩到趕緊客走。
793 自身都要加返車先搞得掂兩繁延長 ...

一路都係得嗰位人兄講
由Day1開始已經係講緊屎水掉多10+車落去有無可能回到本之餘會唔會倒蝕到入肉,
講緊原本796C條數都唔係特別好,要賺多10+車嘅成本番嚟要幾多新客先夠?
結果咪就係793同以前796C比大致上打和(客量上793比796C應該多咗,始終九龍灣兩繁客唔少,cover到深旺流失嘅部份客,但條線長咗咁多成本亦比以前高),
至於795X咪一如所料蝕到趴喺度,基本上完全吸唔到荔枝角工商區客,彌敦道客亦明顯無多到夠回本,長期都仲係難得坐得滿窗口位已經要拍手掌,
成盤數明顯比以前爛一大截,咁叫賭贏
kitarolo 發表於 2022-9-25 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-9-25 06:31

另一條係 278X 青沙出之後,由葵芳一直掃到
上荃灣 無人會係上水轉城隧線返屯門元朗天水圍

的確月票客都唔會北區經278X城隧
轉車去屯元天,問題係一堆4*X轉乘用者
並唔少,即使278X改行青沙甚至去到荃葵
設BBI與原收費相同,轉車地點都唔容易處理。

仲有以九汽性格,去得青沙就會按里數收到最貴。
psypericarp 發表於 2022-9-25 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2022-9-25 10:53
的確月票客都唔會北區經278X城隧
轉車去屯元天,問題係一堆4*X轉乘用者
並唔少,即使278X改行青沙甚至去到荃 ...

最慘係如果轉走梨木樹,九公要搵額外資源serve 班客,特別係早繁同假日,出左城隧之後個幾個站隨時上番20-30人,48X 一架頂唔到幾多
S3bl430 發表於 2022-9-25 11:47 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2022-9-25 11:45
最慘係如果轉走梨木樹,九公要搵額外資源serve 班客,特別係早繁同假日,出左城隧之後個幾個站隨時上番20 ...

咁仲有36和73X既...
錯字連篇
neoplan720p 發表於 2022-9-25 11:52 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2022-9-25 09:08
條數唔係咁計,九龍灣多左嘅客大部分都係新客,795X穩步增長,價錢牌高左,你話客量除巴士未必係多,但收 ...

盈利(Profit) = 收入(Revenue)- 成本(Cost / Expenditure)

796C -> 793 + 795個case係,收入增加,但成本都同時增加。
咁盈利會點變化,就睇收入同成本既增幅有幾大分別。

而家就係話,收入係多左,但根本唔夠cover 因為要加10部車而需要增加既成本。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
psypericarp 發表於 2022-9-25 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-25 11:47
咁仲有36和73X既...

係喎,你啱,仲有73X 幫拖,36就算吧啦!不過梨木樹既人真係好鍾意坐城隧線落荃灣,呢段係賺突,278X 轉去行青沙可以試下先開繁時加車行,好似240X咁,不過九公肯唔肯加車俾北區線係另一件事
ATENU135 發表於 2022-9-25 12:14 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-9-25 11:52
盈利(Profit) = 收入(Revenue)- 成本(Cost / Expenditure)

796C -> 793 + 795個case係,收入增加 ...

我諗如果新巴純粹想霸quota + 安置紅隧線cut出嚟嘅車
咁佢又唔會太多care成本嘅
我諗只有收入有多佢都唔會太介意
反正而家都蝕到入肉啦
再蝕多啲有咩所謂
da93 發表於 2022-9-25 13:51 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-23 16:20
青沙暫時最好用果段係話海線和荔枝角返新界東
青沙線有幾條隱形繁忙線線王,例如980X,982X,只係佢地唔停 ...

係根本冇需要用青沙轉乘

去青衣嘅,我用番73x/49x,去油尖旺嘅,我繼續用72x/271

過海嘅青沙又幫唔到手。

大埔葵青兩個區議會都有提過青沙線,只係九巴唔睬人啫
da93 發表於 2022-9-25 13:55 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-9-23 16:45
嗯~

如果286X已經係皇牌線, 而且以班次+客量做綜合評估, 我倒也有點失望~

272E太貴,同埋走線太核凸,攪到一直就算嗌272E全日大家都好有顧忌