hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

HG6729 發表於 2022-11-16 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-16 07:55
就算未疫情前,旺角都冇以前咁旺
72X市區覆蓋細,唔似大西北長深荔旺一條做曬,只能靠旺角單天保至尊,一 ...

大西北 大東北(270B)同將軍澳(98C)都係深長荔旺加太子去做 而72X係只係旺角奧運 相反其他都要行足 仲要72X要行窩打老道 人哋就長沙灣道 荔枝角道加彌敦道/上海街 相比起其他72X班次 客量較疏/少都正常
arfung 發表於 2022-11-17 09:40 | 顯示全部樓層

其實青沙線對於市區/青衣某d位來說,的確很快很方便。
如果新界各區都有線駁上去轉車站,其實只要班次不太疏,轉乘對該些區域都有一定吸引力。

好像奧運一帶入新界(287X)、青衣南快速大圍(249X)等,都有得做。
加強如大埔、馬鞍山甚或其他區的駁腳,理論上正確,當然如何實踐就是另一學問。(例如沙中只得貴線280X駁上青沙出入市區就減低左轉乘吸引力)

純粹睇272X用來轉乘的價位其實都合理(甚至叫便宜),大埔人不選擇經白石角車出入市區就無辦法,只能尊重。
天空之神 發表於 2022-11-17 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-11-16 22:23
大西北 大東北(270B)同將軍澳(98C)都係深長荔旺加太子去做 而72X係只係旺角奧運 相反其他都要行足 仲要72 ...

唔代表 72x 要兜深長荔先屈返入青沙或者獅隧

沙田線 81 87B 唔使兜, 87D 281A 都唔使兜
兜果條 287D 281E 你睇吓下場係點?

大埔分工好好
深長荔有 72
旺角有 72X
油尖有 271

270B 只係順手拉落旺角
YY487 發表於 2022-11-17 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-11-17 15:18 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-11-17 12:03
如果大埔遲十年發展
就會好似馬鞍山咁
油尖旺一線做哂

而家九仔都係想咁架,但最終沙田堆巴士攪成咩樣?
da93 發表於 2022-11-17 15:22 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-16 07:55
就算未疫情前,旺角都冇以前咁旺
72X市區覆蓋細,唔似大西北長深荔旺一條做曬,只能靠旺角單天保至尊,一 ...

講起旺角,之前同d朋友研究過,呢種情況由2018年下半年開始呈現。

dubbies 發表於 2022-11-17 17:22 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-11-17 15:22
講起旺角,之前同d朋友研究過,呢種情況由2018年下半年開始呈現。

旺角shopping仲有咩吸引呢?
網購好過
轉車中轉站, 而家鐵多左直車
以前都仲會72X轉970/905去HKU
而家就算去都係鐵
ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-17 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-17 09:58
唔代表 72x 要兜深長荔先屈返入青沙或者獅隧

沙田線 81 87B 唔使兜, 87D 281A 都唔使兜

歷史問題、政策改變、當時當區發展、道路網絡或避走鐵路,都影響最終走線姐合

唔同組合有辣有唔辣,對唔同目的地甚至唔同年代都有唔同結果

87D車密,去旺角咪快,但回程有機會企,去尖嘴紅磡咪耐
大西北傳統X線長深荔拍埋旺角一齊做,通勤時段做前者,其他時段就旺角多客,班次客量夠平均。相反東北受獅隧延伸道路網影響,86系/72(加埋行山影響)只能做長荔深,過咗通勤時間客量就唔多靚仔
270B順便得嚟但因唔近旺角東,旺角又真係儲到客

個人認為,大埔個組合唔係話特別好,都係有辣有唔辣。遇着近幾年旺角冇以前咁旺,72X近年就相形見拙咗啲。
天空之神 發表於 2022-11-17 18:28 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-17 18:16
歷史問題、政策改變、當時當區發展、道路網絡或避走鐵路,都影響最終走線姐合

唔同組合有辣有唔辣,對唔 ...

72X 1984 年開果陣仲係唔可以過佐敦道新界特快係佢同 74X 行頭
唔同新西咁不停有新路新線加快速度

幾年後開既 87C/81C 先可以直入尖沙咀
所以之後先可以開返 271 去補返呢個窿
無計,歷史因素

.
da93 發表於 2022-11-18 02:29 | 顯示全部樓層

dubbies 發表於 2022-11-17 17:22
旺角shopping仲有咩吸引呢?
網購好過
轉車中轉站, 而家鐵多左直車

係俾你shopping嘅野越黎越少,當然你可以話誰是因誰是果有好大嘅討論空間。