hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴56A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 城巴56A開辦消息

HR1377 發表於 2022-9-26 13:22 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-9-26 12:07
今次兩個新區駁得成
之前棄標個條線
做唔起都仲有後路

仲要兜馬會道,不可以直接行馬適路
UA2892 發表於 2022-9-26 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-9-26 11:24
直接拉E43入去然後全日,
落到紅橋免費轉乘各條九巴路線,
即刻成個屯門COVER晒

轉乘我諗跟261收14.4
UA2892 發表於 2022-9-26 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-9-26 13:15
主要係 56 區內分段 $3.9,如果拉 56,就要加價,【有可能】會畀天平邨嘅乘客反對,唔加價就俾 503 小巴 / ...

可以考慮加多個$3.90上水站往天平邨短途分段收費
kay 發表於 2022-9-26 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-26 12:13
咁又過分左,元天線最多只係加到個 967 969 轉乘,試搶朗屏以北過海生意。 ...

屎巴當自己係九巴咪可以有呢d心態
未有城巴周圍走年代
九巴做開荒牛都係咁做
劃左條線運輸署批就上得路線計劃

係依家城巴周圍插旗改變左個生態
nickk 發表於 2022-9-26 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-9-26 12:29
乘機劏下D水魚
依家D客唔睇價錢牌上車呀嗎, italk D人係咁講既

依家d人真係架喎,舉個例好似樂華邨去淘大花園咁,有收$3.2嘅89A、89B唔搭,有收$5.2嘅23M唔搭,係要搭$6.2嘅2A同28,仲要唔係$2客
ricky 發表於 2022-9-26 14:41 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-26 11:12
都係覺得56A最終目的係改路去屯門市中心

似係,經菁田和田,再拉去市中心尾站,或者倒轉
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2022-9-26 14:43 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2022-9-26 14:35
依家d人真係架喎,舉個例好似樂華邨去淘大花園咁,有收$3.2嘅89A、89B唔搭,有收$5.2嘅23M唔搭,係要搭$6 ...

小巴/ 23M同2A/ 28相比
前兩者只到牛頭角總站
後兩者可以去到「淘大花園」

假若乘客最終目的地係德寶/ 利基一帶
咁上2A/ 28都唔出奇
(都未計小巴隨時冇位...又要行出去大馬路上車
而23M班次又比2A/ 28疏一截)

bennyho1004 發表於 2022-9-26 14:50 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-9-26 14:41
似係,經菁田和田,再拉去市中心尾站,或者倒轉

另一條56會唔會係落屯碼
咁樣分開兩條線似屯門/北區都想分別做上水同菁田以外唔同客
GD1570 發表於 2022-9-26 15:04 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-26 12:25
好似另一個post有講503K現在出現 車等客, 暫時算滿足需求

好似話係因為有達官貴人企定定喺度...

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-9-26 15:06 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-9-26 12:31
可能56會改落粉嶺南做嘉福一帶
甚至屯門總站會延長落屯門碼頭
56A唔知會唔會落市中心,甚至雙向區內分段 ...

FF都有個蒲...

56同56A試旦一條去到山景都當你贏

你有你可愛,我有我好笑。