hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

da93 發表於 2022-10-30 13:16 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-10-30 12:17
最大好處當然係推曬白石角科學園啲客去轉車海
取代272X呢類,大埔兜白石角既畸胎

就係話俾你聽,唔值囉

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
YY487 + 4 + 10 簡而精

查看全部評分

da93 發表於 2022-10-30 13:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-10-30 12:17
最大好處當然係推曬白石角科學園啲客去轉車海
取代272X呢類,大埔兜白石角既畸胎

如果我借得舊咁嘅野去等73A改路,我不如去搭小巴?

而且,政治上、切身利益上,白石角居民亦唔會因為你多左個轉車站而放棄佢手頭上嘅野
ksmbh 發表於 2022-10-30 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
富亨 富善整到快線出吐公,點都搶到部分K17客。
da93 發表於 2022-10-30 15:29 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2022-10-30 14:40
富亨 富善整到快線出吐公,點都搶到部分K17客。

我成日話架,富蝶富亨富善新興直出公路,然後兜白石角囉

唔駛大中大埔墟果d車再兜

K17客搶唔到架啦,你由佢啦
Steven_BUS 發表於 2022-10-30 23:10 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-30 15:29

唔駛大中大埔墟果d車再兜

我想九巴除左74F之外, 都唔識用完善路出吐露港
因為九巴要考慮另一邊方向長線短用, 點都要去廣福邨陪塞埋站,
最多學307p咁, 行南運路, 不過宜家南運路大埔中心百佳好塞車
da93 發表於 2022-10-31 01:37 | 顯示全部樓層
Steven_BUS 發表於 2022-10-30 23:10
我想九巴除左74F之外, 都唔識用完善路出吐露港
因為九巴要考慮另一邊方向長線短用, 點都要去廣福邨陪塞埋 ...

冇架,當你一架車由太和(或林村/大窩西)開,經太和路吉之島,再出完善路去公路,就算要兜白石角都好,總行車時間上唔會輸過你兜昌運兜廣福道。

反而d人會更加識得用一田條橋駁番去大中,寶湖。

不過而家九仔策劃路線呢班人仲係停留晌一架巴士要兜晒咁多條邨咁多條街d人先識得搭嘅思維,咁你有咩講啫?

咪造就出907D果d自己提案但連自己都縮沙嘅笑話囉。

至於大百佳塞車個問題,老實講,廿幾年前推d線出大百佳嘅時候,的確南運路係車都唔多架

da93 發表於 2022-10-31 01:52 | 顯示全部樓層

仲有,真係唔好係咪都講乜野事在人為,有d野係唔得就唔得,麻煩保留番份政策理性丫。

昨日話我潛水果位,亦想你明白,凡事去得太盡,緣份必然早盡呢個道理。
castanopsis 發表於 2022-10-31 07:57 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-30 13:11
明明你原文就寫梗大埔經青沙,葵芳去荃灣

咁你北區開條行百和路嘅大隧線都得架,成本仲低添,人口上你北 ...

我原文係俾咗城隧線同青沙兩個option
直接quote返出來:
73X絕對可以生仔俾太和直出
一係直接拆林村河南北,北面太和直出
一係架床疊屋,拆條富蝶>大中>太和>青沙>葵興芳>荃市,咁就連帶大中有直車去葵興芳

然後費時分開四五個帖覆
一次過copy曬你啲重點落來

講真,粉嶺公路果個,佢拆,係佢嘅事,我冇需要將個錯誤再做多次
而且,政治上、切身利益上,白石角居民亦唔會因為你多左個轉車站而放棄佢手頭上嘅野

如果按政府現有計劃,係會拆完之後原址重建
最低限度,如果重建既時候擺白石角,點睇都有用過擺粉嶺公路啦係咪?

與此同時,白石角起轉車站,唔代表條條線都要停
至少74X/73X兩條車海線我覺得無需要停

白石角有無牙力攬住現有堆線
就好視乎272X客量係點啦
居民角度,如果樓下堆線下下都係30-60分鐘一班,行出去點計都有著數

新興直出然後兜白石角,車程未同宜家一樣攞
就算唔講白石角轉車站,點解唔直接拉72X入去?

調轉,你政府都要收番教大運動場撻地先有空間做你講嘅野啦,即係公路也好火車也好,根本就冇位起。
巴士綫個問題上過會,轉車站亦都唔係冇講過,但根本晌客觀環境下就做唔成。
晌一條車流超負荷嘅路上黎攪轉車站,必然引發嘅問題係更影響條路個流量

我意思正正就係
既然可以收咗教大球場將條東鐵線推入去,然後公路兩側已經打算起天橋同相關配套
亦可以將吐公推入少少,偷位起轉車站
講難度,香港好多工程難度都高過呢個
而開得轉車站當然係會額外加行車線
將隧流量都嚴重超負荷,但暫時唔覺得個轉車站對整體交通流量有好大負面影響

關於巴士專線
其實如果馬場朝早容許巴士用馬場入面既路做巴士專線避塞車,已經對巴士車程有明顯幫助
而呢條巴士專線亦可以隨著污水處理廠搬遷而進一步延長
至少skip走馬場最塞個段

對面河大老山隧道都應該搵辦法起巴士專線
之前研究過直接起多條巴士專用天橋跨過小瀝源路
講成本效益,高過好過鐵路/跨境基建
da93 發表於 2022-10-31 08:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-10-31 07:57
我原文係俾咗城隧線同青沙兩個option
直接quote返出來:

拆左仲起?粉嶺重唔重建我就冇咩興趣理,佢鍾意晌北區起嘅我亦管不著,而且呢d野要交俾北區嘅民意代表決定。

有錢都寧願佢擴建大老山個轉車站,反正佢空間都用到盡,而且你亦都唔會知道將來擴建獅隧政府又會唔會晌果度整個轉車站。我仲要白石角攪d咁嘅野出黎做乜?

仲有,好地地一條高速公路,俾你攪到九曲十三灣,對車流嘅影響?到時仲容唔容許佢用咁高嘅限速去疏導車流?額外行車綫,有空間咁做嘅我不如再叫吐露港公路擴闊好過啦。

都仲未計呢架巴士停果架巴士停,要攪一大餐揀咩線停咩線唔停,又係無了期嘅爭拗,最終又係一係停晒一係一條都唔好停呢種局面。

仲有,啱啱施政報告先同你講完沙田繞道,就咁講草山隧道嘅話我又唔排除將來大埔有受惠嘅可能。

而且,唔係夠唔夠牙力,一種文明嘅管治方法,本身就有責任去考慮埋小眾嘅利益,否則就只會變成廢免針紙嘅問題。

YY487 發表於 2022-10-31 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層