hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

0q9w8e 發表於 2022-9-22 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-22 14:14
806系小巴由大埔去科學園都要8.5元,272X唔係貴好多(10.7元)...

至於責任問題

北區對大窩西沒有責任
0q9w8e 發表於 2022-9-22 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
jason969 發表於 2022-9-22 12:56
其實而家就算朝早72x都大把吉位,抽d班次去d潛在客源都唔太過份嘅

我寧願佢拉上富亨富蝶開
YY487 發表於 2022-9-22 15:14 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-22 15:20 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-22 14:24
唔兜路(272P,272X)又點開貴線(272E)呢?

旺角計272E快啲定272X快啲?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
toby_tl10 發表於 2022-9-22 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-9-22 14:40
272X點會唔影響72X客量?
72X將來點都會因為272X既開辦 / 拓展半全日服務,被強姦減班收車,咁唔會趕客落 ...

都話唔好將72X同272X當係同一組線嚟睇。

272X唔影響72X客量,係指72X客唔會過檔272X,#61都講咗,其實我唔想重複。

272X全日,同72X減班趕客,係兩件獨立事件,兩者冇必然關係。272X全日,72X唔係必然要減班。同樣,272X唔存在,72X都可以減到不似人形。

272X全日,72X減班,呢啲叫*藉口*,並冇因果關係。

白石角線抽大埔車,一路都係九巴嘅*藉口*,唔係因果。九巴睇大埔唔順眼的話,就算冇白石角,都可以偷啲車去出面。
Ravenclaw 發表於 2022-9-22 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
如果淋住做272E+272X去食72+72X,咁我有理由相信將來佢想玩271B+271X食271…
Waiyin12 發表於 2022-9-22 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層

nate115 發表於 2022-9-22 14:49
同意, 如果想來回行青沙跟287X都好, 甚或掉轉, 先行旺角道, 彌敦道南行, 佐敦道上橋
咁都可以食少少佐敦> ...

佐敦咪有 271, 反而食到 油麻地 - 旺角 之間一段人流好多嘅彌敦道(碧街 + 山東街)

但就算行出窩打老道,其實都唔算好遠
Waiyin12 發表於 2022-9-22 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-22 15:20
旺角計272E快啲定272X快啲?

272E 又四小龍又長沙灣道,無可能快得過 72X 272X 啦

stevechau 發表於 2022-9-22 16:26 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-9-22 12:39
之前有d板友聲稱796C -> 793之後,
並無因為來回程要入九商而跌客嘛。

一來唔係之前而係而家都仲係咁講
二來都慢慢開始變得唔係聲稱而係現實......
三來今次個case有一點未必能夠比較既係, 科學園既人流量有無九商咁高~

你好似而家793咁出到貴價新客既, 頭段客真係慢左都難有怨言, 鬼叫當年有得平+快果陣唔搭多D搞到條數唔靚~
但72X本身大埔仲係咪好多客而值得將兩套線咁拎黎比較, 恕我已經好多年無搭過72X而不能評論了

#搵笨重組多的是
#倒也不是次次重組都搵笨的至少7字頭果個暫時算不上
Waiyin12 發表於 2022-9-22 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-9-22 16:23
如果淋住做272E+272X去食72+72X,咁我有理由相信將來佢想玩271B+271X食271…

72 有 全段大埔公路 + 沙田市中心,唔少比全價嘅短途客

埔公/沙中亦唔會接受就咁無咗條深長荔線,源禾路條  86 車程、埔公其他路線班次都唔多掂