hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 暑假篇 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 暑假篇

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-13 21:48 | 顯示全部樓層

首先去到津地道第一平交道試下影頭班特急「やくも」

當時東海地區受颱風、大雨影響,所以寢台特急「サンライズ出雲」就無行走(平時佢比「やくも」早十幾分鐘經過)

有固定行走班次既國鐵特急色

橫過平交道之後沿田間小路行去彎位旁邊既有名拍攝點。亦有人會去路軌另一邊影車(左邊紅白欄桿附近既斜坡高台位置),當時見到有人擅自橫過路軌走過去,或者係從另一邊爬上去,不論點樣都係要小心安全

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-13 22:01 | 顯示全部樓層
我喺呢度逗留左成個上晝,從8:50左右北行頭班特急經過去到13:00,雖然辛苦但係都值得。

呢班比較慢速通過,車身傾斜唔明顯

山間多雲多霧氣,初頭無乜陽光

呢班車喺生山站折返,前往西出雲

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-13 22:06 | 顯示全部樓層
唔知點解好多次見都係非貫通車頭配細圖案head mark

呢度既光線去到國鐵特急色通過既時間就變成側光,通常係從路軌另一邊斜坡高台會影得好睇啲,不過當時剛好有雲

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-13 22:14 | 顯示全部樓層

影埋呢班就行返車站(唔記得之後仲有EF64形牽引既貨物列車,可以去返平交道影

喺附近便利店買完野食後,就從根雨站搭返特急離開

喺4+3卡變態連結位可以見到平面既國鐵特急翼形標誌

返到岡山站

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-13 22:27 | 顯示全部樓層
213系復刻「マリンライナー(Marine Liner)」既團體班次返到黎

復刻班次重現昔日head mark既瀬戸大橋圖案

當日亦有DEC741形檢測班次,從新山口返去向日町

趁停低就可以慢慢影車頂啲檢測儀器

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-13 22:48 | 顯示全部樓層

213系觀光列車「ラ・マル・ド・ボァ(La Malle de Bois)」,當日係行完岡山~日生既「ラ・マル 備前長船」班次

最後喺倉敷攞返行李,順便睇埋水島臨海鐵道啲紀念品

最近沿線馬路有啲渠蓋加入列車圖案,呢度就有賣相關鎖匙扣扭蛋。另外亦有賣道碴石塊,同埋有搞近年全國各間中小鐵道公司合作既鐵印帳收集活動(仿效神社寺院既御朱印)

仲有一部扭蛋機專賣鐵道「廢品」,包括鑄鐵煞車閘瓦、軌道釘、螺絲、軌道電路部品等等

暑假篇 完

十月 → 十一月號

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

ksmbh 發表於 2022-11-21 01:41 | 顯示全部樓層

唔知點解總系覺得東武樣樣野都好舊咁
雖然西武都有舊車但感覺上都新潮d
想請問下東武博物館你行左幾耐?
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-21 13:59 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2022-11-21 01:41
唔知點解總系覺得東武樣樣野都好舊咁
雖然西武都有舊車但感覺上都新潮d
想請問下東武博物館你行左幾耐? ...

東武比我既印象一直都係老土風格,以前曾經因為守舊、服務態度差而有「迷你國鐵」呢個稱號

我喺博物館睇左一個鐘就離開,二樓展廳個度真係可以極速行完
ksmbh 發表於 2022-11-29 19:58 | 顯示全部樓層
cyc_yin 發表於 2022-11-21 13:59
東武比我既印象一直都係老土風格,以前曾經因為守舊、服務態度差而有「迷你國鐵」呢個稱號

我喺博 ...

原來有咁既講法
愚問一下如果名古屋同大官鐵道博物館因行程時間只能去一處,師兄覺得邊個較值得去?!

謝謝

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
cyc_yin + 1 絕對係大宮

查看全部評分