hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

castanopsis 發表於 2022-10-29 22:26 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2022-10-29 10:52
講到成件事係「搬」會唔會睇得太簡單
前面已經個個講到改建轉車站難處
仲未計有啲組合明顯見到你想同時飛 ...

你指乜嘢難處?工程上?政治上?
272X呢種玩法,擺到明搵大埔笨
如果肯跟樓上話齋,玩白石角轉車站,至少大家都有得益

castanopsis 發表於 2022-10-29 22:29 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-29 14:20
有晒既定目的嘅真係好無謂,已經唔想回佢

哈你真係,理虧潛水都講到好似我錯咁
咁你上面話白石角轉車站無用呀嘛
我舉啲實際例子出來,你又話有既定目的
你玩曬啦
da93 發表於 2022-10-30 02:31 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-10-29 22:29
哈你真係,理虧潛水都講到好似我錯咁
咁你上面話白石角轉車站無用呀嘛
我舉啲實際例子出來,你又話有既定 ...

就用你講果條大埔經葵芳去荃灣嘅巴士線黎講,先唔討論佢用唔用太和走,你用得青沙嘅,青沙咪可以轉270B,根本就唔駛另外再搵個轉車站去做。

又用你講果個樂富嘅窿黎講,北區嘅,277x/277E晌大老山轉75x,本身就行梗,咁白石角轉車站我要黎做乜先?係咪停得白石角就唔駛停大老山丫,總唔會係咁。

到頭來,最真真正正架床疊屋嘅,就係呢堆所謂轉車站。

da93 發表於 2022-10-30 02:43 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-10-29 22:26
你指乜嘢難處?工程上?政治上?
272X呢種玩法,擺到明搵大埔笨
如果肯跟樓上話齋,玩白石角轉車站,至少 ...

工程同政治上都有難處

第一:

1999年政府公佈吐露港擴闊至每邊4線行車時,當時預設流量係每小時4200架次,而規劃上假設係足夠應付到2011年大埔及北區嘅交通需要,呢d野你可以搵番當時政府嘅新聞公告,而去到2015年後,基本上已經over晒。2020年大埔區議會要求政府研究新公路網,當時成份議程嘅原稿仲晌我度,而你上番區議會網站,亦可以睇到運輸署晌2020年交俾區議會嘅數據,當中包含到粉嶺公路,大埔公路沙田段,吐露港公路,沙田區四條行車隧道嘅流量數據。

條路咁嘅樣,你覺得可以點起轉車站?甚至乎去到有白石角站,做好條272A隨時仲實際。粉嶺公路都仲可以借擴建搵空間俾佢塞件咁嘅野,吐露港公路,莫講轉車站,連巴士綫都set唔成,分別就晌呢度。

去到2021年,愛國者治港,你睇番當時建制出黎選新界東南,佢地嘅競選政綱?

第二:

政治上而家無人問責,當日力推粉嶺公路轉車站嘅係咩人?而家做梗乜?如果再力推一個咁嘅倒模出黎,浪費納稅人金錢嘅罪名同臨尾香冇分別,你俾而家呢班安然做埋餘下呢年任期然後各散東西啦好嗎?

如果係一個文明嘅體制,卓慧思都可以因為一份財政預算案引發政治風波令佢下台,好多野唔係你諗得咁簡單。

castanopsis 發表於 2022-10-30 11:15 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-30 02:31
就用你講果條大埔經葵芳去荃灣嘅巴士線黎講,先唔討論佢用唔用太和走,你用得青沙嘅,青沙咪可以轉270B, ...

其實不如換個角度
撫心自問,係咪個個區都開得齊 大隧/獅隧/城隧/青沙 四組線?
根本除咗 華明上水 同 大中廣福 之外,根本無一區開得齊
對你無用,唔代表對其他人無用

然後你兩個例子
留意73X生仔我無指明行青沙定城隧
但無論如何,重點係太和頂盡開一條直出線
如果有方法俾班客直出公路,白石角轉返 大隧/獅隧/城隧線,效果會好好多
運頭塘/聯和墟/汀角路/皇后山呢啲區,situation都類近

樂富個例子,留意我講百和路沿線,佢地無大隧線
再要駁多程273A就真係乜嘢吸引力都無
castanopsis 發表於 2022-10-30 11:40 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-30 02:43
工程同政治上都有難處

第一:

工程問題,有啲嘢事在人為
有錯請指正,但以我理解,白石角站都係打算將條東鐵路軌推入去偷位開
如果有心既我又唔認為工程上有好大難度
反而係政府向來唔肯花錢俾巴士相關基建,先係問題所在

當然我都覺得白石角轉車站絕對唔係最逼切
巴士專線,絕對逼切過轉車站好多

至於政治問題
粉嶺轉車站本身plan咗要拆
所以無論如何,都已經係浪費納稅人金錢既大白象
如果拆完之後擺返喺白石角,點睇都好過拆完之後原區重置

YY487 發表於 2022-10-30 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-10-30 12:17 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-10-30 11:50
咁而家離火車站遠兼好多人搭巴士嘅區,即係富亨富善大埔中心大埔墟廣福
俾你整慢咗條線之後有咩得益? ...

最大好處當然係推曬白石角科學園啲客去轉車海
取代272X呢類,大埔兜白石角既畸胎

而其實可以用呢個機會
建構返一個新東線網絡出來,例如——
富蝶富亨富善 直出,直插沙市大圍
73A拆特快線做返好 廣黃一城<>大埔

宜家呢類線唔會夠客,但如果做埋轉車客,就有得玩

咁當然,吐公無啦啦要停站,點都係唔開胃
但個vision本身係有一定好處,值唔值得就自己衡量

da93 發表於 2022-10-30 13:11 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-10-30 11:15
其實不如換個角度
撫心自問,係咪個個區都開得齊 大隧/獅隧/城隧/青沙 四組線?
根本除咗 華明上水 同 大 ...

明明你原文就寫梗大埔經青沙,葵芳去荃灣

咁你北區開條行百和路嘅大隧線都得架,成本仲低添,人口上你北區仲有得繼續上添。

講真,粉嶺公路果個,佢拆,係佢嘅事,我冇需要將個錯誤再做多次
da93 發表於 2022-10-30 13:15 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-10-30 11:40
工程問題,有啲嘢事在人為
有錯請指正,但以我理解,白石角站都係打算將條東鐵路軌推入去偷位開
如果有心 ...

調轉,你政府都要收番教大運動場撻地先有空間做你講嘅野啦,即係公路也好火車也好,根本就冇位起。
巴士綫個問題上過會,轉車站亦都唔係冇講過,但根本晌客觀環境下就做唔成。

晌一條車流超負荷嘅路上黎攪轉車站,必然引發嘅問題係更影響條路個流量