hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

toby_tl10 發表於 2022-9-22 13:38 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-22 12:26
呢個都好難講。冇水晶球話當年做左會點,但要將成條線拉入白石角,點都難過宜家用拆線方式去做。不過我就 ...

鬼唔知新272X對大埔嚟講慢咩,唔好成日以為大埔做總站就係serve緊大埔,73D 74P 271B統統都唔係serve緊大埔,只係偷緊大埔嘅資源同喺大埔擺車。偷你啲資源並唔代表要serve你。

新272X對大埔嚟講只係一嚿佔用路面空間嘅物體,頂多係一條去白石角科學園嘅貴價巴士,而唔係一條大埔出九龍嘅巴士。你只要將新272X當係白石角<>旺角東站,成件事就簡單好多。新272X唔會影響72X嘅客量,抽72X車只係出於九巴對72X(同對大埔)嘅憎恨
To infinity... and beyond
12Lane 發表於 2022-9-22 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-22 12:46
當年過唔到,主要都係埔公沙田段樽頸問題,而獅隧交通相對暢順,
現在開272X白石角版,兩者客路唔同,
應該係 ...

兩者客路唔同就唔應該搵大埔硬食白石角,咪好似900咁直接白石角開咪搞掂。
大埔對白石角交通完全冇責任,要做大埔去白石角呢段客都唔會係要比成十幾蚊啦根本就嘥氣。
sq285 發表於 2022-9-22 14:05 | 顯示全部樓層
一係原價食哂成條72X加不停白石角特車,一係就咩都唔好改
依家咁樣叫攬炒
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-22 14:13 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-22 13:59
兩者客路唔同就唔應該搵大埔硬食白石角,咪好似900咁直接白石角開咪搞掂。
大埔對白石角交通完全冇責任 ...

如果307系本身係九公獨營既
肯定都係開條907X入白石角而唔係開900
九公要既係大埔資源同價錢
就係唔要大埔班客
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3bl430 發表於 2022-9-22 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-22 13:59
大埔對白石角交通完全冇責任 ...

806系小巴由大埔去科學園都要8.5元,272X唔係貴好多(10.7元)...

至於責任問題
大埔對白石角沒有責任,
馬鞍山對亞公角沒有責任,
將軍澳山下對山上沒有責任,
...
看來白石角交通又會成為熱門討論話題
12Lane 發表於 2022-9-22 14:18 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-22 14:14
806系小巴由大埔去科學園都要8.5元,272X唔係貴好多(10.7元)...

至於責任問題

你講果兩個例子,冇實際責任,但有歷史因素。
而我見唔到白石角符合任何一項。

原來272x仲係要後服務白石角去大埔,真係好過去搶。唔怪得74D個所謂分段成十幾蚊。
S3bl430 發表於 2022-9-22 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-22 14:05
一係原價食哂成條72X加不停白石角特車,一係就咩都唔好改
依家咁樣叫攬炒 ...

依家開左272X,和之後72X命運,應該係2個議題。

我諗九巴點都會減72X班次,唔係因為272X而係72X部份時段真係比較小客。

72X在旺角線中,客量絕對唔係標青,感覺佢坐滿人已經算好,對比其他線要企人頂閘。日中回大埔班次唔知點解開得好密,依d時段係有減班空間

我覺得72X值得花資源保留的時段,就只有每日晚上返大埔方向的班次,以及周末出旺角班次
Mercer 發表於 2022-9-22 14:19 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-22 14:14

至於責任問題

當佢白石角經沙中或石門再上路都可能收10 蚊, 依家10.7 入埋大埔都算抵, 睇下條277E 都唔知咩料要收13.9

十四鄉準居民 恭喜晒!
S3bl430 發表於 2022-9-22 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-9-22 14:19
當佢白石角經沙中或石門再上路都可能收10 蚊, 依家10.7 入埋大埔都算抵, 睇下條277E 都唔知咩料要收13.9
...

唔兜路(272P,272X)又點開貴線(272E)呢?
12Lane 發表於 2022-9-22 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-22 14:19
依家開左272X,和之後72X命運,應該係2個議題。

我諗九巴點都會減72X班次,唔係因為272X而係72X部份時段真 ...

你又真係天真到去信係兩個唔同議題,272x擺白石角總站,我就信真係冇關係