hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

S3bl430 發表於 2022-9-22 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-22 14:25
你又真係天真到去信係兩個唔同議題,272x擺白石角總站,我就信真係冇關係 ...

如果272x經完白石角都唔慢得過72X好多( 例如兩者車程相距5分鐘),咁當然有關係。

不過我覺得依條272X經完白石角會比72X慢10分鐘以上,如果班客唔轉駄搭272X,你真係驚72X大減班?

就好似,
你會唔會驚新巴2號威脅到720和722?
九巴70又可唔可以威脅271?
74D能唔能夠搶74X客?
neoplan720p 發表於 2022-9-22 14:40 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-9-22 13:38
鬼唔知新272X對大埔嚟講慢咩,唔好成日以為大埔做總站就係serve緊大埔,73D 74P 271B統統都唔係serve緊大 ...

272X點會唔影響72X客量?
72X將來點都會因為272X既開辦 / 拓展半全日服務,被強姦減班收車,咁唔會趕客落紅小 / 黨鐵咩?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Quanta 發表於 2022-9-22 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-22 14:18
你講果兩個例子,冇實際責任,但有歷史因素。
而我見唔到白石角符合任何一項。

責任就冇嘅
不過白石角都係大埔區議會嘅管轄範圍
同啲歷史因素比好似更強
12Lane 發表於 2022-9-22 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-22 14:35
如果272x經完白石角都唔慢得過72X好多( 例如兩者車程相距5分鐘),咁當然有關係。

不過我覺得依條272X ...

唔緊要,就放長雙眼睇下72x會唔會減班。
但到時真係減,就唔好死瀨話係因為72x少客所以減啦,如果72x不嬲都少客,點解唔而家即刻減而係272x出現先減呢。
12Lane 發表於 2022-9-22 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2022-9-22 14:41
責任就冇嘅
不過白石角都係大埔區議會嘅管轄範圍
同啲歷史因素比好似更強 ...

同一區管就代表原有巴士線要兜埋,咁我諗應該要將272A改總站去大埔墟比較好啦,大學站係沙田區範圍。900都應該取消,307兜埋更好。
neoplan720p 發表於 2022-9-22 14:46 | 顯示全部樓層

其實係咪唔識分主次、唔識分莊閒?

大埔既人口多你個白石角多多聲啦,
而大埔人一直以來都算支持巴士丫,73X、74X、271都叫密密開密密賺丫,就算所謂最差既72X,都唔見得要蝕大錢。

上水人要硬食華明圈,
好歹華明圈都叫多人住、出到客(唔代表條條上水線都要兜粉南係合理)。
但白石角呢?
人呢?

所謂既806系好多人,
咪又係小巴客量。

點解大窩西咁乞人憎?
因為當年70X明明上水、粉嶺載滿哂人之後,都要繼續碌大窩西嘛,
更唔好講近年仲要強搶73B入去。

而家白石角係咪又要做犯眾憎既主角?
neoplan720p 發表於 2022-9-22 14:49 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-22 14:35

不過我覺得依條272X ...

74D係搶唔到74X客呀,
但74D既資源咪又係由74X手中強搶過黎。

而家72X/272X個問題都係一樣。
就當72X而家唔減班、唔收車,
客量唔變。

但你覺得呢間公司過多一段時間唔會靜靜雞收72X車咩?
一收車,班次趕客,倒落紅小 / 黨鐵,
然後巴士公司就可以名正言順話72X客量不足而正式減班,
惡性循環就此形成。
nate115 發表於 2022-9-22 14:49 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-9-22 10:35
我差不多諗法,我覺得彌敦道分界,搬返72X入旺東,用272X走線去到亞皆老街返原線; 272X補大角咀個位,用 ...

同意, 如果想來回行青沙跟287X都好, 甚或掉轉, 先行旺角道, 彌敦道南行, 佐敦道上橋
咁都可以食少少佐敦>大埔客, 就算兜白石角都唔太慢, 又可以同72X分工, 亦無必要旺角東自轉一圈為左停同一個站, 要兜白石角應該唔會再有72X旺角客轉投
S3bl430 發表於 2022-9-22 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-22 14:42
唔緊要,就放長雙眼睇下72x會唔會減班。
但到時真係減,就唔好死瀨話係因為72x少客所以減啦,如果72x不嬲 ...

1.72x近年本身都大減過班次
2.咁如果72x賺錢但九巴覺得倒左批客都無所謂,我都控制唔到。就算唔開272X都可以大減班
3.小客時段如無意外應該大減班
4.最後都要乘客自己選擇。如果大埔客在有左272X後不為所動,72X無跌過客,相信九巴會心知肚明

另外,我覺得272x長遠可能和271B整合,多過靠搶72X客。白石角唔需要2條油尖旺線

YY487 發表於 2022-9-22 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層