hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「九巴月票」免費搭龍運優惠延長至年底 ...
開啟左側

[其他] 「九巴月票」免費搭龍運優惠延長至年底

FT7052 發表於 2022-10-18 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層

JF7222 發表於 2022-10-17 13:26
唔知你係唔係見到我,而家成日E轉A,A轉E咁係荃灣區內通勤,經常都要係車上面拎退款,或者增值10次1蚊黎 ...

增值10次導致冇轉乘優惠得佢回足2程正價?...
GD1570 發表於 2022-10-18 08:02 | 顯示全部樓層
FT7052 發表於 2022-10-18 01:13

你有你可愛,我有我好笑。
toyl 發表於 2022-10-18 09:54 | 顯示全部樓層
FT7052 發表於 2022-10-18 01:13

簡單講就係轉乘要張八達通10次交易記錄內查到你上個車程,所以中間你食嘢/便利店買嘢/派膠(樽去回收機)/攞退款等等寫10次再搭下一程車就無咗轉乘。

例子:之前玩過E31/E32A互轉,巿區$6.5分段原來都有效,沙咀道頭尾來回$6.5其實仲抵過搭36/43
andy92 發表於 2022-10-18 10:55 | 顯示全部樓層

JF7222 發表於 2022-10-17 13:26
唔知你係唔係見到我,而家成日E轉A,A轉E咁係荃灣區內通勤,經常都要係車上面拎退款,或者增值10次1蚊黎 ...

荃葵區內搭得多龍運發現有隱藏轉乘

E31 $6.5 分段轉 A31 $10.8 分段
第二程 A31 竟然只係收 $8.1
試過兩次都係咁

toyl 發表於 2022-10-18 11:08 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-10-18 10:55
荃葵區內搭得多龍運發現有隱藏轉乘

E31 $6.5 分段轉 A31 $10.8 分段

即係巿區對巿區A轉E無限到分段囉!
咁講E31轉E32A同巿區方向 $6.5+$0.0 來回沙咀道抵玩D
GR614 發表於 2022-11-8 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Sorry, 唔知推唔推得舊post
GR614 發表於 2022-11-8 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層

GR614 發表於 2022-11-8 13:20
Sorry, 唔知推唔推得舊post

未打完就出咗⋯

尋日搭完E32入東涌,回程搭咗程大嶼山出黎,見有E42就上咗車扣$12.9

但今日見回贈咗係$18.9,爭$4.8。有無人知個$4.8係點計?政府個度回?
 樓主| AVBWU291 發表於 2022-11-8 13:24 | 顯示全部樓層
GR614 發表於 2022-11-8 13:22
未打完就出咗⋯

尋日搭完E32入東涌,回程搭咗程大嶼山出黎,見有E42就上咗車扣$12.9

$18.9 應該係之前你搭過其他 A 線。噚日搭,唔會今日就回贈,起碼 10 日。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
lsc04d11 發表於 2022-11-8 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層
GR614 發表於 2022-11-8 13:22
未打完就出咗⋯

回程搭左程大嶼山 即係38,37,3M嗰堆
咁12.9係因為大嶼山巴士轉乘計劃

然後你睇回贈點會係18.9呢? 同一日既回贈都係逐程逐程俾你
所以你見到嘅18.9正如樓上所講 都唔關嗰日嘅事.....
GR614 發表於 2022-11-8 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2022-11-8 13:24
$18.9 應該係之前你搭過其他 A 線。噚日搭,唔會今日就回贈,起碼 10 日。

...

我有幾個月無搭過龍運,所以肯定唔係A線。

另外原來係回$18.3,唔係$18.9。

如果佢無咁快我就唔理佢了,唔知邊度黎$18.3⋯⋯