hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

YellowWorksheet 發表於 2022-10-4 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-10-3 23:53
凱婷講乜你就信,有腦就用啦(冇就幫唔到)。我一向都反對白石角偷大埔資源,但係我唔會用72X同272X行車 ...

好明顯我就唔信啦,只係話俾啲仲係未清醒嘅人知,快咩過72X,啲人仲撐厹就死得啦,成日係度話咩將埔線唔應該俾對家,唔引入對家而家咪搞成咁囉!
0q9w8e 發表於 2022-10-4 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-10-4 15:25
好明顯我就唔信啦,只係話俾啲仲係未清醒嘅人知,快咩過72X,啲人仲撐厹就死得啦,成日係度話咩將埔線唔 ...

可能富蝶油塘會俾對家呢
YY487 發表於 2022-10-4 17:14 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-4 18:13 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-10-4 17:14
NR501 907B 太和直出都唔夠客

唔夠客,但可以連僅餘嘅都趕得走架嘛

莫講話東鐵過海,過往十幾年,由冇70開始講起,有邊次唔係搵太和運頭塘黎減?
BlackBird 發表於 2022-10-4 18:15 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-10-3 23:27
272X慢過72X係正常、合理,就等如74A慢過74X一樣,你會唔會因為74A慢過74X而話厹搵大埔笨?搞清楚,272X ...

當初為左搞272X全日,係要抽72X車減72X班,呢啲唔係搵笨係乜嘢?更加唔好提最原始方案係72X成條變272X
唔好覺得無人記得當初方案係D咩垃圾嚟
P960早日摺線
da93 發表於 2022-10-4 18:20 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-10-4 18:15
當初為左搞272X全日,係要抽72X車減72X班,呢啲唔係搵笨係乜嘢?更加唔好提最原始方案係72X成條變272X
唔 ...

就算最原始方案都冇而家咁曳

雖然計過條數,我係理解點解九巴咁做,但亦都不能苟同
toby_tl10 發表於 2022-10-4 18:35 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2022-10-4 18:15
唔 ...

72X成條變272X咪一早ban咗囉,仲攞出嚟講做乜?

272X全日係72X減班嘅藉口唔係原因,所以272X慢過72X係一個irrelevant fact。你睇下沙田區連環減班,有幾條一年減咗兩次,唔使開「搵笨線」都減到。如果運吉同厹下定決心要郁72X,唔需要任何藉口都得。272X全唔全日,甚至存唔存在,係irrelevant。

你覺得被搵笨,係因為你相信咗272X全日係72X減班嘅補償。只要你唔信呢個謊言,你就唔會覺得俾人搵笨,你只會覺得俾人當街打劫。72X減班係因為厹當大埔乘客係狗、係乞衣,同272X無關

To infinity... and beyond
S3bl430 發表於 2022-10-5 22:19 | 顯示全部樓層
剛剛在晚上9點在青沙見到272X,車上得10多個客,上左一個大埔客
並且和900差不多時間聯合到站

看來大部份72X客都無中計

錯字連篇
dubbies 發表於 2022-10-6 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層
幾十年習慣 同時收工車架272x都唔少人中計過 亞皆老街唔好生意
10598C 發表於 2022-10-6 03:43 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-10-5 22:19
剛剛在晚上9點在青沙見到272X,車上得10多個客,上左一個大埔客
並且和900差不多時間聯合到站

網上片段所見,72X 旺角道上車右轉洗衣街再左轉亞皆老街東行一路暢順已經贏 272X 唔少
與此同時 272X 仲塞緊洗衣街右轉亞皆老街西行

而家唔單止係白石角問題,而係單單行青沙都已經慢過行獅隧嘅 72X

唯一好處大概係大角嘴終於有快車來往大埔(計到盡就係亞皆老街以南以及太子唔需要行去旺角道搭車)
但最實際其實真係 272E 全日(或者 272X 繞經白石角同長深荔賣大包唔搶錢
相反諗緊九巴係咪因為有 79X 青沙直落大角嘴旺角而將 272X 全日